Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Barna l-a lăsat cu ochii-n soare pe Orban / “Să vedem ce se întâmplă luni și marți în Parlament cu inițiativele legislative prioritare” / 

Breaking News:
 
Prima ședință a Curții Constituționale, după vacanța judecătorească

UPDATE! CCR decide pe sesizarea lui Dăncilă privind refuzul lui Iohannis de a numi miniștri interimari în locul demisionarilor ALDE

UPDATE: Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului care a reclamat un conflict juridic de natură constituțională după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă, după plecarea ALDE de la guvernare.

Potrivit CCR, revocarea și stabilirea interimarilor este atributul premierului, iar președintele trebuia să semneze decretele în acest sens.

De asemenea, Curtea a decis că președintele era obligat să semneze decretul de revocare a Anei Birchall de la Justiție, dar nu era obligat să numească un ministru plin în locul ei, pentru care era propusă Dana Gârbovan.

De asemenea, aceeași obligație era și în cazul cererii de revocare a lui Mihai Fifor, din funcția de vicepremier pentru parteneriate strategice, funcție pentru care era propusă Ana Birchall.

Astfel, pentru numirea unui ministru plin, Guvernul trebuie să vină pentru vot în Parlament.

Curtea Cosntituțională a României (CCR) are programată la dezbatere, miercuri, sesizarea premierului Viorica Dăncilă pe tema refuzului președintelui Klaus Iohannis de a-i numi miniștri interimari pe cei propuși de ea în locul celor trei demisionari ai ALDE, după ce Călin Popescu Tăriceanu a rupt coaliția cu PSD.

Viorica Dăncilă a cerut judecătorilor CCR, în 5 septembrie, să constate un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele României.

Numai că magistrații au fost în vacanță, iar 18 septembrie este prima zi de lucru.

Premierul i-a transmis președintelui, pe 27 august, propunerile de miniştri interimari: la Energie, în locul lui Anton Anton (ALDE) – ministrul Economiei, Niculae Bădălău, la Mediu, în locul Grațielei Gavrilescu – ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi la Relaţia cu Parlamentul, în locul lui Viorel Ilie – ministrul pentru Mediul de afaceri, antreprenoriat şi comerţ, Radu Oprea.

Însă șeful statului a constatat că s-a schimbat structura politică a Guvernului, după ieșirea ALDE din Guvern, astfel că premierul Viorica Dăncilă trebuie să meargă cu Guvernul la vot în Parlament.

Iohannis refuză să numească miniștrii interimari ceruți de Dăncilă: „Românii își doresc o altă guvernare – și o vor avea”
26 Shares