Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

CCR discută delegarea de către Dragnea, lui Iordache, a atribuţiilor sale la șefia Camerei Deputaţilor

Curtea Constituțională a României (CCR) dezbate luni, dupămai multe amânări, contestația depusă de parlamentarii PNL împotriva delegării de către Liviu Dragnea a atribuţiilor sale de preşedinte al Camerei Deputaților către vicepreşedintele Florin Iordache, care a cerut Curţii să constate un conflict juridic între Parlament şi ÎCCJ, în sensul obligativității Instanței supreme de a constitui completuri specializate pe corupție.

sursă foto: revista22.ro

Sesizarea lui Iordache are exact conținutul a aceea ce au cerut avocații lui Dragnea în dosarul “Bombonica”, aflat în faza de apel la ÎCCJ, după ce liderul PSD a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Tot luni, Curtea va discuta sesizarea lui Iordache pe marginea conflictului juridic Parlament-ÎCCJ, depusă încă de la sfârşitul lunii martie. Iordache, care a fost și șeful Comisiei de modificare a Legilor Justiției, cere, practic, rejudecarea dosarului lui Dragnea la instanța de fond, deși aceasta a pronunțat sentința înainte cu două luni de promulgarea, de către președintele Klaus Iohannis, a modificării articolului 29 din Legea 78/2000. 

Articolului 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 prevede acum că: „Pentru judecarea în prima instanţă a infracţiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate”. 

Parlamentarii PNL susțin însă că delegarea atribuţiilor preşedintelui Camerei Deputaţilor către unul dintre vicepreşedinţi este ilegală în cazul sesizărilor la CCR.

„Art. 35. – (1) Vicepreşedinţii îndeplinesc atribuţiile stabilite de Biroul permanent sau încredinţate de preşedintele Camerei Deputaţilor. (2) Vicepreşedinţii conduc activitatea Biroului permanent şi a plenului Camerei Deputaţilor, la solicitarea preşedintelui sau, în absenţa acestuia, prin decizie a preşedintelui Camerei Deputaţilor. (3) În perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al României, atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor se exercită de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de preşedintele Camerei Deputaţilor”, arată Regulamentul Camerei Deputaţilor.

 

 

Curtea a amânat în mai multe rânduri pronunţarea asupra obiecţiei de neconstituţionalitate formulată de liberali.

Pe 11 aprilie, prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a făcut un apel către CCR de a suspenda procedura de judecată a cererii depuse de Florin Iordache în legătură cu un eventual conflict între Parlament şi ÎCCJ, care vizează completurile de 3 judecători, până la soluţionarea sesizării PNL privind neconstituţionalitatea art. 35 alin. (1)-(3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

 

50 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv