Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Amnistia și grațierea vor fi mascate

CEX-ul PSD a decis în unanimitate modificarea prin OUG a Codurilor penale

UPDATE2: Ultimul care a vorbit după ședința CEX a fost Liviu Dragnea, care susține că PSD a decis că este nevoie de o ordonanță de urgență pentru modificarea Codurilor Penale deoarece „unii colegi au prezentat argumente că se lungește foarte mult procesul legislativ și de contestare la CCR a acestor acte normative”.

Dragnea, despre urgența modificării Codurilor penale: Procesul legislativ se lungește foarte mult

„Colegii noştri au motivat pentru că este o istorie care nu se mai termină. Şi am zis, pe articolele declarate constituţionale n-am vedea de ce să nu se dea OUG”, a adăugat Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în primă instanță.

UPDATE: Tudorel Toader: “În primul rând vreau să vă spun că nu s-a discutat despre amnistie și grațiere. În al doilea rând, eu sunt un ministru al Justiției dintr-un guvern politic; prin urmare, nu am participat și nu particip la discuții politice – și evident, nici la decizii politice”, a declarat Tudorel Toader, care a participat la cele două ședințe CEX a PSD – prima, cu deputații și senatorii, pe tema pierderii majorității PSD+ALDE în Parlament, și a doua, pe tema OUG de adoptare a Codurilor penale.

Toader, despre urgența modificării Codurilor penale: “O veți vedea la momentul respectiv”

Întrebat dacă s-a stabilit un termen pentru “analiză”, Toader a spus: “Toate lucrurile au un termen; și dacă nu e fix, e rezonabil – funcție de rezultatul analizei”. 

Despre analiză: “O veți vedea la momentul respectiv. Din moment ce am spus că facem o analiză, nu-mi cereți mie să dau detalii despre o analiză ce urmează a fi făcută”.

Întrebat dacă Guvernul se substituie Parlamentului, ministrul Justiției a replicat: “Tot timpul sunt în Parlament proiecte de lege; nu înseamnă că dacă Guvernul dă ordonanță s-ar substitui Parlamentului”.

Cât privește articolele din legile de modificarea Codurilor penale care nu au fost atacate la CCR, Toader consideră că “dacă nu e atacat la Curte, se consideră că nu lezează” procesul legislativ.

În concluzie, Guvernul Dăncilă va da o OUG de amnistie mascată, pentru a-l salva de pușcărie pe dublul condamnat penal Liviu Dragnea. 

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni seară, după 3 ore de ședință a Comitetului Executiv (CEX) al PSD, că s-a decis în unanimitate ca Guvernul să modifice prin ordonanță de urgență Codurile penale, mai exact să se adopte prin OUG toate prevederile declarate neconstituționale de Curtea constituțională (CCR).

”A fost o astfel de discuție, în unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate neconstituționale să vedem oportunitatea de a fi promovate prin ordonanță de urgență”, a precizat Dăncilă.

Întrebată de ce nu s-a decis adoptarea unui proiect de lege care să fie aprobată ulterior în Parlament, Dăncilă a spus:

”Am văzut că foarte multe legi au durat mult, au fost constestate, trimise la CCR, în ce privește aplicarea acestor legi termenul a fost mult depășit. Modificări vor fi la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Am hotărât ca ceea ce s-a declarat Constitutțional să avem și această posibilitate de a da OUG. Am avut o primă discuție, nu am făcut o discuție detaliată. Acum în cadrul CEX la propunerea unuia dintre colegi, în unanimitate, s-a decis ca articolele declarate neconstituționale să fie dată OUG. Nu am vorbit de termen, nu pot să vă spun când”.

Mai multe explicații nu a vrut să dea premierul Dăncilă: “Să lăsăm specialiștii să vorbească, o să explice ministrul Justiției”.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv