Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul a aprobat prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:

Dăncilă îl amenință din nou cu CCR pe Iohannis

Premierul Viorica Dăncilă l-a amenințat vineri pe președintele Klaus Iohannis că va sesiza din nou Curtea Constituțională a României (CCR), de data aceasta după refuzul acestuia de a-l schimba pe șeful Statului Major al Armatei.

Amintim că Iohannis i-a prelungit vineri, după ședința CSAT, mandatul generalului Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Armatei.

“Am semnat și trimis spre publicare decretul prin care se prelungește mandatul de șef al armatei pentru generalul Ciucă”, a declarat șeful statului, care a precizat că propunerea ministrului Gabriel Leș “nu respectă rigorile legii”. 

Iohannis l-a respins pe Scarlat la șefia Statului Major al Armatei și i-a prelungit mandatul generalului Ciucă

După nici două ore, Viorica Dăncilă a anunțat, în debutul ședinței Guvernului – ultima din acest an, că șeful statului ”nu are atribuția de a numi șeful Statului Major al Armatei”. Însă legea o contrazice.

“Decretul nu respectă condițiile de legalitate și crează premisele unui conflict juridic de natură constituțională. De altfel, totul pare un scenariu pus în scenă de președintele Klaus Iohannis de ceva vreme”, a acuzat Viorica Dăncilă.

Ea a precizat că președintele nu a explicat refuzul în ședința CSAT. Însă propunerea PSD privind numirea generalului Dumitru Scarlat nu îndeplinește criteriile legale, în sensul că nu este șef de armă.  

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat că șeful statului nu ar fi putut semna decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, deoarece nu există un aviz al premierului și nici o propunere a ministrului Apărării în acest sens:

“Sunt foarte curios cum. Să vedem pe chestiuni legale. Și propunerea de prelungire se face de ministrul Apărării”.

Întrebat de ce nu l-a propus pentru acest mandat pe vreunul dintre adjuncții lui Ciucă, Leș a spus că nu putea face acest lucru pentru simplul fapt că nu are cu cine să-l înlocuiască.

Ministrul Apărării a mai spus că mandatul generalului Ciucă expiră pe 31 decembrie 2018, iar ulterior va veni cu o altă propunere. Cum însă decretul semnat de Iohannis este pentru prelungirea cu un an a mandatului generalului Ciucă, este greu de crezut că va mai exista vreo propunere. 

Dăncilă l-a mai acuzat pe Klaus Iohannis că vrea să blocheze activitatea Guvernului prin faptul că refuză în continuare să-i numească pe Olguța Vasilescu la șefia Ministerului Dezvoltării și pe Marius Drăghici la Ministerul Transporturilor.

“Președintele a confirmat azi, încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu poate să își exercite rolul constituțional de mediator. Fiecare ieșire are puternice accente politice, singura preocupare e să atace PSD. I-am solicitat o discuție în privința numirii miniștrilor Dezvoltării și Transporturilor. Era firesc să avem o decizie în acest sens de îndată ce CCR a arătat că trebuie să avem decizie. Președintele mi-a spus că nu va da curs celor două propuneri, fără nicio explicație, dând dovadă că vrea blocarea activității Guvernului”, a declarat Viorica Dăncilă. 

”Preluăm președinția UE cu o situație de blocaj”, a mai spus premierul.

430 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv