Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
S-au dus vremurile bune! Daddy pierde teren în fața primarilor din țară, dar o încaieră pe Firea cu edilii de sector

Dragnea cedează în fața primarilor, dar nu și a lui Firea. Falcă și Negoiță sunt tot nemulțumiți

Falcă: “Dragnea ne-a spus: <<Ce vreţi să faceţi? Bugetul trebuie închis cumva>>”.

După circa patru ore de discuții cu primarii la Asociația Municipiilor din România (AMR), liderul PSD Liviu Dragnea a cedat în fața presiunilor acestora, dar numai parțial, în sensul că le menține bugetele la nivelul de anul trecut – reduse cu acceptul edililor în privința cotei din impozitul pe venit.

Dragnea, firea și primarii de sector, în vremurile bune

“Eu i-am ascultat. În discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii Guvernului zilele trecute şi cu alţi colegi din Parlament, cu preşedintele Tăriceanu, sunt asigurări de la Guvern că vor avea cel puţin bugetele pe care le-au avut anul trecut şi o mare parte din municipii vor avea venituri mai mari, inclusiv cu cheltuielile incluse din plata însoţitorilor persoanelor cu handicap, iar la judeţe şi la comune veniturile vor fi substanţial mai mari. Este o creştere de 27% pe toată administraţia locală din cote defalcate din impozitul pe venit şi din TVA, care va veni către administraţia locală faţă de anii precedenţi. Guvernul va aloca sumele necesare dacă cumva o localitate sau un judeţ, prin sarcinile pe care le primeşte, nu le acoperă. La consiliile judeţene vor merge cu 450 lei pe locuitor, ca să fie o limită minimă şi la localităţi însoţitorii personalor cu handicap”, a declarat Liviu Dragnea.

“Bucureștiul nu pierde bani, ci se transferă la sectoare”

În schimb, pe Gabriela Firea o taxează, încăierând-o cu primarii de sector – din care doar unul, Robert Negoiță, este de partea ei.

“La Primăria Capitalei eu le-am spus că trebuie să se ducă joi la o întâlnire toţi primarii de sectoare şi primarul general la o întâlnire la Ministerul de Finanţe. Din punctul meu de vedere să se hotărească. Cum vor decide aşa vom vota în Parlament. (…) Sunt municipii care nu mai au nevoie de aceste creşteri, de ex la Braşov, la Cluj. Banii Bucureştiului să decidă cum îi împart. Am înţeles că vineri vor adopta proiectul de lege, după care vine în parlament. Eu am avut o singură discuţie. M-au chemat şi am venit”, a mai spus Dragnea.

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, spune însă că nu ar trebui să fie făcută raportarea față de anul anterior, pentru că au crescut și salariile și alte costuri.

Negoiță a mai spus că mâine va avea loc o nouă întâlnire la Ministerul de Finanțe.

Falcă: “Toată lumea va avea pierderi necalculate”

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus că localitățile vor mai avea mai puțini bani, decât înainte, iar acest lucru înseamnă că vor fi blocate investițiile. 

“Dragnea a spus că a crescut veniturile, dar când am luat pixul în mână, am văzut că nu mai e așa. (…) Vom rămâne la vechea cotă de 40%. Discutăm de un miliard de euro responsabilitatea admistraţiei locale ceea ce a confirmat că aproape toată lumea va avea pierderi. Dragnea ne-a spus: “Ce vreți să faceți? Bugetul trebuie să se închidă cumva”. Am spus “Da, dar asta înseamnă că bugetul trebuie închis pe cetăţeni. Cetăţenii vor plăti povara transferată pentru municipalităţi””.

Întrebat dacă Dragnea le-a spus să achite cheltuielile sociale din TVA, Falcă a confirmat: “Da, costurile cu cheltuielile sociale vor fi acoperite din TVA. Aceşti bani (n.r.: sume alocate în plus) vin pentru a compensa unde transferul social e mai mare. Erau făcute calculele, vedeţi că ne daţi o povară mai mare şi acolo vor veni bani din TVA”, a arătat el ce i-a spus lui Dragnea.

falcă s-a declarat nemulțumit că “pentru consiliile județene s-au găsit bani”: “A crescut de la 15 la 17,5% cota pentru consiliile județene, acolo s-au găsit bani”.

Atât Negoiță, cât și Falcă au precizat că Dragnea le-a ascultat argumentele, dar le-a spus că nu are atribuții.

118 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv