Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Interimara de la șefia PSD își asigură susținerea primarilor conduși de Negoiță și a șefilor de CJ conduși de Oprișan

Guvernul Dăncilă a adoptat, prin OUG, Codul Administrativ cu pensii nesimțite pentru baronii locali și obligații pentru Iohannis privind numirea miniștrilor

Premierul Viorica Dăncilă s-a grăbit să adopte marți în Guvern, înaintea congresului PSD în care va fi aleasă președintele PSD – în locul pușcăriașului Dragnea -, scandaloasa Ordonanță de urgență (OUG) privind Codul Administrativ, deși Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ.

Președintele este obligat să numească un ministru în 10 zile și poate refuza o singură propunere

UPDATE: Președintele este obligat, prin noul Cod Administrativ ce intră în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial, să numească în 10 zile un ministru și poate refuza o singură dată, a anunțat vicepremierul și ministru al Dezvoltării, Daniel Suciu, la finalul ședinței de Guvern.

“Legislația actuală nu prevede niciun termen și stăm fără să răspundă cineva de nerespectarea unui termen care nu există. Nu cred că deranjează pe absolut nimeni. Este o regulă care va trebui să fie respectat”, a declarat Daniel Suciu.
 
O altă modificare se referă la validarea mandatelor consilierilor locali prin hotărârea instanței, nu a comisiei de validare, cum se procedează în prezent.
 
“Reglementăm proceduri pentru validarea mandatelor consilierilor locali aleși prin hotărârea instanței, nu prin hotărârea unei comisii de validare. Cum să valideze un mandat de ales local un consilier sau un ales local care nici măcar el însuși nu este validat? Se întâmplă de multe ori ca o grupare de consilier să nu voteze un alt consilier tocmai pentru a împiedica ulterior alegerea unui viceprimar și intrăm în logica partizanatului. Prin actualul cod acest lucru este rezolvat”, a afirmat Suciu.
 
80% din redevențele din exploatarea resurselor la suprafață merg la primării și CJ
 

OUG privind codul Administrativ mai prevede că 80% din redevențele obținute prin concesionare din activități de exploatare a resurselor la suprafață se constituie venit la bugetul local, mai exact 40% la bugetul județului, 40% la bugetul localității și 20% la bugetul de stat, a mai anunțat ministrul Dezvoltării.

„40% la nivelul bugetului local al județului pe teritoriul asupra căruia există activități de exploatare și 40% la bugetul local al comunei, orașului sau municipiului și 20% la bugetul de stat. Trebuie să beneficieze și autoritățile locale de bogățiile subsolului, nu doar Guvernul României”, a explicat Suciu.

Mită pentru baroni

Codul Administrativ acordă primarilor pensiile speciale pe care Parlamentul nu a reușit să le dea prin lege, deoarece până și Curtea Constituțională a României, condusă de fostul pesedist Valer Dorneanu, le-a respins – și încă de două ori! -, pe motiv că actul normativ nu precizează sursa de finanțare.

Iată, însă, că Dăncilă, constrânsă de baronii locali – primarii conduși de Robert Negoiță și președinții de consilii județene (CJ), Marian Oprișan, care va deveni președintele executiv al PSD -, a adoptat această ordonanță, în ciuda faptului că Parlamentul trebuia să adopte, după dezbateri ample, un nou proiect de lege privind Codul Administrativ.

Astfel, potrivit prevederilor din OUG pricvind Codul Administrativ, un primar care a avut un mandat va primi ca pensie specială, în afară de cea pentru limita de vârstă, 19% din indemnizația lunară brută; unul care a avut două mandate va primi 38%, iar unul care a avut trei sau mai multe mandate, 57%.

Mai pe românește, dacă un primar de oraș mare, care poate avea între 10.000 și 20.000 lei indemnizație lunară brut și două mandate, va primi în plus până la 7.600 lei/lună. Iar dacă are trei mandate, va ajunge să ia 11.000 lei/lună. 

Condamnații penal au liber în Guvern

De asemenea, pot fi membri ai Guvernului persoanele condamnate penal, pentru care a intervenit reabilitarea.

Nu în ultimul rând, se transferă răspunderea de la primari către funcționarii publici.

Care e urgența

Pentru a motiva urgența, Guvernul susţine, în nota de fundamentare, că „este constrâns să acționeze prompt pe calea unei ordonanțe de urgență în vederea eliminării disfuncționalităților de ordin sistemic, prin codificarea/ sistematizarea/ îmbunătățirea soluțiilor de reglementare din cuprinsul principalelor acte normative din domeniul administrației publice, disfuncționalități care au creat de-a lungul timpului situații excepționale la nivelul unor colectivități locale, ce au impus adoptarea de soluții imediate/punctuale în vederea evitării unei grave atingeri a interesului public, prin intermediul adoptării unui număr considerabil de ordonanțe de urgență”.

Sindicate: Se feudalizează administrația publică

Sindicatele din administrație reclamă că singurul scop al OUG – care nici nu figura pe ordinea de zi a ședinței Guvernului, fiind introdus pe lista suplimentară – este de a proteja un grup de interese care dorește să feudalizeze administrația publică din România.

“În cazul în care Guvernul României va adopta în ședința OUG referitor la Codul Administrativ, fiind introdus pe lista suplimentară, vom consideră că acest demers este îndreptat împotrivă cetățenilor acestei țări, că sfidează toate princiile de drept iar singurul lui scop este acela de a proteja un grup de interese care dorește să feudalizeze administrația publică din România”, mai transmit reprezentanții FNSA, printr-un comunicat de presă.

Dăncilă: Este rezultatul unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative

Dăncilă a declarat, în debutul ședinței Executivului, “uitând” de avizul negativ al CES: ”Adoptăm azi noul Cod Administrativ, un proiect important pentru modernizarea administrației publice, rezultatul unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative. Punem într-o formă coerentă, mai clară și mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative”.

”Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituțiile publice, atât la nivel central, cât și la nivel local. Pentru mai multă eficiență și transparență, vom stabili o procedură mai clară precum și termene reduse pentru numirea în funcție a unui membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situația din ultimul an mi-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale Guvernului”, a adăugat ea.

Codul Administrativ completează OUG de alegere într-un singur tur a președinților de CJ

Dăncilă a amintit că una dintre prevederile proiectului de Cod Administrativ – alegerea președinților de Consilii Județene prin vot uninominal – a fost deja adoptată, printr-o altă ordonanță de urgență – la începutul lunii iunie.

“Legitimitatea președinților de consilii județene va crește, întrucât aceștia vor reprezenta voința cetățenilor și nu rezultatul unor negocieri politice”, a insistat șefa PSD.

De asemenea, ea a spus că “aducem soluții și în cazul elaborării procedurilor cadru privind licitațiile publice, dar și reglementări în domeniul proprietății publice și private a statului sau a unităților administrativ-teritoriale”.

“Venim și cu măsuri privind profesionalizarea corpului funcționarilor publici, care se vor aplica gradual. Toate aceste modificări sunt menite să modernizeze administrația publică, să o facă mai flexibilă și să răspundă mai prompt și mai eficient așteptărilor cetățenilor”, a adăugat Viorica Dăncilă.

Ea a anunțat că, la finalul ședinței Executivului, vicepremierul Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării, va da explicațiiasupra modificărilor legislative aduse prin Codul Administrativ.

290 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv