Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:
Președintele se ține tare. Deocamdată...

Iohannis: Dăncilă nu înțelege cum funcționează statul. Este anormal să nu explice națiunii de ce face o remaniere. CCR n-are cum să rezolve problema

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după ce premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR pe tema refuzului său de a numi noii miniștri Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici, că problema este una politică și nu poate firezolvată de judecătorii Curții.

“Se aude că doamna prim-ministru a trimis o solicitare de rezolvare a unui conflict la Curtea Constituţională. Probabil Curtea va da un răspuns, însă daţi-mi voie să vă spun că nu va rezolva problema. CCR nu are cum să rezolve problema, fiindcă problema nu e una constituţională, este una politică. O să vă spun care sunt cele două cauze ale acestei probleme politice. Prima este că România nu are de facto prim-ministru. A doua cauza e inabilitatea PSD de a face politică de orice fel”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Şeful statului a relatat întreg istoricul solicitării de remaniere, precizând că Viorica Dăncilă l-a sunat abia cu o zi în urmă:

“Doamna premier mi-a trimis în scris, fără să mă contacteze, o solicitare de remaniere a guvernului, după care, fără să aştepte răspunsul mi-a mai trimis o solicitare fără să caute o discuţie sau un dialog cu mine. În definitiv, doamna premier m-a sunat ieri. Ce credeţi că m-a întrebat? Dacă am terminat analiza şi am ajuns la un răspuns. Şi i-am răspuns că nu. Sincer, mă aşteptam să mă caute, să mă sune şi să mă întrebe “domnule preşedinte, de ce nu-mi daţi un răspuns? Care este problema? “. Noi nu suntem puşi aici să trimitem hârtii. Noi suntem puşi aici pentru a rezolva problemele României, ori asta se face prin dialog instituţional”.

Dăncilă a sesizat CCR pe tema amânării de către Iohannis a numirii noilor miniștri la Transporturi și Dezvoltare

Preşedintele a mai spus că “Guvernul este condus de infractorul Dragnea, prin interpuși”, insistând că Dăncilă i-a trimis o solicitare de remaniere, fără nicio explicație.

“Este anormal ca un prim-ministru să nu vină și să nu explice națiunii de ce face o remaniere. Doamna nu înțelege pur și simplu cum funcționează statul. Noi nu suntem puși aici pentru a semna hârtii”, a precizat Iohannis.

Întrebat dacă va lua o decizie privind numirile de la Dezvoltare şi Transporturi, șeful statului a răspuns: “Dacă s-a ajuns în această fază să decidă CCR, bineînţeles voi aştepta hotărârea Curţii şi pe urmă voi acţiona constituţional. Veţi vedea că punctul nostru de vedere este consolidat. Deocamdată nu mai fac nimic în această speţă până când CCR nu va lua o decizie”.

Preşedintele a afirmat că intenţiona să discute cu premierul Viorica Dăncilă la şedinţa CSAT de săptămâna viitoare.

“Exact asta a fost intenţia mea, dar aici doamna premier s-a grăbit foarte mult. Avem marţi CSAT şi o astfel de discuţie în marja CSAT ar fi fost bună. Ar fi fost elegant şi aş fi aflat argumentele, iar domnia sa ar fi aflat argumentele mele. Acum le va afla la Curtea Constituţională”, a spus Iohannis.

Prin amânarea luării unei decizii, preşedintele neagă că ar îngreuna activitatea Executivului şi reproşează premierului că nu a explicat public motivele care au stat la baza remanierilor.

“Nu se blochează nicio activitate a Guvernului. (…) De exemplu putea doamna premier să se prezinte la mine cu nişte argumente. Dacă tot vine vorba de argumente, daţi-mi voie să menţionez nişte lucruri care deranjează foarte mult. A venit cu o prezentare de remaniere fără a spune public de ce trebuie revocaţi. Revocarea e o sancţiune politică. Nu este de plăcere. Aşadar doamna premier avea obligaţia să se prezinte în faţa naţiunii şi să prezinte argumentele pentru remaniere, de ce anumiţi miniştri sunt revocaţi. Această manieră de a conduce guvernul de la partid este una care credeam că s-a terminat în 1989”, a declarat Klaus Iohannis.

41 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv