Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Iohannis: Modificările legilor Justiției sunt prea ample şi la prea mare viteză

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că modificările adoptate deja în Camera Deputaților la Legile Justiției “sunt prea ample şi la prea mare viteză”.

“Poate vă amintiţi că mi-am exprimat scepticismul în privinţa acestor modificări care sunt făcute prea ample şi la prea mare viteză. Recomand Parlamentului să gestioneze cu mare atenţie pentru că efectele sunt pe termen lung”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă va merge în Parlament pe această temă, şeful statului a răspuns scurt: “Vom avea mai multe discuţii pe această temă”.

După adoptarea în mare viteză la Camera Deputaților a modificărilor aduse legilor nr. 303 privind Statutul magistraților, nr. 304 privind organizarea judecătorească și nr. 317 privind CSM – urmând să primească votul final la Senat -, Comisia specială condusă de Florin Iordache va începe, luni, dezbaterile privind modificarea Codurilor Penal şi de procedură Penală.

Sub pretextul transpunerii Directivei PE referitoare la prezumţia de nevinovăţie, Comisia Iordache vrea să opereze mai multe modificări astfel încât să-i salveze pe politicienii corupți.

Directiva prevede că statele membre “se asigură” că persoanele suspectate şi acuzate “beneficiază” de prezumţia de nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei conform legii.

Directiva se aplică “persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, în toate fazele procedurilor penale, din momentul în care o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracţiuni sau a unei presupuse infracţiuni până când hotărârea prin care se stabileşte că persoana respectivă a comis infracţiunea în cauză rămâne definitivă”.

DNA susţine însă că amendamentele propuse deja “vor avea un efect devastator asupra anchetelor penale”, întrucât “elimină instrumentele legale indispensabile investigării infracţiunilor comise.

Astfel, sunt propuse de către partidele politice aflate la putere – PSD, ALDE -, dar și de către UDMR, obligația ca suspectul să fie anunțat înainte ca procurorii să strângă probe.

Totodată, se propune dezincriminarea infracțiunii de mărturie mincinoastă – pentru care este judecat președintele Senatului, călin Popescu Tăriceanu.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, avertizează că “dacă aceste modificări intră în vigoare, DNA se desfiinţează, pentru că nu vom mai putea investiga infracţiunile de corupţie”.

4 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv