Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ministrul Boloș a inițiat un proiect de HG pentru prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:

Legea lui “Mitralieră”, adoptată în Parlament: Baronii locali au voie să facă afaceri. Dragnea îi scapă și de evaziune și spălare de bani

Camera deoputaților – for decizional – a adopatat miercuri proiectul deputatului PSD Cătălin Rădulescu “Mitralieră” prin care aleșii locali vor avea voie să desfășoare activități în sectorul privat în domenii care nu au legătură cu atribuțiile de la primărie sau consiliul județean.  

Totodată, legea adoptată cu o largă majoritate (196 voturi “pentru”, 59 “împotrivă” și 4 abțineri) îi salvează de incompatibilitate pe aleși după 3 ani de la comiterea faptei.

Iată articolele în cauză:

“Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate.”

“Faptele săvârșite de persoanele aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil.”

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, președintele Comisiei juridice, a luat cuvântul în plen pentru a asigura că prin această modificare “s-a făcut egalitate” între aleșii locali și prefecți în ceea ce privește posibilitatea de a desfășura activități în sfera privată. 

Astfel, alineatul (3) al art. 87 din Legea 176/2010 privind Agenția Națională de Integritate prevede acum că:

“Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice și al creației literar artistice. Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municiăiului București pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuțiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimari ai municipiului București, potrivit legii.”

Proiectul a fost susținut de deputatul liberal Florin Roman în plen, însă liderul de grup Raluca Turcan a anunțat că deputații PNL au votat împotrivă.

Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, care o poate returna Parlamentului, apoi o poate ataca la CCR. 

Dragnea anunță modificarea Codului de procedură fiscală: “Acum, de evaziune fiscală şi de spălare de bani poate fi acuzată orice firmă”

După ce le-a dat mână liberă la afaceri – evident că din bani publici – preşedintele PSD, Liviu Dragnea, vrea acum și modificarea Codului de procedură fiscală.

Argumentul lui este că ”de evaziune fiscală şi de spălare de bani poate fi acuzată orice firmă pe actuala legislaţie”.

”Discutăm de ceva timp, am discutat şi în coaliţie, am discutat şi în partid, s-a discutat şi în guvern, s-a discutat şi cu oamenii de afaceri în diverse întâlniri, s-a discutat chiar şi cu CSM-ul, pentru că trebuie limpezită, trebuie clarificată legislaţia în acest domeniu, pentru că orice legislaţie care nu este clară este interpretată – asta e tradiţia în România – de către instituţiile de control în defavoarea celui controlat”, a declarat Dragnea.

El a asigurat că într-o perioadă ”relativ scurtă” se va lua o decizie ca propunere în acest domeniu.

”Doar am discutat să ne atingem obiectivele principale, anume ca legislaţia să fie clară, să nu uităm dorinţa şi principiul la care noi ţinem foarte mult, principiul prevenirii, să nu se aibă în vedere neapărat închiderea firmelor respective sau, binenţeles, cum s-a tot întâmplat în România, să fie băgaţi la închisoare cât mai mulţi oameni de afaceri şi pentru firme să fie foarte clar care este zona de evaziune fiscală şi care este zona de neevaziune fiscală, pentru că acum lucrurile nu sunt clare şi rămâne această decizie la latitudinea inspectorului fiscal, care nu este foarte sigur şi care spune /nu sunt foarte sigur, dar rezolvă cu procurorul/, la procuror care chiar dacă nu e foarte sigur (spune – n.r.) /nu sunt foarte sigur, dar să o rezolvi la instanţă/, iar oamenii de afaceri în loc să producă profit, locuri de muncă şi creştere economică în România sunt foarte preocupaţi de aceste controale pe baza unei legislaţii neclare. Ne interesează foarte mult, de asemenea, ca în aceste situaţii să se stabilească şi modalitatea prin care ţinta principală să fie recuperarea banilor, nu neapărat omorârea sursei de venit şi de creştere economică pentru România”, a adăugat Liviu Dragnea.

Dragnea susţine că varianta propusă de CSM referitor la infracţiuni, inclusiv evaziunea fiscală, este ”un pas important”.

”Trebuie să fim conştienţi cu toţii, că nu trăim într-un cocon de mătase, că noi am început un proces de schimbare de atitudine şi de abordare din partea funcţionarilor publici, din partea instituţilor de control ale statului faţă de mediul de afaceri, proces care s-a construit în mulţi ani de zile. Şi este vorba de o mentalitate construită în mulţi ani de zile în ceea ce priveşte abordarea faţă de firmele private în mod special, şi vorbesc aici de toate instituţiile de control – ANAF, alte instituţii care controlează, parchete şi aşa mai departe Abordarea noastră este cu totul şi cu totul alta, obiectivele unui guvernări nu pot fi acelea de a băga în puşcărie oameni de afaceri, de a închide societăţi comerciale, ci, dimpotrivă de a preveni, de a sprijini şi împreună să se construiască un sistem administrativ şi birocratic care să fie stimulativ”, a mai spus Dragnea.

653 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv