Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
"Nu este oportun în acest moment”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, NU cere președintelui Iohannis demiterea lui Lazăr și Kovesi

“Echilibrul constituțional a fost restabilit de CCR prin decizie, fără alte măsuri!”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri că a decis, în urma unei evaluări, să NU ceară președintelui Klaus Iohannis demiterea procurorului general Augustion Lazăr și a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi. (Vezi document la finalul articolului)

“Am întocmit un raport de evaluare de 19 pagini, pe care le voi prezenta în sinteză și le voi publica pe site-ul ministerului”, a declarat Toader.

El a asigurat că “dacă nu aveam competența nu făceam această evaluare” iar cei doi – Lazăr și Kovesi – “au venit la discuții într-un sfert de oră de la momentul în care i-am invitat”.

Alte declarații:

“Nu am verificat soluții din dosare, pentru că procurorul decide”.

“Am verificat modul în care DNA, Parchetul General s-au raportat la valorile, la exigențele constituționale. Pentru că procurorul a ieșit din matca lui și a intrat în zona Guvernului”.

“Procurorii nu pot ancheta miniștri și oportunitatea elaborării actelor Guvernului”.

“Ancheta DNA a încălcat grav Constituția”.

“Echilibrul constituțional a fost restabilit de CCR prin decizie, fără alte măsuri”.

“Indiscutabil DNA și-a arogat o competență pe care nu o avea”.

“În acest context, evaluând toți factorii de constituționalitate, de legalitate, de oportunitate (…) am apreciat că, în acest moment, nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare a procurorului general, respectiv a procurorului șef al DNA”.

“Ceea ce considerăm oportun, în spiritul exigențelor statului de drept, este necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a unei obligații de raportare a activității pe care o desfășoară procurorii de la DNA, DIICOT, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

“O autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiției și, repet, o voi exercita fără ingerințe în independența procurorilor de a da soluții, pentru identificarea modului în care pe viitor procurorii înțeleg să respecte limitele de competență, să evite transformarea acțiunilor de prevenire, de combatere a fenomenului infracțional în acțiuni de natură să pună în pericol democrația, să afecteze drepturile și libertățile fundamentale”.

“Această autoritate se va exercita fără știrbirea independenței procurorilor, ci ca un mecanism care să dea eficiență, consistență prevederilor articolului 132 alineatul 1 din Constituție de exercitare a autorității ministrului Justiției asupra procurorilor (…)”, a concluzionat Toader, cu precizarea că este necesară instituirea unei obligații de raportare a activității desfășurate de procurorii DNA, DIICOT și ai Parchetului Înalte Curți, monitorizare pe care o va face personal.

Amintim că evaluarea a fost declanșată de Toader în urmă cu două săptămâni, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, la sesizarea lui Călin Popescu Tăriceanu, că DNA a încălcat separația puterilor în stat atunci când a declanșat anchetarea “oportunității” adoptării OUG 13.

Această decizie a CCR a fost dată în ciuda faptului că procurorii au cercetat modul în care a fost adoptată controversata Ordonanță de urgență 13 prin care Guvernul Grindeanu a dezincriminat infracțiunea de abuz în serviciu – și au descoperit ilegalități, dovadă că Parchetul General continuă ancheta.

Download (PDF, 1.15MB)

224 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv