Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

PMP, eliminat din Comisia de control a SRI. Turcescu: V-au speriat rău?

PMP este singurul partid din Parlament căruia i s-a respins dreptul de a fi reprezentat în Comisia de control a SRI, motiv pentru care Traian Băsescu și toți deputații și senatorii săi au părăsit, luni seară, ședința de plen în care s-a votat componența acestei comisii.

turcescu, basescu, steriu

Deputatul PMP Robert Turcescu a spus, la tribună, că formațiunea refuză să participe la “o astfel de mascaradă, de abuz”.

“Să citim împreună art. 64 din Constituție, care spune că “Biroul permanent și comisiile parlamentare se alcătuiesc conform configurației politice a fiecărei Camere”. Faptul că PMP, prin jocul desfășurat în această dimineață, nu primește niciun loc în Comisiile SRI și SIE este un abuz. Ceea ce se întâmplă azi este un abuz, PMP va refuza să participe la o astfel de mascaradă, de abuz, ne retragem de la această ședință”, a afirmat Turcescu.

La finalul discursului, Călin Popescu Tăriceanu, șeful Senatului, nu s-a putut abține să nu-l ironizeze: “Vă mulțumesc, jos mascarada, jos abuzul!”.

“Un grup restrâns de indivizi încearcă să manipuleze”

Robert Turcescu a acuzat, pe holurile Palatului Parlamentului, că “jocurile unor lideri politici”.

“Cel mai important lucru, pe care trebuie să-l spun de la bun început, este acela că electoratul PMP are dreptul să fie reprezentat în aceste două comisii extrem de importante – comisiile SRI și SIE. Prin jocurile unor lideri politici (…), PMP nu are niciun loc în Comisiile de control asupra activității SRI și SIE, ceea ce este un abuz, și am decis să nu participăm la un astfel de abuz. (…) Ce argument logic stă în picioare față de ceea ce a comis, practic, un grup restrâns de indivizi, care încearcă să manipuleze în felul acesta și opinia publică, dar și accesul unui partid legitim aflat în Parlamentul României de a avea reprezentanți în aceste comisii”, a argumentat Turcescu.

El a adăugat: “Contextul este aparte, mai ales când, după scandalul Ghiță, se discută foarte intens despre nevoia de a pune sub un control parlamentar adevărat, nu mimat”, atât SRI, cât și SIE”.

“PMP este un partid care prin vocile lui, în frunte cu președintele Traian Băsescu, a ridicat în ultimul an mai ales cu voce tare problema acestui control parlamentar necesar asupra SRI și SIE. Ei bine, poate tocmai asta îi deranjează pe acești băieți, îi întreb pe cei care au decis astăzi să scoată PMP din comisiile SRI și SIE — i-a speriat cineva? I-a speriat ceva? (…) Puteam ridica niște probleme de reformare a acestor servicii. Vom asista din păcate, în continuare, la felul în care se acoperă, nu se dorește transparentizarea acestor servicii și nici probabil reformarea acestui control parlamentar, care are nevoie de un altfel de abordare. Controlul parlamentar asupra SRI și SIE trebuie să fie o realitate, să nu mai fie mimat. Ceea ce vedem în ultimii ani a fost o mimare a acestui control”, a precizat Trucescu.

“Teama că prezenta PMP ar fi putut “deranja” niște epoleți sensibili”

Ulterior, el a scris pe Facebook următorul mesaj:

“V-ati speriat sau… v-au speriat?

Coalitia PSD-ALDE a decis, in dispretul Constitutiei, sa nu admita in Comisiile SRI si SIE niciun parlamentar PMP. La articolul 64, Constitutia spune ca “Birourile permanente şi comisiile parlamentare se alcătuiesc potrivit configuraţiei politice a fiecărei Camere”. PMP e partid parlamentar, cu grupuri politice in Senat si in Camera Deputatilor, dar Dragnea si Tariceanu s-au gindit ca asta nu conteaza cind vine vorba de astfel de situatii “delicate”. De teama ca prezenta reprezentatilor PMP in aceste comisii ar fi putut “deranja” niste epoleti sensibili, au decis sa nu avem niciun loc acolo, desi electoratul PMP avea dreptul sa fie reprezentat si in forurile parlamentare de unde se presupune ca ar trebui exercitat un control real asupra serviciilor de informatii.
In semn de protest, grupul parlamentar PMP a parasit sedinta de plen in care se vota componenta Comisiei SRI.

Steriu: “Este fără precedent”

Președintele executiv al PMP, deputatul Valeriu Steriu, a arătat, la rândul său, că este pentru prima oară în ultimii 27 de ani când un partid care are grup la Camera Deputaților și Senat nu are un reprezentant în niciuna dintre cele două comisii.

“Este fără precedent acest lucru, cu atât mai mult cu cât există expertize, există bună intenție de a transparentiza, am venit cu soluții, am propus chiar o mărire a numărului de parlamentari în cele două comisii, tocmai pentru a avea un acces cât mai mare, cât mai transparent al unor oameni în aceste comisii. Am fost excluși de la orice tip de dialog, nu a fost niciun fel de negociere”, a declarat Steriu.

Întrebat dacă PMP se gândește să conteste la CCR hotărârea Parlamentului, Steriu spune că va fi luată în calcul o astfel de posibilitate.

“Vom analiza, împreună cu juriștii, dacă există o astfel de posibilitate și vom căuta în zilele următoare toate variantele, cu atât mai mult cu cât, în mod absolut uimitor, se discută astăzi doar de o comisie (votul pentru comisia SIE a fost amânat – n.r.). Este îngrijorător, ținând cont de faptul că la SIE nu avem în clipa de față niciun conducător al acestui serviciu, bugetul nu știu cum va fi discutat în lipsa unei comisii care să analizeze în 25 bugetul pentru SIE”, a explicat deputatul PMP.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv