Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

PNL s-a trezit: CCR să invalideze mandatul de deputat al lui Dragnea, condamnat definitiv în dosarul Referendumul

După 3 ani de la condamanrea definitivă la 2 ani de închisoare cu suspendare a lui Liviu Dragnea, pentru fraudarea Referendumului din 2012 care viza suspendarea președintelui Traian Băsescu, parlamentarii PNL au depus marți, la Curtea Constituțională a României (CCR), o solicitare de invalidare a mandatului de deputat al liderului PSD – care este ditamai președintele Camerei Deputaților.

Liberalii argumentează că accederea în Parlament a liderului PSD s-a făcut cu încălcarea Regulamentului Camerei Deputaților, care prevede că poate fi invalidată alegerea în funcția de deputat a unei persoane condamnate pentru infracțiuni legate de procesul electoral.

Dragnea a fost condamnat definitiv pe 22 aprilie 2016, iar termenul de încercare prevăzut în sentința Instanței supreme este de 4 ani, adică până anul viitor.

”Camera Deputaților (…) avea obligația regulamentară să se pronunțe prin vot asupra invalidării mandatului de deputat al domnului Nicolae-Liviu Dragnea deoarece acesta era condamnat pentru săvârșirea unor infracțiuni în cadrul derulării unui proces electoral, cauză expresă de invalidare a mandatului prevăzută de art. 7 alin.(3) teza II din Regulamentul Camerei Deputaților”, se arată în sesizarea PNL depusă la CCR.

Dispozițiile art.7 alin.(3) din Regulamentul Camerei Deputaților sunt imperative, mai atrag atenția liberalii:

  • „(3) Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condiţiile de eligibilitate şi în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral.”

 ”Domnul Nicolae-Liviu Dragnea a fost condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni prevăzute de art.13 din Legea nr.78/2000 „în derularea procesului electoral” al referendumului organizat pentru  demiterea Președintelui României, la data de 29 iulie 2012, fiindu-i interzis exercițiul drepturilor electorale pentru o perioadă de 4 ani, prin sentința penală nr.341 din 15 mai 2015, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală în dosarul nr.4862/1/2013 (…) Sentința penală a fost modificată, în calea apelului, prin majorarea pedepsei principale și menținerea pedepselor accesorii, conform deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată în dosarul nr.114/2016”, mai menționează PNL în solicitarea transmisă CCR.

Liberalii arată că, pe baza sentinței Înaltei Curți de condamnare a liderului PSD, deputații din Comisia de validare a mandatelor trebuiau să voteze în 2016 invalidarea mandatului lui Liviu Dragnea. ”Deși a fost formulată o asemenea propunere în cadrul ședinței Comisiei de validare, aceasta a fost respinsă prin votul majorității membrilor comisiei”, subliniază PNL.

”În ședința Camerei Deputaților din data de 21 decembrie 2016, revenea acestei Camere parlamentare obligația de a verifica îndeplinirea condițiilor de validare/invalidare a mandatului domnului Nicolae-Liviu Dragnea. Pentru respectarea dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituția României, Camera Deputaților avea obligația să constate îndeplinirea condiției negative prevăzute de art.7 alin.(3) teza II privind săvârșirea unor fapte de natură penală în cadrul procesului penal, constatate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă înainte de alegerea în funcția de deputat, și să procedeze la invalidarea mandatului de deputat în cazul domnului Nicolae-Liviu Dragnea”, mai arată liberalii în solicitarea transmisă CCR.

PNL dă exemplul unui precedent similar: invalidarea mandatului de senator al lui Brîndușel Nichitean după alegerile din 2004.

”Mandatul domnului Brîndușel Nichitean a fost invalidat pentru motivul săvârșirii unor fapte penale în cadrul procesului electoral deși acesta avea doar calitatea de cercetat penal (suspect) la momentul invalidării mandatului. Hotărârea nr.58 din 17 decembrie 2004 a Senatului României se află și în prezent sub prezumția de constituționalitate, prin urmare poate fi invocată ca precedent în argumentarea sesizării de neconstituționalitate”, exemplifică PNL.

Un alt argument invocat de liberali este acela că, prin validarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, a fost afectat dreptul de a fi ales al supleantului din lista de candidați a PSD pentru circumscripția Teleorman la alegerile din 2016.

”În concluzie, vă solicităm să constatați, pentru motive intrinseci, că dispoziția punctului 4 din paragraful 35 „circumscripția electorală nr.35 județul Teleorman, din anexa, parte integrantă, la Hotărârea Camerei Deputaților nr.122 din 21 decembrie 2016, privind validarea mandatului de deputat al domnului Nicolae-Liviu Dragnea este neconstituțională deoarece încalcă dispozițiile art.1 alin.(5) coroborat cu dispozițiile art.70 din Constituția României”, conchide PNL în solicitarea transmisă Curții Constituționale.

337 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv