Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Propunerea PNL de revenire la alegerea primarilor în două tururi, respinsă de Senat

Senatul a respins luni, cu 59 voturi “împotrivă”, 46 “pentru” și 6 abțineri propunerea PNL de modificare și completare a Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Votul decisiv va fi dat de Camera Deputaților.

Proiectul de lege inițiat de PNL a primit voturile USR, iar președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, si-a anunțat și el susținerea.

PSD și UDMR au anunțat că vor vota împotrivă.

Amintim că în urmă cu doi ani PNL a votat cot la cot cu PSD pentru alegerea primarilor într-un singuri tur de scrutin. Acum, autorii proiectului susțin că în două tururi de scrutin se asigură o mai bună legitimitate a aleșilor și o mai mare corectitudine în desemnarea celor care conduc comunitățile locale.

“Alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, cu votul majorității celor care se prezintă la vot, este o soluție legislativă total greșită. În această situație, persoana aleasă nu va avea legitimitate. Pot exista situații, mai ales în condițiile unei participări scăzute la vot, ca primarul unei localități să fie ales cu un număr extrem de mic de voturi. Acest fapt, dincolo de legitimitatea scăzută pe care o va avea alesul, poate conduce foarte ușor la dirijarea artificială a votului către grupuri de persoane, din cadrul/din afara comunității, încălcându-se astfel toate principiile de bază care statuează prezenta reglementare, putând discuta în această speță chiar de implicații de ordin constituțional”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv