Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Remanierea lui Birchall și înlocuirea ei cu Gîrbovan așteaptă ok-ul lui Iohannis / Celelalte propuneri: Fifor – ministru la Interne, Șerban Valeca la Educației și Iulian Iancu – vicepremier pentru Economie / POLITICĂ: Sesiune parlamentară extraordinară de formă, cu doar o săptămână înaintea de sfârșitul vacanței / ANM: Canicula se prelungește / 

Breaking News:
 
Inclusiv partidele din opoziție se înfruptă din taxele, impozitele și accizele plătite de români

PSD, PNL, USR, ALDE și PMP au „înghițit” deja 33,35 milioane euro anul acesta din bani publici

Partidele parlamentare PSD, PNL, USR, ALDE și PMP au „înghițit” deja 33,35 de milioane de euro (157,6 milioane lei) din bani publici anul acesta, potrivit datelor Autorității electorale Permanente. (Vezi document la finalul articolului)

Suma exorbitantă reprezintă subvenția alocată partidelor, din Bugetul de stat, adică din taxele, accizele și impozitele plătite de români!

PSD Dăncilă: 28,5 mil. euro în 2019, față de 20,9 mil. euro în 2018

Evident, cea mai mare sumă, respectiv 19 milioane euro (89,6 milioane de lei), a fost încasată de Partidul Social Democrat, în perioada ianuarie – august 2019.

AEP a afișat sumele primite de partide în luna august, iar PSD figurează, ca în fiecare lună, cu 2,34 milioane euro (11,2 milioane de lei).

Însă până la sfârșitul anului, partidul preluat “la cheie” de Viorica Dăncilă de la pușcăriașul Liviu Dragnea va primi 28,5 milioane de euro (134,4 milioane de lei).  

PNL – Orban: 13 mil. lei în 2019, față de 9,9 mil lei în 2018 

Pe locul 2 se află Partidul Național Liberal, partid care îl susține pe președintele Klaus Iohannis în cursa pentru câștigarea celui de-al doilea mandat.

Partidul condus de Ludovic Orban și care a câștigat alegerile europarlamentare, surclasând PSD, a primit de la AEP 8,5 milioane de euro în primele 8 luni.

Suma alocată lunar către PNL drept subvenție din banii publici este de 1,06 milioane de euro (5,1 milioane de lei).

Anul acesta, PNL va încasa 13 milioane de euro (61,2 milioane lei), față de 9,9 milioane de euro în anul 2018. 

USR – Barna: 3,8 milioane euro în 2019, față de 2,9 mil. euro încasate în 2018

Pe locul 3 la încasat subvenție din bani publici se poziționează, la mare distanță, USR – al cărui lider, Dan Barna, candidează la alegerile prezidențiale din noiembrie.

USR primește lunar suma de 210.000 euro (1,5 milioane de lei), astfel că a încasat în perioada ianuarie – august 1,68 milioane euro (12 milioane de lei).

Până la sfârșitul anului, USR va încasa din bani publici suma totală de 3,82 milioane de euro (18 milioane de lei).

În anul 2018, USR a obținut drept subvenție 2,9 milioane de euro.

ALDE – Tăriceanu: 3,76 mil. euro în 2019, față de 2,15 mil. euro în 2018

ALDE, partenerul PSD la guvernare și al cărui lider, Călin Popescu Tăriceanu, candidează la prezidențiale, a primit anul trecut suma de 2,15 milioane de euro, iar anul acesta va încasa o subvenție de 3,76 milioane de euro (13,2 milioane de lei). 

Subvenția lunară alocată ALDE este de 1,1 milioane de lei, iar în primele 8 luni a încasat 8,8 milioane de lei.

PMP – Tomac – Băsescu: 1,7 mil. euro în 2019, față de 1,4 mil. euro în 2018

PMP, partidul înființat de fostul președinte Traian Băsescu – acum europarlamentar -, care i-a plasat lui Eugen Tomac cârma, a primit anul trecut 1,4 milioane de euro și va încasa anul acesta 1,7 milioane de euro (8,7 milioane de lei). 

PMP încasează o subvenție lunară de 727.000 lei, deși a avut la alegerile parlamentare din 2016 aproximativ același procent de voturi obținut de ALDE. 

Astfel, PMP a obținut la Camera Deputaților 5,34% din totalul voturilor, iar ALDE 5,62, iar la Senat partidul lui Băsescu a primit 5,65% din voturi, în timp ce ALDE a avut 6%.

Download (PDF, 270KB)

Ce prevede legea

Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale prevede că activităţile partidelor politice POT fi finanţate şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat, adică din BANII PUBLICI strânși de ANAF de la românii plătitori de taxe, accize și impozite.

Subvenţiile se acordă în funcţie de următoarele criterii:

  • Numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat;
  • Numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Iar conform Legii 334/2006, există și o cotă de distribuție a BANILOR PUBLICI, astfel:

  • 75% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral;
  • 25% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti.
SECUNDA a constatat că niciun partid parlamentar NU își publică BUGETUL de Cheltuieli și nici pe ce au consumat BANII PUBLICI primiți.

Vă invităm să citiți și statistica subvențiilor alocate partidelor parlamentare în anul 2018:

Partidele penale PSD + ALDE au primit 22,75 milioane de euro din BANII PUBLICI în 2018!
334 Shares