Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
"Maurul" nu-i mai este necesar condamnatului penal Liviu Dragnea. Altul la rând!

Ședință CEx la PSD, pentru capul lui Toader (ALDE). Dragnea se răzbună pe el, uitând cât l-a ajutat

Conducerea PSD se întrunește miercuri la ora 12.00 în ședință CEx (Comiteteul Executiv Național), pentru a cere remanierea ministrului Tudorel Toader, după ce acesta a refuzat să pună pe masa Guvernului Dăncilă proiectele ordonanțelor de urgență (OUG) de modificare a Codurilor penale și de anulare a sentințelor definitive pronunțate în ultimii 5 ani de completurile de 5 judecători de la Instanța supremă.

Iar pentru a forța eliminarea lui Tudorel, subalternii lui Dragnea au programat la Senat discutarea și votul pe moțiunea depusă împotriva ministrului încă de acum două săptămâni de PNL și USR, dar amânată de 4 ori de PSD. 

Susținut de Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, “tehnocratul” Toader a fost numit în funcția de ministru al Justiției în februarie 2017, după demisia la care a trebuit să recurgă Florin Iordache, forțat de protestele de stradă cu sute de mii de oameni, în urma scandaloasei OUG 13/2017.

Această ordonanță a dezincriminat abuzul în serviciu în cazul prejudiciilor mai mici de 200.000 de lei, astfel încât să scape de pușcărie liderul PSD Liviu Dragnea, în dosarul “Bombonica” – el fiind ulterior condamnat în primă instanță, după abrogarea OUG 13, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. 

Guvernul Grindeanu a fost nevoit să abroge OUG 13, prin OUG 14/2017, emisă după 5 zile de la adoptarea primeia, deoarece protestele nu încetau.

Dezastrul lăsat de “maurul” Tudorel

Acum, după 2 ani și două luni în care a pus în genunchi Justiția, profesorul universitar, rectorul, doctorul în justiție, membrul comisiei de la Veneția și ministrul Tudorel Toader nu-i mai este de folos dublului condamnat penal Dragnea. 

Toader a lăsat în urmă o Direcție Națională Anticorupție (DNA) decapitată, prin revocarea Laurei Codruța Kovesi și respingerea celor 4 candidați înscriși în cursă pentru șefia DNA. Direcția este și aștăzi, după 9 luni, aproape nefuncțională, deoarece Toader s-a ambiționat să o propună șefă la DNA pe Adina Florea, de 3 ori – fiind refuzat de tot atâtea ori de președintele Klaus Iohannis.

A pledat, în fața Curții Constituționale, pentru anularea anchetei declanșate de DNA împotriva modului de adoptare a OUG 13, invocând “oportunitatea Guvernului”. 

A operaționalizat rapid, prin ordonanță de urgență (OUG), Secția specială de anchetare a magistraților, înființată prin modificarea Legilor Justiției de către majoritatea PSD-ALDE cu sprijinul UDMR. Apoi, tot printr-o OUG, a scos această Secție de sub autoritatea procurorului general Augustin Lazăr, pe care a vrut să-l revoce, dar nu a reușit. A modificat Legile justiției, abia intrate în vigoare, prin 5 OUG.

L-a sfătuit public pe condamnatul penal Dragnea cum să anuleze Completul de 5 judecători de la ÎCCJ – care trebuia încă de anul trecut să pronunțe sentința definitivă în dosarul “Bombonica”. 

A prelungit prin OUG mandatul șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru.

S-a transformat în avocatul penalilor și a mințit de nenumărate ori Comisia de la Veneția și Parlamentul European.

Și lista poate continua.

Tudorel Toader va rămâne în istorie ca ministrul Justiției care a distus statul de drept în România, în numai doi ani.

Dragnea are nevoie de reorganizarea Guvernului, dacă vrea să-și impună un favorit la Justiție

Revocarea lui Toader va trebui urmată de numirea unui nou ministru la Justiție, însă Dragnea nu își poate instala un preferat, deoarece acesta trebuie acceptat de președintele Klaus Iohannis.

În această situație, singura soluție este reorganizarea Guvernului, caz în care este suficient un simplu vot în Parlament. Însă riscul, în această situație, este să pice la vot noul Guvern. 

Dragnea trebuie să facă negocieri cu fiecare parlamentar în parte, pentru a se asigura că votează “pro”.

Numele vehiculate sunt Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae și Titus Corlățean – care a mai fost ministru al Justiției în Guvernul Ponta -, însă toți trei au negat că vor ocupa acest post, deoarece “avem un ministru”, deocamdată.

Tăriceanu, constrâns de Dragnea 

În aprezent, majoritatea PSD-ALDE are 240 de parlamentari, număr suficient pentru un vot favorabil reorganizării Guvernului Dăncilă, doarece este nevoie de jumătate plus unu din numărul mandatelor, adică 233. 

Tăriceanu a declarat în repetate rânduri că nu vrea remanierea lui toader, însă acum este constâns de cererea DNA privind încuviințarea de către Senat, prin vot, a începerii urmăririi penale în dosarul Microsoft, el fiind acuzat că ar fi primit mită 800.000 de dolari, pe vremea când era prim-ministru, de la o companie austriacă, pentru închirierea licențelor.

Cererea DNA stă blocată de aproape 6 luni la Comisia juridică a senatului, iar marți, acest for a decis, în premieră, că procurorul care instrumentează cazul trebuie să vină să dea explicații despre dosar.

Dragnea l-a convocat marți în biroul său pe Tăriceanu, pentru un ultimatum. După discuții, Tăriceanu a refuzat să facă declarații, dar este sigur că ALDE va vota cot la cot cu PSD și va susține decizile ce vor fi luate în sedința CEx. 

7 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv