Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Un deputat vrea pedeapsă cu închisoarea pentru colectarea fondului şcolii

Un deputat vrea să stopeze regulile nescrise din şcoli prin care părinţii cotizează an de an la fondul şcolii, fondul clasei şi la cadouri pentru profesori.

elevi, scoala

Deveniţi finanţatori de voie, de nevoie, cei care au copii la şcoală plătesc de 4 ori pentru Educaţie:

  • o dată prin taxele şi impozitele locale pe care le achită la primării iar acestea modernizează şcolile şi plătesc facturile la utilităţi pentru clădirile acestora;
  • din impozitul pe salariu, care se duce în mare parte la bugetul de stat, plătesc salariile profesorilor;
  • prin fondul şcolii şi fondul clasei contribuie, semestrial, la modernizarea sălii de clasă – tablă nouă, parchet, bănci, scaune, jaluzele  – plus diverse materiale sanitare
  • manualele care, teoretic, sunt gratuite, de cele mai multe ori nu sunt pe placul profesorilor – mai ales a celor de limba română şi matematică -, care doresc manuale de la alte edituri decât cele la care a făcut şcoala comandă. Astfel, părinţii sunt siliţi să cumpere alte manuale şi, evident, nenumăratele caiete speciale şi alte manuale auxiliare, pe care profesorii se ambiţionează să le ceară în fiecare an.

Cornel Comşa vrea puşcărie

Ei bine, după ce toate guvernele postdecembriste au eşuat în eliminarea acestui jaf pe faţă din buzunarul părinţilor, deputatul Cornel Comşa vrea să schimbe o parte din aceste reguli împământenite în şcoli, cel puţin în privinţa colectării fondurilor de la părinţi pentru învăţământul aşa-zis gratuit.

Ne îndoim că va reuşi, dar merită să vedem ce doreşte exact parlamentarul.

Propunerea sa legislativă amendează Legea nr. 1/2011 şi prevede că darea sau colectarea de fonduri pentru unităţile de învăţământ, în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 108 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani. Aceste pedepse ar viza asociaţiile de păriniţi.

Fără donaţii

Dar să vedem ce prevede Art. 108 alin (1): ” Unităţile de învăţământ preuniversitar de stat pot obþine venituri proprii din activităţi specifice, conform legii, din donaţii, sponsorizãri sau din alte surse legal constituite”.

Iniţiativa prevede sancţiuni mai mari în cazul în care donaţiile sunt cerute chiar de către membrii Consiliului de Administraţie (CA) al şcolii.

Astfel, “solicitarea de către membrii CA a unităţilor de învăţământ sau de către cadrele didactice, personalul auxiliar sau nedidactic, a unor sume de bani cu titlu de donaţie sau sponsorizare elevilor, persoanelor care exercită o autoritate părintească sau sunt tutori, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani precum şi cu interzicerea dreptului de a mai face parte din structuri de conducere, administrare sau control a persoanelor juridice”, prevede proiectul de lege.

Comşa (ND) susţine, în expunerea de motive, că Legea educaţiei stabileşte foarte vag răspunderea juridică şi prevede puţine pedepse, astfel că amendarea Legii nr. 1/2011 vizează introducerea unor sancţiuni penale care „să stopeze acest fenomen prin pedepsirea acelora care derulează operaţiuni prin care învăţământul de stat nu mai este gratuit”.

Învăţământul de stat, o enigmă pentru parlamentari

Cel mai probabil, deputatul are copil (sau copii) la şcoală de stat – nu ca majoritatea parlamentarilor – în frunte cu fostul premier Victor Ponta – care au copiii la şcoli private şi habar n-au ce se întâmplă în învăţământul de stat.

Aşadar, remarca noastră ar fi că, până când Comşa va vedea aprobat în Parlament un asemenea proiect legislativ, copiii lui vor fi terminat de mult şcoala. Şi nici nu ştim dacă el va mai prinde un mandat de deputat la anul.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv