Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

VIDEO. Dan Barna: Susținerea USR-PLUS va merge spre Klaus Iohannis în turul 2

Dan Barna a declarat, luni, că susținerea USR-PLUS va merge spre Klaus Iohannis în turul 2 al alegerilor prezidențiale.

Barna și-a asumat responsabilitatea că nu a reușit să se claseze pe locul 2 în primul tur de scrutin, candidatul PSD, Viorica Dăncilă obținând mai multe voturi.

Prezidențiale 2019, rezultate parțiale. PNL vs PSD în turul 2: Iohannis 36,91% și Dăncilă 23,45%

“Îmi asum întreaga responsabilitate pentru acest obiectiv pe care nu l-am atins. Respectăm această decizie a electoratului. Am, fără îndoială, parte din vină și asum că nu am reușit să ajung cu mesajul la mai mulți cetățeni. Este un proces din care învățăm. Vom avea o analiză elaborată. Am convocat pentru această seară liderii din filialele județene la o primă discuție, pentru a analiza ceea ce urmează să se întâmple. Suntem în continuare pe un drum în care credem foarte mult. Sunt mulțumit pentru o campanie grozavă, am ajuns în toată România la propriu. Din păcate, bucata aceasta de Românie pe care ne-am bazat și în care am crezut este se pare mai mică decât am anticipat. Mai e foarte mult de muncă în această țară. Am crezut că suntem mai sus decât ne-a dovedit electoratul. Continuăm împreună. Sunt optimist în continuare în această alternativă care aduce suflu proaspăt și încredere în politica din România. Susținerea noastră va merge spre Klaus Iohannis. Sper să avem o discuție cu Iohannis, ca să ne asigurăm că proiectul său politic e aliniat cu obiectivele noastre”, a spus Barna, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă demisionează: Categoric, nu!

Întrebat dacă demisionează, Barna a negat: “Categoric, nu! Îmi asum responsabilitate pentru rezultat, dar nu sunt un lider care să plece la prima problemă. (…) Participarea la vot e fundamentală. Îi îndemn pe toți suținătorii mei să voteze în turul 2”.

Despre declarația lui Cristian Ghinea că “sistemul a fost mai tare”, Barna a explicat: “A spus că sistemul PSD. Am avut o competiție directă cu PSD, vechiul coșmar al românilor. Rezultatele arată că e o bucată mai mare de Românie care a optat pentru PSD”.

Barna nu consideră că a pierdut 800.000 de voturi pe care Alianța USR PLUS le-a obținut la europarlamentare: “Să nu facem o asimilare între voturile PNL și ale președintelui Iohannis. Eu am pornit de la o notorietate destul de joasă. A fost o pondere în votul de la europarlamentare de susșinători ai președintelui Iohannis. Acele voturi nu au fost niciodată la mine sau la Alianța USR PLUS, era voturi ale președintelui Iohannis”.

PNL nu a invitat niciodată USR la guvernare

Întrebat dacă l-a tras în jos faptul că nu a vrut să intre la guvernare, Barna a răspuns că PNL nu a invitat niciodată USR la guvernare: “Nu a fost niciodată pe masă. A fost o luptă de comunicare pe care, având instruemnte mai slabe, nu am câștigat-o. Eu cred mult în consecvența Alianței, că vom intra la guvernare dacă există o majoritate cu care poți face reforme”.

Întrebat dacă mai susține anticipatele, după scorul din prmul tur al alegerilor, Barna a răspuns afirmativ: “Categoric da. Dacă vom avea un an guvernare PNL, cu PSD atacându-i din Opoziție, vom vedea un PSD crescut pentru guvernare”.

Barna a mai spus, răspunzând unei întrebări, că nu simte că a tras în jos alianța USR PLUS: “Nu. E pentru prima oară în istoria prezidențialelor când opțiunea era între două variante de bine”.

Dacă nu au avut încredere în el: “Poate să fie asta, că nu am reușit să duc mesajul peste tot. Avem foarte multă treabă pentru lunile și anii următori”.

“Dau senzația de aroganță pentru că sunt prea înalt”

Despre o așa-zisă argoganță: “Mi-a spus un prieten că dau senzația de aroganță pentru că sunt prea înalt. dar cei cu care discut se conving că nu e așa. Cu siguranță că discursurile mele nu sunt perfecte. Dacă dau impresia că sunt prea sigur pe mine e pentru că sunt sigur că Alianța e ceea ce trebuie României”.

Întrebat dacă a fost o eroare faptul că a făcut alegeri interne înainte de prezidențiale, Barna a spus că a fost o decizie strategică.

Un jurnalist i-a spus că cele mai memorabile imagini din campania sa au fost pisica și gogoașa cu zahăr. Barna a replicat” “Sunt singurul candidat care a mers în România reală, care și-a luat și reproșuri și îmbrățișări. Asta înseamnă politica altfel”.

Cioloș neagă că PLUS va renegocia Alianța cu USR

La conferința de presă a fost și partenerul de alianță al lui Dan Barna, Dacian Cioloș, care a negat că PLUS ar renegocia Alianța. 

“Realitatea a fost ce v-am spus astăzi: aveam convocată de acum 10 zile o conferință telefonică la PLUS, pentru a decide cum întărim acest proiect. Nu aveam ce președinție să împărțim. Discuția a fost despre ce învățăminte tragem, pentru că mai avem în față două momente-cheie, (alegeri – n.r.) locale și parlamentare. Pot să vă asigur că acest proiect continuă, trebuie întărit. Cum îmbunătățim relația între noi, pentru a nu mai exista ambiguități privind proiectul comun. Și trebuie să fie clar că avem un proiect comun, care are în spate susținătorii”, a spus Cioloș.

De altfel, el i-a mulțumit lui Dan Barna pentru curajul de a se lansa în campania pentru prezidențiale: “Mulțumesc tuturor membrilor USR și PLUS pentru implicarea în campanie. Mulțumesc lui Dan Barna pentru curajul de a se lansa în această bătălie. Vom continua acest mod de a face politică, în stradă. Alianța PLUS USR e în continuare validată ca una din primele trei forțe ale țării. Pe acest proiect vrem să continuăm să construim. Vom trage învățămintele din această campanie ca să întărim acest proiect, ca să-i dăm credibilitate”.

Dacian Cioloș a adăugat că “Alianța USR PLUS va reuși să demonstreze, la locale și parlamentare, că se naște o forță politică capabilă să ducă țara mai departe. Tragem aceste învățăminte și vedem cum putem întări alianța”.

“Am avut azi o conferină cu conducerea PLUS și mesajul e că vrem să continuăm proiectul Alianței, să întărim colaborarea dintre noi pentru un proiect și mai solid la locale și parlamentare. Am propus colegilor din USR să facem o întâlnire a birourilor naționale ale partidelor la final de săptămână ca să avem evaluarea și să luăm deciziile care se impun pentru întărirea alianței. Susținerea noastră va merge spre Klaus Iohannis. Sper să avem o discuție cu Iohannis ca să ne asigurăm că proiectul său politic e aliniat cu obiectivele noastre. Mergem înainte. Am recepționat mesajul susținătorilor noștri, ieșim întăriți din această campanie”, a precizat el.

544 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv