Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cîrstoiu se disculpă: „Nu sunt incompatibil, există o decizie a ÎCCJ” / /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar mai există ploi până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Adio, dar rămân cu tine!

Votul pentru înlocuitorul lui Tăriceanu la șefia Senatului, amânat cu 10 zile. Meleșcanu (ALDE) este susținut de PSD, Orban o vrea pe Gorghiu

Votul pentru înlocuitorul lui Călin Popescu Tăriceanu la șefia Senatului a fost amânat cu zece zile, luni, de plen, după ce liderul ALDE și-a depus demisia.

Până miercurea viitoare, vicepreşedintele Senatului, Şerban Valeca, va exercita atribuţiile de preşedinte al acestui for.

Viorica Dăncilă a anunțat că PSD îl susține pentru funcția de președinte al Senatului pe fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu (ALDE), pe care ea l-a remaniat recent din Guvern.

Tăriceanu a declarat că a vorbit duminică seara cu Meleșcanu, dar acesta nu i-a spus despre funcția ofertată de social-democrați, care încearcă să mențină ALDE în coaliție în ciuda retragerii liderului său. 

De altfel, Meleșcanu a declarat că ”Nu eu am acceptat sprijinul PSD, ei mi-au oferit sprijinul. Cred că e o perioadă foarte dificilă, România are nevoie de stabilitate (…) S-ar putea să pot să ajut mult mai mult ALDE din această poziție”.

Întrebat de jurnaliști dacă nu voia un post de ministru, Meleșcanu a spus: ”Nu mă interesa funcția de ministru, eu sunt membru ALDE și rămânem în Opoziție”.

Meleșcanu, mereu la putere

Meleșcanu îl trădează, de fapt, pe Tăriceanu – care nici el nu este ușă de biserică -, dar nu ar fi pentru prima dată când migrează la partidul aflat la putere.

De 5 ori ministru, cu 4 mandate de senator în partide diferite și director al SIE, Meleșcanu a avut carieră în diplomație și pe timpul lui Ceaușescu.

După Decembrie 1989 a intrat mai întâi în Guvernul FSN, apoi, ca membru PDSR, ministru de Externe un mandat întreg în Guvernul Văcăroiu, între 1992 – 1996. 

După ce și-a asigurat un post de deputat pe listele PDSR în noiembrie 1996, Meleșcanu a părăsit partidul în 1997 și a fondat partidul Alianța pentru România (ApR), care a fuzionat cu PNL în anul 2002.

Meleșcanu a primit un loc eligibil pe listele Alianței D.A. la alegerile din 2004, fiind ales senator.

În 2007, Tăriceanu a dat afară PD de la guvernare și l-a numit pe Meleșcanu ministru al Apărării, apoi l-a plasat pe un loc eligibil pe listele PNL la alegerile din 2008.

Astfel, Meleșcanu a fost ales senator pentru un nou mandat, până în 2012, când președintele Traian Băsescu l-a numit directorul Serviciului de Informații Externe (SIE).

Dar în 2014, Meleșcanu a demisionat de la SIE și a candidat la alegerile prezidențiale, din partea Partidului Dreptății Sociale.

După eșecul răsunător la primul tur al alegerilor, Meleșcanu a fost numit de premierul de atunci, Victor Ponta – care rămăsese în cursă alături de Klaus Iohannis – ministru de Externe.

În anul 2016, Meleșcanu s-a înscris în ALDE, iar în 2017 a fost numit din nou ministru al Afacerilor Externe, în guvernele PSD-ALDE, funcție pe care a deținut-o până la jumătatea lunii iulie anul acesta.

Astfel, Meleșcanu revine mereu în cărți, acum la vârsta de 78 de ani.

Orban o vrea pe Gorghiu

PNL o susține pe Alina Gorghiu pentru funcția de șef al Senatului, iar liderul liberalilor a declarat că va purta discuții cu formațiunile din Opoziție pentru a o susține.

Sunt însă șanse minime pentru liberali, în condițiile în care PSD avea majoritate singur, până săptămâna trecută, și îi mai trebuie doar doi senatori pentru a-și impune omul. Iar dacă Dăncilă a apelat la un membru ALDE, este clar că acesta va fi agreat de ceilalți senatori din partidul lui Tăriceanu.

6 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv