Breakfast sau mic dejun, indiferent cum doriți să îi spuneți, prima masă a zilei ar trebui să fie, pentru fiecare dintre noi, un punct fix în programul unei zile. Iată și de ce:
- Pentru că oferă energia şi nutrienţii necesari pentru un start bun în activitățile cotidiene. Consumat în mod regulat, micul dejun contribuie la un mod de viaţă sănătos şi la menţinerea unei greutăţi corporale optime. Este deosebit de important pentru copii și adolescenți, întrucât susţine procesul de învăţare şi performanţele şcolare. Tocmai pentru că micul dejun este masa cea mai probabil să fie “sărită”, ar trebui să ne educăm copiii să fie conştienţi de beneficiile respectării acestui “ritual”.
- Cei mai mulți copii și tineri trec direct de la starea de somn, în care organismul a postit timp de mai multe ore, la cea de activitate intensă. Creşte deci cererea de glucoză din mușchi și creier și este nevoie de “combustibil”. Micul dejun furnizează această energie care alimentează corpul şi ascute mintea. Cu toate acestea, între 10-30% dintre copiii europeni sar peste micul dejun, iar procentul este chiar mai mare în cazul adolescenţilor mai mari sau al fetelor.
- În comparație cu cei care sar peste această masă, copiii care mananca micul dejun ating mai bine ţintele de nutrienţi, cantitative şi calitative recomandate şi se bucură de un aport important de vitamine, minerale şi fibre. Explicaţia e simplă, pentru că cele mai populare alegeri de alimente pentru acest moment al zilei sunt produsele lactate, cerealele, ouăle, pâinea şi sucurile naturale. În plus față de avantajele nutriționale, mâncătorii de mic dejun deprind multe comportamente pozitive pentru sănătate, precum consumul de fructe şi legume si activitatea fizică.
- Exista acum dovezi clare: copiii care mănânca micul dejun tind să fie mai slabi. O analiză recentă, pe șaisprezece studii, în care au fost cuprinşi peste 59.000 de copii și adolescenți europeni şi care au examinat efectul micului dejun pe controlul greutății, a constatat că cei care consumă regulat micul dejun au un indice de masa corporală mai mic. În concluzie, ne protejează de excesul de greutate şi de obezitate.
- Studiile de laborator au raportat efecte pozitive timpurii ale micului dejun asupra indicatorilor de performanță a memoriei, atenției, concentrării și creativităţii copiilor.
- Părinţii trebuie încurajaţi să dea un bun exemplu copiilor şi adolescenţilor, mâncând împreună cu ei micul dejun. Beneficiile apar nu neapărat din cantitatea sau calitatea alimentelor mâncate la această masă, ci din simplul fapt că este consumat regulat.