Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Coaliția a amânat din nou anunțarea candidatului comun la fotoliul de primar al Capitalei / Acesta este medicul Cătălin Cârstoiu, potrivit unor surse politice / Tatăl lui Cârstoiu a fost prefect FSN de Argeș în 1990 și deputat PD în două mandate (1996-2004), apoi din nou prefect și subprefect /

Breaking News:

Niţu cere aviz de la Iohanis pentru cercetarea lui Roman, Voiculescu şi Stănculescu

Noi surprize în Dosarul Mineriada: Tiberiu Nițu, procurorul general, a solicitat astăzi președintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Petre Roman, Victor Atanasie Stănculescu și Gelu Voican Voiculescu, acuzaţi de infracțiuni contra umanității în timpul represiunilor din 13-15 iunie 1990, când cei trei erau miniștri.

iohannis
Iohannis trebuie să dea ok-ul anchetării foştilor miniştri

“Facem precizarea că, deși faptele ce formează obiectul prezentei cauze au fost comise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, act normativ ce stabilește procedura de urmat în cazul atragerii răspunderii ministeriale (norme de procedură de strictă și imediată aplicare), procedura de sesizare a președintelui României pentru a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului este aplicabilă și în cauza de față”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Protecţie pe viaţă, consfinţită de CCR

Parchetul amintește că “prin Decizia nr. 93 din 16 iunie 1999, Curtea Constituțională a statuat că, în privința mandatului de membru al Guvernului, Constituția nu a instituit imunitatea, ci o altă măsură de protecție și anume condiționarea dreptului de a cere urmărirea lui penală pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției”.

“Această măsură de ocrotire a interesului public subzistă și după încetarea mandatului membrilor Guvernului, așa încât este evident că, în privința infracțiunilor comise în exercițiul funcției, punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului trebuie să se realizeze cu respectarea acelorași norme procedurale”, precizează PÎCCJ.

Infracţiuni contra umanităţii

Procurorii militari ai Parchetului General au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, “soldată cu decesul a 4 persoane și rănirea prin împușcare a altor 3, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară”.

Audieri pe bandă

“În perioada următoare, vor fi audiate persoanele față de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de 439 lit. a, g și j din Codul penal și care la data evenimentelor dețineau funcții de conducere la nivelul structurilor civile și militare ale statului, precum și în cadrul unor unități economice”, anunță Parchetul General.

Primele “victime”

Până astăzi au fost puși sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, fostul director SRI Virgil Măgureanu, amiralul în rezervă Emil “Cico” Dumitrescu și Cazimir Ionescu.

Ieri a fost chemat la Parchet şi fostul ministru al Apărării, Victor Athanasie Stănculescu, pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de suspect.

Astăzi a venit rândul lui Miron Cozma să fie chemat la Parchet. A fost pus şi el sub acuzare, pentru că a adus minerii cu bâte în Bucureşti.

Totodată, fostul ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre, a venit la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoștință calitatea sa de suspect. Procurorul general va cere şi pentru el aviz de la preşedintele Iohannis pentru a putea începe cercetarea penală a acestuia.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv