Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Eurostat: Unul din 2 tineri cu vârsta între 25-29 de ani locuiește cu părinții

Unul din doi tineri în vârstă de 25-29 de ani locuiește cu părinții, din cauza salariul mic și a confortului “de a le pregăti mama” mâncare sau a le spăla hainele etc., iar 8 din 10 cu vârsta între 20-24 de ani se află în aceeași situație, dar din alt motiv: se concentrează asupra studiilor, potrivit unui raport al Eurostat. 

foto Jean-Mihai Pâlșu

Datele mai arată că bărbații sunt predispuși la conviețui cu părinții până la o vârstă mai înaintată, conform analizei pe sexe: peste 90% dintre persoanele de sex masculin în vârstă de 20-24 de ani și 75% dintre cele de sex feminin. 

Pe grupa de vârstă 25-29 de ani, ponderile sunt: 39% la fete și 68,5% la bărbați. 

Potrivit datelor Eurostat, la nivel european ponderea persoanelor tinere (16-29 de ani) care trăiesc cu părinții a fost de 68,2%: la bărbați fiind de 73,3% și la femei de 62,9%, existând un decalaj de peste 10 puncte procentuale.

Cel mai mare decalaj a fost observat în Bulgaria 19,3 puncte procentuale și România 17,2 puncte procentuale. 

 
Același raport arată că în ceea ce privește riscul de sărăcie și excluziune socială pe grupa de vârstă 16-29 de ani, anul trecut România se află pe locul al treilea, cu 40,4% dintre tineri, după Grecia cu 45,9% și Bulgaria cu 41%. 
 

În ceea ce privește anul 2016, persoanele care locuiau cu părinții se aflau într-un procent mai mic în risc de sărăcie și excluziune socială, comparativ cu cele care locuiau singure. 

 

Generația Bumerang

Generația Bumerang: tinerii care pleacă la studii sau își găsesc un job și se mută din casa părintească, ceea ce oricum demult visau dar care se re-întorc în cuibul părintesc. Pentru unul din 6 aventura se încheie rapid din cauza lipsei banilor, de cele mai multe ori. 

 
Rezultatele unui sondaj făcut de Pew Research arată că, în ansamblu, 34% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, care locuiesc împreună cu părinții lor sau care se mută temporar din cauza condițiilor economice, spun că viața alături de părinți a îmbunătățit relația cu aceștia. Doar 18% spun că relația lor cu părinții s-a înrăutățit, iar 47% spun că mutarea nu a produs nicio schimbare. 
 
Un alt studiu, publicat în revista Social Science & Medicine, arată altceva: copiii adulți pot fi o sursă de sprijin emoțional pentru părinții mai în vârstă, dar și o sursă de conflict și stres. În urma analizelor mai aprofundate, rezultatele par să indice faptul că întoarcerea la căminul parental a copiilor adulți poate fi asociată cu scăderea calității vieții părinților. 
0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv