Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Inundații în 15 județe. Digul din Covasna a rezistat viiturii

Inundațiile au provocat pagume în 15 județe, sute de oameni fiind evacuați miercuri seară dintr-o localitate din județul Covasna, aflată în pericol de a fi măturată de o viitură, însă digul din saci de nisip a rezistat, astfel că riscul să fie rupt a dispărut joi dimineață.

Viitura este prognozată pe o durată de circa 10 ore pe cursul râului Olt, în comuna Baraolt, însă riscul de a rupe digul este din ce în ce mai redus, au precizat joi dimineață reprezentanții IGSU.

La nivelul ISU Covasna au fost suplimentate, miercuri seara, efectivele de salvatori, care s-au deplasat în satul Căpeni cu autospeciale şi mijloace de transport, în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis că la nivel local, în satul Căpeni, judeţul Covasna, s-a dispus evacuarea preventivă a aproximativ 300 de persoane din 130 de locuinţe, din cauza probabilităţii crescute de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă .

„Facem un apel către toţi cetăţenii din satul Căpeni să manifeste înţelegere şi să pună imediat în aplicare măsurile dispuse de autorităţi. Evacuarea populaţiei se pune în aplicare prin dispoziţie a primarului. Decizia a fost luată de autorităţile locale şi prefectul judeţului, de comun acord cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza informaţiilor primite de la specialiştii în gospodărirea apelor”, arată IGSU.

„Din ordinul IGSU au fost mobilizate două microbuze şi două autocamioane de la ISU Mureş, respectiv un microbuz şi un autocamion de la ISU Bacău, care să sprijine acţiunile de evacuare”, arată reprezentanţii ISU Covasna.

Persoanele evacuate au fost cazate temporar la sala de sport şi la căminul cultural din localitate.

Pagubele vor fi evaluate abia după retragerea apelor, în toate zonele afectate de inundații.

În ultimele 36 de ore au fost afectate câteva sute de hectare de terenuri arabile, păşuni şi fâneaţă, drumuri şi gospodării.

Râul Olt a inundat 85 de hectare de fâneaţă şi teren arabil în comuna Bodoc, unde a fost întreruptă funcţionarea staţiei de epurare, în satul Olteni a inundat, printre altele, 65 de hectare de teren, o clădire şi un pod iar în satul Zălan au fost inundate şase curţi şi pivniţe.

Covasna: Străzi din Zălan distruse

Străzile din Zălan au fost distruse în proporţie de 80% pe o lungime de 1,2 km iar trecerile peste pârâul Zălan, care fac legătura între partea de jos şi de sus a satului şi cu DC48, au devenit impracticabile, făcând imposibil accesul pentru intervenţie în caz de urgenţă.

În satele Filia, Brăduţ şi Tălişoara au fost afectate 150 de hectare de terenuri arabile, păşuni şi fâneţe iar în zona Baraolt, mai exact în satul Racoşul de Sus, pârâul Cormoş a inundat 40 hectare de teren, 5 case, drumul comunal DC38 pe o suprafaţă de 250 m, precum şi DC131B pe circa 100 m, fiind blocat accesul spre comuna Augustin.

În comuna Vârghiş sunt inundate 30 de hectare de teren arabil, în satul Băcel din comuna Chichiş, şase case şi două grădini, iar în comuna Aita Mare o casă.

La Boroşneu Mic apele au intrat în 30 de gospodării, au acaparat circa 10 hectare de teren agricol, au avariat un pod şi un podeţ, 150 metri de drum comunal, 12 pivniţe şi 5 fântâni iar la Boroşneu Mare, au inundat 2 gospodării, 2 fântâni şi circa 20 de hectare de teren agricol.

În comuna Sânzieni, pâraiele Caşin şi Petricel au afectat un pod şi 125 de hectare de teren agricol, în comuna Barcani pârâul a inundat 20 gospodării, 190 de hectare de păşuni şi fâneţe şi a afectat un dig, 20 de podeţe, precum şi anumite porţiuni din DN13 E, DJ121A, DC22 şi DC23, unde se circulă de dificultate. De asemenea, s-au înregistrat 20 de animale moarte în gospodării.

Şi în municipiul Sfântu Gheorghe s-au semnalat inundaţii, intervenind-se pentru evacuarea apei din 15 gospodării şi case de locuit, precum şi dintr-o societate comercială.

Aproape 80% din terenurile arabile şi fâneaţă din localităţile Zăbrătău şi Crasna au fost inundate şi peste 40% din cele din Sita Buzăului.

De asemenea, au fost inundate 4 gospodării şi 30 de curţi şi anexe gospodăreşti. 

Brașov: 8 persoane și 700 de oi salvate de pe o insulă formată de ape

Totodată, șapte adulţi şi un copil au fost surprinşi, miercuri seara, pe o insulă formată de apele revărsate între localităţile Şercaia şi Mândra, județul Brașov. Pentru salvare au intervenit pompierii din cadrul ISU Braşov.

Cele opt persoane au rămas izolate în timp ce se aflau cu cele aproximativ 1.000 de oi în zona respectivă. Trei apersoane au rămas însă acolo pentru pregăturea de evacuare cu bărcile a circa 700 de oi.

”Două femei, doi bărbaţi şi un copil au fost evacuaţi în siguranţă din locul în care au fost surprinşi de ape. Alţi trei bărbaţi împreună cu personalul nostru încep evacuarea animalelor. Având în vedere că nivelul apei nu a fost foarte mare, bărcile de salvare au fost tractate de un tractor. Operaţiunea de salvare a început imediat după ora 22,00″, a precizat Luiza Dănilă,purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov.

La misiunea de salvare, mai multe echipaje de pompieri acţionează în continuare cu patru bărci din cadrul ISU Braşov şi alte două trimise în sprijin de la ISU Sibiu.

Buzău: Circulație afectată de o viitură

Cinci localităţi din judeţul Buzău, patru comune şi municipiul Râmnicu Sărat, au fost afectate de precipitaţiile abundente din ultimele zile.

“În localitatea Vadu Paşii a fost afectat de viitură un podeţ din tuburi de beton care asigura traversarea râului Buzău, la Lopătari, s-a surpat o porţiune de aproximativ 20 de metri pe un sens de mers al DC 159 iar în satul Terca se circulă pe un singur fir în zona afectată, în localitatea Murgeşti, a fost afectat parţial DC 174, ca urmare a unei alunecări de teren, se circulă cu dificultate pe un singur fir, iar la Mărgăriteşti, a fost afectat parţial DJ 203A Mărgăriteşti – Câmpulungeanca şi se circulă cu dificultate”, a anunţat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Buzău.

În municipiul Râmnicu Sărat, a fost restricţionat traficul rutier pe strada Digului pe o porţiune de 200 m, în zona pieţei, în urma creşterii semnificative a debitului râului Râmnic.

Teleorman: peste 500 de locuințe afectate în 24 de localități

Peste 500 de gospodării din 24 de localităţi din judeţul Teleorman sunt inundate, DJ 503 rămâne în continuare închis din cauza apelor revărsate pe carosabil în zona Drăgăneşti Vlaşca, iar apa din fântâni este tulbure.

Potrivit ISU Teleorman, este vorba despre ”24 localităţi afectate, 20 locuinţe, 190 anexe gospodăreşti, 327 curţi, 105 beciuri, 15 ml gard beton afectat de viitură, 20 spaţii comerciale, 2 baze sportive/teren sport/stadion, 1 parc orăşenesc, 844 fântâni, 7 poduri, 49 podeţe, cca. 1013,6 ha teren arabil, 652 ha păşune/fâneaţă, 35 ha izlaz comunal, 130 ha pădure, 0,1 km drum naţional – DN6 (E 70), 13,7 km drum judeţean (DJ 612 – 12,5 km, DJ 503 – 0,2 km, DJ 504 – 1 km), 23,98 drum comunal/străzi, 1 stradă (mun. Turnu Măgurele), 1,7 km drum forestier’.

Ca urmare a revărsării râului Câlniştea în localitatea Drăgăneşti Vlaşca, DJ 503 este inundat cu apă, cu o adâncime de circa 40 cm, motiv pentru care acest sector de drum este închis traficului rutier.

Rută ocolitoare: DC 18 Drăgăneşti Vlaşca – Comoara – Botoroaga, cu reintrare pe DJ 503 Botoroaga – Videle.

De asemenea, o porţiune din E 70, aflat la intersecţia cu DJ 503, este inundat cu apă, cu o adâncime de circa 20 cm, motiv pentru care traficul rutier este îngreunat.

De asemenea, pe DJ 504, în comuna Orbeasca, sat Lăceni, s-a circulat cu dificultate, astfel că traficul rutier a fost dirijat de echipajele rutiere ale IPJ Teleorman.

Pompierii au mai intervenit pentru evacuarea apei din gospodării în localităţile Orbeasca, Videle (două case şi parcul orăşenesc pe aproximativ 500 mp), Ţigăneşti (30 curţi, stadionul comunal şi 35 hectare izlaz comunal).

16 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv