Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

(FOTO/ VIDEO) AM FOST ACOLO! Campionatul naţional al Suediei de tenis pe echipe – pledoarie pentru 3S (Sport, Sănătate, Sărbătoare)

Weekendul trecut s-a desfăşurat etapa a treia a campionatului naţional al Suediei de tenis pe echipe.

Suedezii au zeci de sali de tenis cu zeci de terenuri fiecare, toate la cel mai inalt nivel. Se pot juca mai multe meciuri simultan

Un împătimit al sportului care are ocazia să urmărească la faţa locului meciuri din campionatul de tenis al Suediei nu ştie cam ce idee să-şi facă, mai ales dacă provine dintr-o ţară în care sportul este în moarte clinică.

Însă de cum pui piciorul pe pământ nordic, simţi că intri într-o altă lume. Pentru că în Suedia, de exemplu, cea mai importantă religie este sportul.

Terenurile de fotbal sunt dotate cu cismele si perii pentru curatarea ghetelor

Dovadă stau cele peste 20 de terenuri de fotbal din Helsingborg (cu gazon natural sau sintetic), oraş cu puţin peste 100.000 de locuitori,  sălile cu zeci de terenuri de tenis, arenele care au exclusiv terenuri de badminton (o sală oarecare din Helsingborg are 18 terenuri exclusive de badminton, cât nu credeam că există în toată România), dar şi două sau trei terenuri de Innebandy, sport naţional în Suedia care de obicei se joacă afară, pe gheaţă, precum hocheiul, însă în echipe de câte 11 jucători şi cu o minge în loc de puc, dar care se poate juca şi indoor, pe parchet, în echipe de câte cinci oameni.

Legenda spune că jumătate dintre suedezi fac sport într-o zi, iar în ziua următoare cealaltă jumătate merge la sport, prin rotaţie. Şi nu are cum să nu fie aşa, din moment ce infrastructura te îmbie la aşa ceva.

Terenurile sintetice de fotbal, toate cu nocturnă, sunt gratis , doar, doar să mergi să joci şi nu te supraveghează nimeni, pentru că ei ştiu ce înseamnă civilizaţie şi cum să ocroteşti pentru a-i lăsa şi pe alţii să se bucure. Iar sălile cu terenuri de tenis (în Bucureşti nu există aşa ceva) au costat doar în jur de un milion de euro fiecare, pentru că suedezii vor eficienţă, nu megalomanie, astfel că s-a mers pe ideea de structuri cât mai simple.

Iar în Malmo, al treilea oraş ca mărime al Suediei şi cel mai mare din regiunea Scania, situaţia este şi mai şi, pentru că aproape la fiecare colţ de stradă ai un teren de baschet, o sală pentru sport, un teren sintetic de fotbal sau măcar o pistă pentru biciclete.

Nu esti niciodata prea batran pentru a practica Innebandy sau orice alt sport

Şi atunci poţi să înţelegi de ce nordicii trăiesc până la o vârstă înaintată, afişează un optimism debordand pe stradă şi renunţă de multe ori la maşina personală doar pentru a “pune sângele în mişcare”.

Iar asta nu neapărat pentru că există o tradiţie îndelungată, ci mai ales pentru că orice copil începe de la 5-6 ani să-şi dorească să calce pe urme unor campioni precum Bjorn Borg (considerat erou naţional graţie carierei din tenis) şi Henrik Larsson (fost mare fotbalist la FC Barcelona şi Manchester United).

Helsingborg Arena, arenă de handbal, are 5.000 de locuri si a costat 48,5 milioane de euro. In Bucuresti inca depindem de Sala Polivalenta, inaugurata in 1974

Este greu de spus că Bjorn Borg a fost poate cel mai mare tenismen al lumii, iar Henrik Larsson cel mai mare fotbalist, dar în mod sigur nordicii ştiu să-şi preţuiască valorile.

Pentru că, primul, ajuns într-o situaţie financiară delicată poate şi din cauza vieţii dezordonate, s-a trezit din partea statului cu o linie de haine dedicată lui. Iar încasările au reuşit să-l repună pe picioare la momentul respectiv, mai ales că indiferent de abuzurile comise, Bjorn Borg rămâne un virtuos al rachetei de tenis.

Toti micutii viseaza sa devina Bjorn Borg, iar suedezii stiu ca ei sunt viitorul tarii

De cealaltă parte, Henrik Larsson, născut şi crescut la Helsingborg, are statuie pe faleza din oraş, iar anul trecut, când a retrogradat echipa în Liga a doua, din postura de antrenor, după un baraj pierdut în dublă manşă cu Halmstad, a fost îmbrăţişat de cei mai mulţi dintre fani tocmai pentru că rămâne regele oraşului.

Fair Play Malmo – Goteborg 3-3

Spre deosebire de România, unde campionatul naţional de tenis pe echipe se joacă într-o singură săptămână şi are în prim plan grupări afilitate cluburilor studenţeşti, în Suedia campionatul naţional de tenis pe echipe este un campionat în toată regula şi reprezintă o adevărată bătălie între cele mai importante oraşe.

Fair Play Arena, din Malmo, este la doi pasi de castelul din Malmo, deci puteti imbina utilul cu placutul

La masculin există o primă divizie de opt echipe, ce are în prim plan oraşe precum Stockholm, Malmo, Goteborg, Uppsala sau Lidkoping, dar şi o divizie a doua unde sunt două grupe, nord şi sud, în care de obicei sunt iarăşi câte opt echipe, dar în funcţie de disponibilitate numărul echipelor poate scădea şi la şapte sau chiar şase.

După modelul Turneului celor Şase Naţiuni la rugby, unde o echipă joacă prin rotaţie într-un an două meciuri acasă şi trei în deplasare, iar anul următor invers, în prima ligă suedeză o echipă joacă într-un an patru meciuri acasă şi trei în deplasare, iar în anul următor invers.

Indiferent de locul in care te afli in arena, stii ce meciuri urmeaza si pe ce terenuri vor avea loc

De principiu se joacă două etape pe săptămână, sunt şapte etape în total, iar la finalul sezonului regulat primele două clasate joacă finala pe terenul formaţiei mai bine clasate, respectiv pe terenul formaţiei care a câştigat sezonul regulat.

Trebuie să înţelegem că o astfel de competiţie ar face mult bine şi României, pentru că ar există motivaţie şi ar crea o adevărată competiţii între municipii, dar o competiţie de bun augur, unde fair-play-ul nu este doar un slogan scris pe o bucată de material.

Romanul Dragos Madaras, primind ultimele indicatii de la fiul lui Bjorn Borg

Cel mai aşteptat meci din etapa a treia a campionatului de tenis al Suediei s-a jucat la Malmo, în Fair Play Arena, între echipa local, Fair Play Tennis Klubb Malmo, şi GLTK (Goteborg Lawn Tennis Klubb).

Pentru că fiecare dintre cele două formaţii vizau obţinerea victoriei pentru a rămâne în plasa primelor două clasate, Uppsala (trei meciuri, trei victorii) şi Stockholm (trei meciuri, două victorii, un egal).

Intre doua puncte ai ocazia sa rasfoiesti revista clubului de tenis. Suedezii pun mare pret pe viitor

Având o victorie, 6-0, la Tabergsdalen, şi un egal, 3-3 cu SALK, o altă echipă din Stockholm, echipa Fair Play Malmo era avantajată în duelul cu Goteborg, dar scenariul anticipat nu a semănat cu situaţia de pe teren.

Din start trebuie spus că fiecare echipă de tenis are voie să-şi ţină câţi jucători vrea, dar la această competiţie nu poate să treacă pe foaia de joc mai mult de opt tenismeni pentru că balul este deschis de două meciuri de dublu care se joacă în paralel, iar ulterior, după ce ambele meciuri de dublu se termină, urmează patru meciuri de simplu disputate simultan. Iar suedezii chiar au unde să găzduiască atâtea meciuri fără probleme.

Niciodata nu esti prea mic pentru a aparea intr-un interviu

Robin Borg, unul dintre antrenorii echipei Fair Play Malmo şi nimeni altul decât fiul legendarului Bjorn Borg, decide să deschidă balul, împotriva echipei din Goteborg, cu perechile Daniel Masur-Filip Bergevi, respectiv Isak Arvidsson-Pablo Figueroa.

Masur este neamţ, iar Figueroa are şi el origini de altă natură, dar pentru suedezi nu contează, pentru că ei pariază pe valoare şi, mai ales, pe potenţial.

Rivalii din Goteborg răspund, la prima echipă, cu Markus Eriksson şi Nicklas Timfjord, iar la cea de-a doua echipă cu Christian Samuelsson şi Viktor Stjern.

În jur de 200 de spectatori umplu până la refuz podurile ridicate deasupra suprafeţelor de joc şi urmăresc simultan fiecare lovitură aplicată. Un localnic îmi spune că la finale se înghesuie chiar şi o mie de oameni, dar totul se face decent şi cu bun simţ, iar accesul spectatorilor se face tocmai la un nivel superior pentru a nu-i perturba pe jucători.

Deja Masur şi Bergevi fac primul punct al meciului pentru Malmo, după aproximativ 70 de minute de joc, 6-3, 6-4 cu Eriksson şi Timfjord.

În schimb, al doilea meci este pe muchie de cuţit. Cu un serviciu-dinamită, Samuelsson adjudecă primul set pentru echipa din Goteborg. Arvidsson şi Figueroa revin şi duc meciul în super-tiebreak, 4-6, 6-3.

Gazdele se distanţează, dar, pe final, Figueroa atacă moale mai multe momente decisive, iar disputa capătă accente dramatice. Fair Play Malmo are minge de meci pe propriul serviciu, la 9-8, dar pierde trei puncte la rând şi inclusiv partida, scor final Arvidsson-Figueroa – Samuelsson-Stjern 4-6, 6-3, 9-11, iar după cele două partide de dublu scorul este egal 1-1.

Urmează 30 de minute de pauză în care antrenorii celor două echipe au discuţii cu fiecare dintre componenţii echipelor pentru a vedea cu cine abordează partidele de simplu.

Se fac calcule şi se anticipează mutările adversarilor, dar trebuie spus că ordinea jucătorilor este stabilită în funcţie de clasamentul ATP şi clasamentul naţional, pentru că Suedia are două serii de turnee individuale, una vara, outdoor, una iarnă, indoor, care aduc premii importante inclusiv în bani.

Încurajat de victoria obţinută la dublu, Daniel Masur, liderul echipei din Malmo, intră la duel cu Markus Eriksson, marea vedetă a celor din Goteborg.

Pentru meciul al doilea, gazdele scot la înaintare arma secretă, respectiv pe românul Dragoş Nicolae Mădăraş, sportiv menajat la dublu şi din cauza unei evoluţii mai puţin reuşite în duelul cu SALK din runda precedentă.

Dragos Nicolae Madaras, perla celor din Malmo, alaturi de Cristian Ionita, reporterul Secunda la fata locului

Dody Mădăraş îl va înfrunta pe Christian Samuelsson, jucător care, la 21 de ani, este marea speranţă internaţională a Suediei, tenismen care şi-a cizelat mult jocul şi şi-a îmbunătăţit serviciul, dar în faţa căruia românul are avantajul clar al meciurilor directe.

În celelalte două partie, Isak Arvidsson dă piept cu Nicklas Timfjord, iar Filip Bergevi îşi măsoară forţele cu Pierre Bonfre.

Culmea, cel mai rapid cedează Masur şi Arvidsson, două dintre primele trei rachete ale gazdelor. Masur pierde la Eriksson, 4-6, 1-6, după o adevărată lecţie de tenis, iar Arvidsson este surclasat de Timfjord, 2-6, 2-6.

Românul Mădăraş intră greu în meciul cu Samuelsson, echipierul celor din Malmo fiind parcă afectat de evoluţiile inconstante ce i-au afectat practic întregul sezon.

Se merge cap la cap până la 4-4, moment în care Dody apasă pe acceleraţie, fac break-ul şi rezolvă primul set, 6-4. A fost exact ceea ce avea nevoie românul.

Mult mai sigur pe el, Dragoş prinde curaj, dă drumul la braţ şi reuşeşte câteva lovituri de generic în setul al doilea. Îl scoate din ţâţâni pe Samuelsson, care rămâne fără replică.

Mădăraş face break-ul rapid, iar apoi zburdă pe teren, valorificându-şi la maxim serviciul. 6-4, 6-4 pentru Dody şi românul o menţine pe Malmo în cărţi, reducând din diferenţă, 2-3.

Decisivul a fost de povestit nepoţilor. Pentru că Bergevi şi Bonfre s-au bătut până la sânge pentru fiecare punct pus în joc. Bonfre a câştigat primul set, 6-3, dar Bergevi a răspuns cu un 6-4.

Iar cum Bergevi ştia că în joc este onoarea celor din Malmo, a trecut peste oboseala acumulată după ce a jucat şi dublu şi s-a impus în super-tiebreak, 10-5, pentru a stabili scorul final, Fair Play Malmo Tennis Klubb – Goteborg Lawn Tennis Klubb 3-3.

Cu patru puncte acumulate din trei meciuri (două la victorie şi câte unul pentru cele două egaluri făcute) formaţia din Malmo se menţine pe locul 3, la un punct de Stockholm, prima echipă aflată pe loc de finală.

În schimb, formaţia din Goteborg este abia a cincea în acest moment, cu trei puncte acumulate dintr-o victorie, un egal şi o înfrângere.

Pentru Malmo urmează, miercuri, o deplasare la Elfsborg, ultima clasată, meci care ar trebui să-i pregătească pe Dody şi ai lui de duelul de foc care va avea loc duminică la liderul Uppsala. 

În schimb, Goteborg joacă miercuri cu Uppsala, pe teren propriu, iar duminică primeşte replica formaţiei SALK.

Însă indiferent de numele câştigătoarei finale, o asemenea competiţie nu poate decât să arate diferenţa dintre o ţară care trăieşte pentru 3S (sport, sănătate, sărbătoare) şi o ţară cu tradiţie, precum România, dar în care sportul a intrat în moarte clinică, fiind îngropat de interese mult mai obscure.

Chiar daca este un meci oarecare, intre doua echipe de junioare, suedezii vor sa se asigure ca sportivele beneficiaza de cele mai bune conditii
Helsingborg, oras cu putin peste 100.000 de locuitori, are o sala cu 18 terenuri de badminton. Este greu de crezut ca in intreaga Romanie exista un asemenea numar de terenuri de badminton
33 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv