Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:
Naționala României a intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru Rugby Europe Championship

Interviu cu Tudorel Bratu despre parcursul “Stejarilor”, participarea la Cupa Mondială, un transfer în străinătate și multe altele

Naționala de rugby a României va debuta pe 10 februarie într-o nouă ediție a Rugby Europe Championship, competiție ce reprezintă, practic, a doua divizie a celebrului Turneu a celor Șase Națiuni.

 

“Stejarii” se pregătesc în această perioadă în țară, ei urmând să joace primul meci la Cluj, împotriva formației Germaniei, echipă care are mulți rugbiști din Emisfera Sudică în lot și care anul trecut ne-a surprins, învingându-ne cu 41-38 la Offenbach.

De această dată, componenții echipei României se pregătesc intens pentru a evita apariția unor astfel de accidente, mai ales că rezultatele contează pentru calificarea la Cupa Mondială din 2019, din Japonia. Acolo unde România, dacă prinde locul 1 în REIC sau locul 2, după Georgia, va avea ocazia să se califice în calitate de Europa 1 și să joace meciul de deschidere chiar împotriva Japoniei.

Staff-ul tehnic al Stejarilor, alcătuit din galezul Lynn Howells, italianul Massimo Cuttitta, scoțianul Rob Moffat și francezul Olivier Rieg, mizează pe 30 de jucători în pregătirea meciurilor din Rugby Europe Championship. 21 de jucători provin din campionatul intern, majoritatea, nouă, de la campioana Timișoara Saracens, iar nouă jucători provin de la echipe din străinătate.

Unul dintre cele mai interesante personaje din lot este mijlocașul la grămadă Tudorel Bratu, singurul dinamovist care a prins selecția și unul dintre rugbiștii considerați a fi liderii noii generații, în condițiile în care mulți jucători au peste 30 de ani și este posibil să se retragă din echipa națională după Cupa Mondială de anul viitor.

Între două antrenamente extrem de solicitante, Tudorel Bratu a acceptat o scurtă discuție pe marginea participării României în noul sezon de Rugby Europe Championship, dar și a altor subiecte din rugby.

– Tudor, începe un nou sezon de Rugby Europe Championship. Cât de pregătiți sunteți?

– Având în vedere miza acestor meciuri, am început pregătirea mult mai devreme decât de obicei. Cred că suntem foarte pregătiți, fizic și psihic, și mai rămâne să arătăm acest lucru și pe teren.

– Considerați meciurile cu Germania și Spania partide de încălzire pentru duelurile cu Rusia și Georgia sau luați în serios fiecare adversar?

– Nu ne permitem să subestimăm Germania și Spania, mai ales că Germania ne-a bătut chiar anul trecut, iar la Madrid se câștigă greu. Abordăm foarte serios fiecare meci în parte.

– Sunteți aproape de calificarea la o nouă Cupă Mondială. Credeți că vă mai poate sta cineva în cale?

– Cum spuneam și mai devreme, fiecare meci în parte este foarte importantă. Dar luând în calcul ascensiunea echipei, cred că putem câștiga toate cele cinci meciuri.

– Cât de frumos ar fi pentru România să joace în meciul de deschidere din Japonia?

– Este un vis pentru fiecare jucător să ajungă să joace la Cupa Mondială. Să ai oportunitatea să joci în meciul de deschidere este un vis și mai mare.

– Ești considerat unul dintre liderii noii generații. Crezi că România are resursele necesare pentru a continua să joace la cel mai înalt nivel, respectiv la turnee finale de Campionat Mondial?

– Da, sunt convins că România va continua să joace la cel mai înalt nivel și să obțină calificări la Cupa Mondială. Sunt mulți tineri foarte talentați care vin din urmă.

– 20% dintre jucătorii selecționați pentru meciurile din primăvară sunt străini. Cât de mult ajută prezența lor în lotul României?

– Vorbim despre jucători foarte buni, care vin să ajute echipa să-și crească nivelul. Altfel nu cred că erau selecționați.

– Cât de mult muncește un jucător pentru a ajunge în echipa națională?

– Este un vis să ajungi să-ți reprezinți țara. În general cam cine se apucă serios de sport o face tocmai pentru a ajunge la un asemenea nivel. Dar fără foarte multă muncă nu obții nimic, indiferent de cât de puternic și de talentat ești. Ca să ajungi să faci din sport un mod de viață trebuie foarte multă muncă.

 

– Ai ajuns la aproape 27 de ani. Te tentează un transfer în străinătate?

– Cu siguranță îmi doresc să joc în străinătate, într-un campionat puternic. Orice sportiv vrea să se dezvolte, să evolueze, și nu poți să faci asta dacă nu îți măsori forțele cu cei mai buni.

– Dinamo ocupă momentan locul 5 în SuperLigă. Crezi că echipa are puterea de a se implica în lupta pentru medalii?

– În sezonul acesta este greu să ne mai implicăm în lupta pentru medalii, dar sunt convins că echipa va crește, iar în sezonul 2018-2019 va bifa un loc pe podium.

– De ce crezi că ar trebui ca cei mici să practice rugbiul, iar oamenii să acorde acestui sport mai multă atenție când vine vorba de vizionat meciuri?

– Rugbiul este un sport complex, un sport bărbătesc, dar și un sport care te dezvoltă fizic și psihic. Celor care preferă alte sporturi le-aș spune că ratează ocazia de a urmări dispute din cel mai spectaculos sport din lume.

– Pe cine pariezi în Turneul celor Șase Națiuni? Dar la Cupa Mondială de anul viitor?

– Deși Anglia a câștigat ultimele două ediții, Franța rămâne favorita mea și mi-aș dori să câștige Turneul celor Șase Națiuni pentru prima dată după opt ani. În schimb, la Cupa Mondială probabil se va impune Noua Zeelandă. Nu văd în acest moment o echipă care să le facă față.

– În viața personală știu că te implici foarte mult în ajutorarea unor cazuri sociale. Ce te motivează în acest sens, mai ales că se știe că în România  rugbiștii nu câștigă totuși foarte mulți bani?

– Este simplu. Întotdeauna mi-am dorit și îmi doresc să ajut copii, să văd copii fericiți. Totul are legătură cu acest aspect.

 

România joacă în această primăvară cu Germania (10 februarie, ora 16.00, Cluj), cu Spania (18 februarie, ora 13.45, Madrid), cu Rusia (3 martie, ora 16.00, Cluj), cu Belgia (10 martie, ora 13.00, Buzău) și cu Georgia (18 martie, ora 11.05, Tbilisi).

Stejarii ocupă locul 1 în clasamentul pe sezonul 2017-2018, având 19 puncte acumulate după cele cinci meciuri jucate anul trecut. Georgia are și ea 19 puncte, dar este calificată direct la Cupa Mondială. Spania, prima formație care ne-ar putea da emoții în privința calificării la Cupa Mondială, are doar 13 puncte. Rusia (9 puncte) și Germania (8 puncte) păstrează șanse matematice de a prinde calificarea, în timp ce Belgia (2 puncte) este codașa clasamentului.

Lotul României

PILIERI: Andrei Ursache (Carcassonne), Ionel Badiu (Timișoara Saracens), Mihăiță Lazăr (Castres), Constantin Pristaviță (Știința Baia Mare), Alexandru Țăruș (Sale Sharks)

TALONEURI: Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), Florin Bârdașu (Baia Mare), Marian Căpățână (Timișoara Saracens)

LINIA A DOUA: Johannes Van Heerden (Știința Baia Mare), Marius Antonescu (Colomiers), Valentin Ursache (Oyonnax), Valentin Popârlan (Timișoara Saracens)

LINIA A TREIA: Vlad Nistor (Albi), Mihai Macovei (Colomiers), Stelian Burcea (CSM București), Alin Coste (Carcasonne), Andrei Gorcioaia (Massy)

MIJLOCAȘI LA GRĂMADĂ: Florin Surugiu (CSA Steaua), Tudorel Bratu (CS Dinamo), Valentin Calafeteanu (CSM București)

MIJLOCAȘI LA DESCHIDERE: Florin Vlaicu (CSA Steaua), Tudor Boldor (CSA Steaua)

CENTRI: Jack Umaga (Timișoara Saracens), Paula Kinikinilau (CSM București), Sione Fakaosilea (Știința Baia Mare)

ARIPI: Ionuț Dumitru (CSA Steaua), Fonovai Tangimana (Timișoara Saracens), Stephen Shannan (Timișoara Saracens)

FUNDAȘI: Cătălin Fercu (Timișoara Saracens), Marius Simionescu (Timișoara Saracens)

STAFF: Lynn Howells (antrenor principal), Massimo Cuttitta (antrenor înaintare), Rob Moffat (antrenor treisferturi), Olivier Rieg (preparator fizic)

17 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv