Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Irina Hîrjete, căpitanul naționalei României, despre etapa a doua a Europeanului de rugby: “Vrem să ne bucurăm de fiecare victorie în parte”

Remaniată masiv peste iarnă, naționala de rugby sevens a României a debutat cu un nesperat loc 4 la Ostrava (Cehia), la prima etapă a ediției din acest an a Campionatului European, deși aproape jumătate dintre componentele lotului erau debutante la o asemenea competiție.

Irina Hirjete este tipul de jucatoare care trage echipa dupa ea

Deși rezultatul din Cehia dă șanse minime Ghindelor pentru a spera într-o eventuală promovare în elita rugbiului continental, elevele antrenorului Nicu Tarcan au depășit fără probleme obiectivul impus de Federație și abordează cu multă încredere etapa a doua a Campionatului European care va avea loc în acest weekend, la Esztergom (Ungaria).

Crescută la Venus RIFIL Piatra Neamț și trecută prin curtea formației Universitatea Cluj, Irina Hîrjete, căpitanul naționalei României, a ajuns între timp la CS Agronomia București și ne-a acordat câteva minute pentru a ne spune ce înseamnă o competiție de nivelul Campionatului European, care este atmosfera în sânul echipei noastre, cu mai puțin de o săptămână până la etapa de la Esztergom, cât au contat schimbările din ultimul an și nu în ultimul rând ce ar trebui să știe fetele care își doresc să-i calce pe urme în acest sport.

– Irina, mai sunt cinci zile până la Esztergom. Cum arată naționala României cu mai puțin de o săptămână înainte de etapa a doua a Campionatului European? Care este atmosfera în sânul echipiei?

– Cred că în acest moment în lotul României mai sunt cam 50% din fetele care evoluau în 2012. Fetele noi care au debutat la etapa de luna trecută, din Cehia, promit mult, dar mai au nevoie să acumuleze experiență la nivel internațional.

– Ați obținut un nesperat loc 4 în Cehia. Care este obiectivul pentru etapa din Ungaria?

– În Cehia am fost un pic surprinse de faptul că echipe pe care le știam puternice au venit mai slab pregătite decât anul trecut sau acum doi ani. Despre noi pot spune că am căpătat multă încredere în forțele noastre și vrem ca în Ungaria să obținem măcar un rezultat la fel de bun precum cel din Cehia sau poate chiar și mai bun. Dacă avem ocazia să ne batem pentru podium nu ne dăm la o parte.

– Au avut timp jucătoarele care au debutat la echipa națională în Cehia să se obișnuiască cu atmosfera de la lot?

– Cred că s-au acomodat, deși timpul avut la dispoziție a fost foarte scurt. Totuși, ele au mai participat la stagii de pregătire în trecut și nu cred că a fost atât de dificilă adaptarea.

– Care crezi că sunt punctele forte ale echipei înainte de runda din weekend? Cât contează faptul că nu ați putut disputa meciuri de verificare între aceste două etape de Campionat European?

– Noi ne bazăm în primul rând pe experiența jucătoarelor mai vechi și pe determinarea și atitudinea pozitivă a jucătoarelor care au debutat în Cehia. Din păcate contează mult că nu am putut participa la turnee, că nu avem meciuri în picioare. Inclusiv jucătoarele mai experimentate ar avea nevoie de turnee de pregătire pentru a se adapta la un ritm de joc crescut. Un turneu de rugby sevens presupune să faci față unui ritm fizic infernal în cele două zile de competiție, iar intrarea în acest ritm trebuie să o faci treptat.

– Cât de greu este să conduci echipa națională în calitate de căpitan? Există o presiune în plus sau te-ai obișnuit cu acest statut?

– Din punctul meu de vedere, o echipă are mai mulți lideri. Și mereu am considerat că acești lideri trebuie responsabilizați fără a li se impune să facă ceva anume. Eu, de exemplu, în timpul turneelor încerc cât mai mult posibil ca atât pe teren, cât și în afara acestuia să fac tot ce pot pentru a crea o atmosferă benefică nouă și pentru ca toată lumea să se poată concentra pe ceea ce avem de făcut fără a fi distras de alte probleme.

Ghindele se antreneaza din greu in cantonamentul de la Snagov

– Abordați competiția cu un staff nou față de anul trecut. Cât contează acest lucru? Ce a adus în plus noua bancă tehnică?

– E clar că fiecare schimbare de staff aduce ceva nou, produce schimbări. Cred că schimbările de staff au și părți bune și părți mai puțin bune. În cazul nostru pot să spun că noul staff a adus un mod nou de a aborda fazele de atac.

– Cum te simți când știi că obțineți victorii împotriva unor echipe care au condiții mai bune sau au la dispoziție mult mai multe jucătoare pentru selecție (n.r. – România a obținut, în ultimii ani, victorii împotriva unor formații precum Ucraina, care are 12 echipe, sau Ungaria, unde activează 20 de echipe, deși la noi există doar trei echipe de senioare)?

– Pentru noi, fiecare victorie este o mare bucurie, indiferent de numele echipei pe care am bătut-o. De altfel și la Esztergom asta ne propunem, să ne bucurăm de fiecare victorie în parte și să avem cât mai multe astfel de bucurii. Ne interesează mai puțin ce au alții și ce nu.

– Crezi că poate împiedica cineva echipa Scoției (n.r. – formație care a câștigat la pas toate cele șase meciuri jucate în prima etapă) în lupta pentru primul loc?

– Știu că poate părea un pic surprinzător, dar eu, în nebunia mea, cred că le-am pune cele mai multe probleme dintre echipele prezente la această competiție și care se bat pentru promovare.

– Ce urmează pentru Irina Hîrjete? Te-ar tenta un transfer afară pentru a vedea cum este abordat acest sport peste hotare?

– Mereu m-a tentat un transfer în străinătate, dar până anul trecut cel puțin echipa națională a avut un program de pregătire mult mai încărcat și din acest motiv nu am căutat oferte.

– Ce ar trebui să știe fetele care vor să-ți calce pe urme? Ce înseamnă acest sport? De ce rugby?

– Rugbiul este un sport care are la bază niște valori. Din fericire am început să practic acest sport când valorile acelea însemnau ceva și erau implementate celor noi venite. Pentru mine, rugbiul a reprezentat tot. Locul unde am investit foarte mult timp și locul unde pun cel mai mult suflet. Totodată, sportul acesta m-a format ca om. Rugbiul este o emoție continuă.

Repartizată în Grupa C la etapa din weekend, de la Esztergom, România se va bate cu mai vechea ei cunoștință, Ucraina, dar și cu Moldova și Letonia pentru calificarea în faza sferturilor de finală. Programul meciurilor de sâmbătă, din grupe, arată astfel: 12.06 (ora României), România – Moldova; 14.51, România – Letonia; 17.14, România – Ucraina. Duminică, Ghindele vor disputa cele trei meciuri din fazele eliminatorii.

29 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv