Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Sărbătoare a umanității, la spitalele de copii „Marie Curie” și „Grigore Alexandrescu”

“Suntem poveşti” – primul Festival Internaţional de Arta Povestirii (galerie foto)

Festivalul Internaţional de Arta Povestirii din Bucureşti –  “Suntem Poveşti” -, aflat la prima ediție, s-a desfășurat în perioada 13 – 16 octombrie la Biblioteca Națională a României – Sala Ludoteca, Librăria Cărturești Verona, Centrul Cultural Misionar „Familia”, Teatrul „Țăndărică” dar și la spitalele de copii „Marie Curie” și „Grigore Alexandrescu”. 

Adriana Ene, directorul festivalului și membru fondator al Asociației Culturale GRADUSART
Adriana Ene, directorul festivalului și membru fondator al Asociației Culturale GRADUSART

„Mesajul pe care dorim să îl transmitem este de valorizare a artei povestirii și de conștientizare a faptului că fiecare dintre noi este… poveste”, a declarat Adriana Ene, directorul festivalului și membru fondator al Asociației Culturale GRADUSART.

Evenimentul a reprezentat “o reală sărbătoare a umanității, o întâlnire memorabilă între povestitori sosiți din lumea întreagă și publicul rămas acaparat pentru totdeauna de poveștile aduse din colțuri îndepărtate ale lumii”, spun reprezentanții Asociației Culturale GRADUSART, organizatorii evenimentului.

Alicia Dongjoo B (Correa de Sud)
Alicia Dongjoo B (Correa de Sud) prezintă fascinanta artă a creării unei povestiri

Povestitori îndrăgiți și cunoscuți în lumea întreagă au adus la București arta storytelling-ului: Halima Hamdane (Maroc/Franța), Martin Manasse (Anglia), Sara Nukina (Japonia), Alicia Dongjoo B (Correa de Sud). România a fost reprezentată de Giorgiana Popan (Arad) și Adriana Ene (București).

Festivalul s-a bucurat și de prezența unor oaspeți speciali și a unor copii foarte talentați. Margareta Pâslaru și corul de copii Allegretto (prof. Adriana Codreanu), corul de copii Meloritm (prof. Elena Nicolai), ansamblul de copii Mlădițe (Mărioara Man Gheorghe și Grigore Gherman) au completat cu piesele lor îndrăgite poveștile spuse de povestitorii din festival.

Mihai Șora a fost invitatul special al festivalului, “centenarul domniei sale oferindu-i aura de poveste între povești”, potrivit organizatorilor.

Cu "Taxiul cu Bomboane" la spitalele de copii "Grigore Alexandrescu" și "Marie Curie"
Cu “Taxiul cu Bomboane” la spitalele de copii “Grigore Alexandrescu” și “Marie Curie”

Activitățile festivalului au cuprins ateliere de storytelling, o conferință-atelier, sesiuni și seri de povești, un spectacol de muzică și poezie și un tur de lecturi și povești, susținut de povestitorii invitați în spitale de copii.

“Importanța storytelling-ului este fără echivoc: cu toții suntem povestitori și ne trăim viețile printr-o întreagă rețea de povești din care facem parte zi de zi. Prin prezența povestitorilor în școli, la ateliere de artă a povestirii la conferințe, în librării și în săli de teatru, prin împărtășirea din experiențele lor și prin metodele originale și atractive de a ne introduce în lumea poveștilor din care omul este parte integrantă, festivalul va deveni o tradiție așteptată cu nerăbdare, an de an, la București”, mai arată reprezentanții GRADUSART.

taxiul cu bomboane - graduart

Ieri, la ultima acțiune din cadrul festivalului  – în spitale – , povestitorii GRADUSART au primit rangul de cavaleri și domnițe ai “Taxiului cu Bomboane” – partener al evenimentului.

taxiul cu bomboane

Personajul “Taxiul cu Bomboane” citește povești, spune povești, oferă cărți, bomboane, pampers și multe alte lucruri utile copiilor bolnavi.

graduart 1

Cercetători în domeniu au demonstrat, după mai bine de 17 ani de studiu, că arta de a spune povești reprezintă unealta cea mai puternică de comunicare între oameni.

Fiecare individ, de la copii la adulți, are puterea de a pătrunde într-o poveste, de a se perfecționa în arta oratoriei și de a descoperi prin povești tradițiile, folclorul, istoria și cultura unui întreg popor, pentru ca mai apoi, prin cunoștințele cumulate, să poată transmite mai departe bogăția acestei lumi.

graduart

“Piatra fundamentală a Festivalului de Arta Povestirii este că prin povești ne amintim cine suntem, ne prețuim trecutul, prezentul și viitorul și ne regăsim ca ființa superioare, îmbogățite ca paginile valoroase ale unei cărți cu nenumărate experiențe și învățăminte”, mai spun organizatorii.

Prima ediție a Festivalului a fost organizată cu sprijinul financiar al Centrului cultural al Primăriei Municipiului București – ArCuB.

Gândit și organizat ca eveniment internațional, festivalul și-a propus să stimuleze apetitul publicului pentru arta povestirii, reafirmând valori clasice ale umanității.

“Ținta este de a le transmite oamenilor că cel mai eficient mijloc de transport este imagianția, cea mai mare comoară este înțelepciunea și cele mai frumoase povești sunt ei înșiși, prin propriile vieței, prin viețile celor din jurul lor și prin modul în care reușesc să le împărtășească. Teleportarea devine, astfel posibilă: a povesti înseamnă a călători fără nicio opreliște”, spun organizatorii.

66 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv