Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

ASSAI avertizează: Prețul RCA riscă să explodeze din nou

Asiguratorii RCA vor eliminarea plafonului de cheltuieli administrative de 25%, ccea ce va reprezenta principala cauza a cresterii pretului RCA, ce ar putea fi resimtit inca din aceasta iarna, avertizează reprezentnații ASSAI.

Iată precizările ASSAI, în comunicatul remis redacției:

Asociația Societăților de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) atrage atentia celor aproape 8 milioane de proprietari de autovehicule din Romania cu privire la o foarte posibilă creștere a prețului RCA.

Pentru o corecta si completa informare a tuturor soferilor din Romania, ASSAI face urmatoarele precizari:

Pretul RCA a scazut cu 19% in primul trimestru al acestui an, in ciuda asa-zisei cresteri ale costurilor cu reparatiile reclamate de catre piata de asigurari din Romania. 

Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 19% in trimestrul I 2018 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, inregistrand valoarea de 589 lei ” – Evolutia pietei asigurarilor in primul trimestru al anului 2018, emisa de catre ASF in data de 9 Iulie 2018.

In ciuda faptului ca pretul RCA a scazut semnificativ in ultimii 2 ani, asiguratorii au raportat oficial cele mai mari profituri din ultimii 10 ani. 

Va recomandam sa consultati articolele de presa si comunicatele de presa transmise de catre asiguratorii din Romania pe acest subiect din ultimele 6 luni.

Vestea proasta este ca perioada de acalmie si echilibru din ultimii doi ani din piata de asigurari a luat sfarsit. Piata de asigurari a incercat zilele trecute un exercitiu de manipulare a opiniei publice pentru a justifica viitoarele cresteri de preturi pentru RCA. Au identificat si cine este responsabil de viitoarele cresteri de preturi pe care, de fapt, asiguratorii le doresc: service-urile auto. Pretul RCA va creste cu certitudine din aceasta iarna daca modificarilor dorite de catre asiguratori vor fi aduse legii si normei RCA” – a declarat Dan  Barbu, Presedinte ASSAI.

Scrisoarea Comisiei Europene (https://ec.europa.eu/romania/news/20180719_scrisoare_punere_in_intarziere_romania_legislatie_ue_asigurari_auto_ro) nu face nicio referire la costurile de reparatii, asa cum a incercat UNSAR sa manipuleze opinia publica in ultimele zile, ci face trimitere la trei aspecte importante care influenteaza in realitate pretul RCA:

Eliminarea plafonului cheltuielilor administrative de 25% ale asiguratorilor 

Pentru o scurta reimprospatare a memoriei, va reamintim faptul ca in perioada 2013 – 2016, pretul RCA era compus, conform Raportului Milliman comandat de catre ASF, din niste “cheltuieli administrative” uriase ale firmelor de asigurari.

Raportul Milliman evidentia atunci faptul ca, la fiecare 100 de lei incasati de catre asiguratorii RCA, acestia platesc daune cuprinse in medie, intre 38,64 lei pentru persoane fizice si 27,93 lei pentru persoane juridice.

Asta inseamna ca, de fapt, cheltuielile administrative ale asiguratorilor erau de 61,36 lei (persoane fizice) si 72,07 lei (persoane jurdice), adica duble, raportate la daunele achitate, conform raportului Milliman.

Profitul raportat de catre asiguratori in perioada 2013 – 2016 pentru produsul RCA era zero sau negativ (pierderi).

Asiguratorii RCA vor eliminarea plafonului de cheltuieli administrative de 25%.

Eliminarea plafonului de cheltuieli administrative existent in legea RCA va reprezenta principala cauza a cresterii pretului RCA, ce ar putea fi resimtit inca din aceasta iarna.

Eliminarea factorului N din calculul pretului RCA 

Factorul N din calculul RCA este esential pentru soferi din perspectiva faptului ca asiguratorii nu mai pot majora pretul RCA cu mai mult de 36% fata de tariful de referinta plus clasa de Bonus/Malus corespunzatoare, indiferent de numarul de daune produs de catre sofer.

Acest factor care tinea in frau pretul RCA pentru soferii cu o frecventa a daunei mai ridicata (ex: transportatorii), va fi eliminat din legislatia romaneasca.

Eliminarea obligatiei de notificare a ASF din partea asiguratorilor cu 60 de zile inainte de modificarea tarifelor RCA

Asiguratorii doresc a fi simplificata procedura de avizare a tarifelor RCA astfel incat, sa le poata modifica in timp scurt, fara o notificare prealabila de 60 de zile catre ASF.

In acest fel, asiguratorii vor avea mai multa flexibilitate in modificarea tarifelor RCA.

Va aduceti aminte ca in perioada 2014-2016, tarifele se schimbau de la o saptamana la alta? 

Asta se va intampla din nou dupa eliminarea acestei prevederi existente in legea RCA.

Atragem atentia tuturor soferilor din Romania, precum si participantilor la grupul de lucru organizat de ca ASF pentru modificarea legii RCA, asupra faptului ca tocmai aceste prevederi introduse in legea RCA au fost cele care au avut ca efect reducerea si mentinerea pretului RCA la un nivel suportabil de catre soferii din Romania.

Ce isi doresc in realitate firmele de asigurari?

Simplu. Profit cat mai mare, in special, pentru produsele cu caracter obligatoriu.

ASSAI solicita implicarea de urgenta a tuturor jucatorilor impactati de legea RCA in vederea participarii active la toate dezbaterile publice organizate de catre ASF in saptamanile care urmeaza, pe tema modificarii legii si a normei RCA, pentru ca in joc este pretul unui produs obligatoriu care are toate sansele sa se majoreze semnificativ daca aceste modificari vor fi adoptate, asa cum doreste piata de asigurari din Romania“, conchide, în comunicat, Dan Barbu, presedintele ASSAI.

3 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv