Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Cu o lună înainte de startul competiției, să ne reamintim componența grupelor de la Campionatul Mondial de fotbal

Peste fix o lună, pe 14 iunie, începe a 21-a ediție a Campionatului Mondial de fotbal, turneu final găzduit în acest an de Rusia.

32 de formații din întreaga lume se bat pentru a cuceri trofeul aflat în acest moment în vitrina Germaniei, formație care, acum patru ani, se impunea cu 1-0, după prelungiri, în finala cu Argentina de la Rio de Janeiro (Brazilia).

Turneul din acest an se anunță mai echilibrat ca oricând. Niciuna dintre marile forțe nu ies cu ceva în evidență față de rivale, iar echipele mici vor să profite de oboseala acumulată de granzi.

Trebuie remarcat și că este un turneu final al figurilor noi. Chile, Olanda, Grecia sau SUA, formații care acum patru ani ajungeau măcar în optimi, acum stau acasă.

În schimb, au apărut sau reapărut formații precum Egipt, prima calificare după 28 ani, Maroc, prima calificare după 20 de ani, Peru, prima calificare după 36 de ani, sau Panama, debutantă la un turneu final.

Componența grupelor arată astfel:

Grupa A

Rusia – În calitate de țară gazdă, rușii au o presiune uriașă pe ei. Evident, Vladimir Putin nu acceptă un pas greșit. Tragerea la sorți i-a avantajat pe oamenii lui Cherchesov, dar asta nu înseamnă că Rusia trebuie să se conside dinainte calificată.

Arabia Saudită – Revenită la un turneu final după o pauză de 12 ani, Arabia Saudită speră să profite de culoarul favorabil și să-și egaleze cel mai bun rezultat. În 1994, în SUA, Arabia Saudită a ajuns în faza optimilor de finală.

Egipt – Faraonii revin la un turneu final de Campionat Mondial după o pauză de 28 ani. Egipt nu poate să emită mari pretenții în condițiile în care a bifat doar două egaluri și două înfrângeri în istoria participărilor la Campionatul Mondial.

Uruguay – Cu Cavani și Luis Suarez pe final de carieră internațională, Uruguay speră să repete turneul final din 2010, când a ajuns până pe locul 4.

Grupa B

Portugalia – Campioana europeană en-titre are o misiune complicată, în condițiile în care Portugalia se identifică cu Cristiano Ronaldo și este ultradependentă de super-starul lui Real Madrid.

Spania – Ibericii s-au făcut de râs la turneul precedent și trebuie să-și reabiliteze imaginea. Pentru aceasta se bazează pe o defensivă beton, cu Pique și Sergio Ramos, dar pentru atac așteaptă ieșirea la rampă a noii generații din care fac parte Marco Asensio, Isco, Saul Niguez, Morata sau Thiago Alcantara.

Maroc – Marocanii revin la turneul final după o pauză de 20 de ani. O singură dată au trecut de faza grupelor, în 1986, când s-au oprit în optimi. Speră să repete rezultatul acum, deși misiunea lor este una dificilă.

Iran – Se bazează pe un bloc defensiv excelent lucrat de portughezul Carlos Queiroz. Iranul a avut una dintre cele mai bune apărări din preliminarii și va fi o nucă greu de spart la turneul final.

Grupa C

Franța – “Cocoșii” nu ar trebui să aibă emoții în această grupă, dar inconstanța echipei i-a dat mari bătăi de cap selecționerului Didier Deschamps în ultimii ani.

Australia – Ca la orice turneu final, “Cangurii” vor doar să se bucure de experiență și, de ce nu, să prindă anumite contracte avantajoase pe Bătrânul Continent. Totuși, Australia poate forța o calificare spectaculoasă în optimi.

Peru – Revine la masa bogaților după 36 de ani. S-a calificat grație unei greșeli inexplicabile făcute de Federația din Chile, iar tradiția nu o recomandă pe Peru drept o adversară demnă de luat în seamă.

Danemarca – Jocul ofensiv al nordicilor depinde, în mare măsură, de forma super-starului Christian Eriksen, de la Tottenham Hotspur, jucător care a atras atenția marilor cluburi din Europa.

Grupa D

Argentina – Deși are multe nume grele în lot, Argentina pare să fie dependentă de Lionel Messi. Iar vedeta Barcelonei vrea să repare eșecul din finala de acum patru ani și să-și treacă în cont, pentru prima dată în istorie, titlul de campion mondial, mai ales că peste patru ani va avea 35 de ani și nu se știe la ce nivel va mai evolua.

Islanda – Reprezentantă a unei națiuni cu doar 350.000 de locuitori, Islanda continuă să uimească lumea fotbalului. Iar nordicii pot face un nou turneu final memorabil după ce la Europene, acum doi ani, au ajuns până în faza sferturilor de finală.

Croația – Numai când auzi de o linie mediană cu Rakitic, Modric și Kovacic care să-l susțină pe golgeterul Mandzukic te ia cu fiori. Dar Croația nu a confirmat în această formulă și continuă să trăiască din amintirea locului 3 obținut de Suker și compania în urmă cu 20 de ani.

Nigeria – Nu mai are strălucirea de altă dată și va avea o misiune extrem de complicată la turneul final, fiind repartizată într-o adevărată “Grupă a Morții”.

Grupa E

Brazilia – Deși nu mai are super-vedete precum Ronaldo, Ronaldinho sau Rivaldo, Brazilia rămâne una dintre favoritele turneului final, mai ales că antrenorul Adenor Leonardo Bacchi Tite a reușit să formeze o echipă în adevăratul sens al cuvântului, un grup unit care nu mai înscrie la foc automat, dar este gata să se sacrifice pentru victorie indiferent de numele adversarului.

Elveția – Elvețienii nu își fac niciodată speranțe înaintea unui turneu final. Și de fiecare dată au evoluții extrem de apreciate. La așa ceva ar trebui să ne așteptăm și acum, mai ales că ei pot forța fără mari complicații calificarea în faza optimilor de finală.

Costa Rica – A făcut senzație la turneul final din urmă cu patru ani. A ajuns până în faza sferturilor de finală și a terminat competiția, practic, fără înfrângere, în condițiile în care a fost eliminată de Olanda la lovituri de departajare. Acum, misiunea oamenilor lui Oscar Ramirez este mai complicată, dacă ne gândim că generația lui Bryan Ruiz, Celso Borges și Christian Bolanos se află pe final de carieră.

Serbia – Continuă să rămână acea echipă care dă jucători super-talentați la echipele de club din Vest, dar nu reușește să dea lovitura la nivel de echipe naționale. Iar de această dată situația s-ar putea să fie la fel. Pentru că sârbii au jucători cotați la multe zeci de milioane de euro, Nemanja Matic, Milinkovic-Savic, Adem Ljajic, Matija Nastasic, dar nu a strălucit în partidele de verificare.

Grupa F

Germania – Indiferent de numele jucătorilor care sunt aleși să intre pe teren, Germania rămâne o forță și o favorită. Joachim Low ar putea afișa trei echipe competitive la acest turneu final, dar Germania duce lipsa unei “locomotive” care să tragă trupa după el.

Mexic – Rămâne întotdeauna un adversar demn de luat în seamă. Mexicanii au șase calificări consecutive în faza optimilor de finală și vor să continue această tradiție, deși grupa este una foarte echilibrată.

Suedia – Telenovela Zlatan Ibrahimovic s-ar putea să-i coste scump pe nordici. Ieșirile atacantului ar putea să se înțeleagă că Suedia nu se poate descurca fără el la turneul final. Totuși, trebuie să nu uităm că fără aportul lui, nordicii au lăsat acasă formații precum Olanda și Italia.

Coreea de Sud – Porecliți Taegeuk Warriors, sud-coreenii vor fi și la acest turneu final războinicii care se bat pentru orice minge jucată și pentru orice punct disponibil. Coreea de Sud este la a noua prezență consecutiv la un turneu final, dar nu a făcut mulți purici în afară de locul 4 obținut în 2002 pe teren propriu.

Grupa G

Belgia – Dacă ne apucăm să numărăm vedetele Belgiei, stăm până mâine. Însă sfertul de finală de acum patru ani a fost considerat mai degrabă un eșec pentru o echipă care dă fotbaliști la Chelsea, Lazio Roma, Napoli, Borussia Dortmund, Tottenham Hotspur, Manchester United, Manchester City, FC Barcelona, FC Liverpool sau Paris Saint Germain.

Panama – Debutantă la un turneu final, Panama merge în Rusia cu misiunea clară de a scăpa cât mai ieftin. Echipa dinamovistului Penedo nu poate să emită pretenții și va căuta să limiteze proporțiile scorului în cele trei meciuri în care va fi implicată.

Tunisia – Aflată la a cincea prezență la un turneu final, Tunisia nu a trecut niciodată de grupe și foarte probabil la fel se va întâmpla și acum.

Anglia – Este reprezentant celui mai tare campionat din lume, dar plătește tribut invaziei de jucători străini din Premier League. Anglia nu a mai trecut de sferturi de finală la un turneu final de Campionat Mondial sau European de la semifinala de Euro jucată în 1996, pe teren propriu. Iar misiunea Anglia va fi grea și în acest an, în condițiile în care Gareth Southgate trebuie să abordeze turneul final inclusiv cu jucători proveniți de la echipe precum Leicester, Bournemouth, West Bromwich Albion, Stoke City sau Burnley.

Grupa H

Polonia – Este văzută drept echipa unde selecționerul Adam Nawalka trebuie să stabilească 10 luptători care să-l susțină pe golgeterul Lewandowski. Polonia are șansa unei grupe accesibile, dar ultimele evoluții ale ei nu au arătat că Polonia ar merita mai mult de o calificare în faza optimilor.

Senegal – Este considerată una dintre outsidere, dar la fel a fost și în 2002, când senegalezii au ajuns până în faza sferturilor de finală. O echipă cu mulți jucători căliți în Premier League, Senegal poate fi capabilă de orice rezultat la turneul final.

Columbia – Pare că încă trăiește din amintirea echipei lui Valderrama și Asprilla. Are câteva individualități, dar Columbia rămâne o echipă inconstantă, iar acest lucru este demonstrat și de prestațiile din meciurile amicale. Sud-americanii au pierdut cu Coreea de Sud, în noiembrie anul trecut, apoi au bătut Franța, la Paris, pentru ca în cele din urmă să bifeze un egal cu Australia.

Japonia – Samuraii nu au ce pierde. Selecționerul Akira Nishino speră ca forța grupului să anuleze lipsa unor individualități de top, dar și lipsa de experiență la nivel înalt, majoritatea fotbaliștilor provenind de la cluburi din Asia. Tradiția spune că Japonia va prinde calificarea în faza optimilor, în condițiile în care la ultimele cinci turnee finale a alternat eliminarea din grupe cu eliminarea din optimi. Și cum acum patru ani, Japonia a fost una dintre dezamăgiri, acum ar veni timpul ca Samuraii să pătrundă între primele 16 echipe ale lumii.

Urmăriți-ne în zilele următoare pentru a vedea și programul complet al meciurilor de la turneul final.

14 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv