Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:
Statistică rușinoasă, după 30 de ani de eliberare din comunism

27,7% din populaţia României are WC în fundul curții (Eurostat, de Ziua mondială a toaletei)

Statistică rușinoasă pentru România făcută marți, de Eurostat, cu ocazia Zilei mondiale a toaletei (World Toilet Day): peste un sfert (27,7%) din populaţia României trăia, în 2018, într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei, de peste zece ori mai mare decât media de 2,1% înregistrată în 2018 la nivelul Uniunii Europene.

Țara noastră a reușit într-un an să scadă doar două procente la acest capitol: în  2017 aveau 29,7% dintre români WC în fundul curții.

Situația este deosebit de gravă, întrucât mai mulți copii au murit după ce au căzut în astfel de toalete, doi dintre ei chiar în curtea școlii. 

România este urmată la distanţă de Bulgaria unde 15,3% din populaţie are toaleta în afara casei, Lituania (10,6%), Letonia (9,9%) şi Estonia (5,3%).

Totuşi, dacă se compară situaţia din 2010 cu cea din 2018, ponderea populaţiei care trăieşte într-o locuinţă care nu are toaleta în interiorul casei a scăzut la nivelul UE cu 1,2 puncte procentuale, de la 3,3% până la 2,1%, în timp ce în România a scăzut cu 13,2 puncte procentuale, de la 40,9% până la 27,7%.

În 19 state membre UE, ponderea populaţiei care trăia în 2018 într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei era mai mică de 1%. În cazul Germaniei, Luxemburgului, Olandei şi Suediei, procentul era apropiat de zero.

În fiecare an, la 19 noiembrie, se marchează Ziua mondială a toaletei (World Toilet Day), cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că circa 4,5 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la condiţii sigure de salubritate (WC-uri), în ciuda dreptului recunoscut la apă şi igienă.

Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune, prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6), să garanteze că până în 2030 toţi oamenii vor avea acces la toalete şi canalizare. Dacă acest obiectiv nu este atins, întreaga Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă este compromis.

Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia “Igienă pentru toţi”. 

31 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv