Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Trebuie lege, în Parlament, până la finalul lunii iunie, pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali

UPDATE! CCR: Prelungirea prin OUG a mandatelor primarilor este neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, miercuri, că prelungirea prin Ordonanță de urgență (OUG) a mandatelor aleșilor locali – primari, președinți de consilii județene (CJ), consilieri locali și județeni, adoptată deja de Guvernul Orban și modificată de PSD în Parlament. este NECONSTITUȚIONALĂ. 
 
 
UPDATE: Comunicatul CCR: „În urma deliberărilor, CCR, cu unanimitate, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile legii cu care a fost sesizată.

În esenţă, Curtea a constatat că dispoziţiile Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale consacră un paralelism legislativ nepermis, având în vedere că, la data adoptării sale, era în vigoare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 – 2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Parlamentul avea obligaţia constituţională ca la adoptarea legii să elimine ordonanţa de urgenţă antereferită din fondul activ al legislaţiei. Întrucât nu a realizat acest lucru, s-a ajuns la situaţia existenţei concomitente a două acte normative care au acelaşi domeniu de reglementare, ceea ce este contrar art.1 alin. (5) din Constituţie”. 

 
Curtea a decis că Parlamentul trebuie să stabilească prin lege, până la finalul lunii iunie, prelungirea mandatelor.
 
Pe de altă parte, legea prin care Parlamentul a adoptat OUG și în care PSD a impus ca parlamentul să fie cel care va stabili data alegerilor locale a fost declarată neconstituțională, deoarece există un paralelism legislativ pe care Constituţia nu îl agreează, potrivit unor surse.

Potrivit unor surse politice, în motivarea CCR nu va fi însă nicio obiecție în privința prevederii că Parlamentul poate stabili data alegerilor.

Pe 13 mai, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat OUG privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 – 2020, cu amendamente.

“Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă”, stipulează proiectul.

Acesta mai prevede că procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de 6 luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării de alertă, iar data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

251 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv