Clotilde Armand (USR), primarul Sectorului 1 al Capitalei, vrea să aloce fiecărui locuitor, indiferent de venit, un tichet anticriză în valoare de 1.000 lei din banii economisiți de la operatorul de salubritate.
Proiectul de hotărâre inițiat de edil va fi înaintată spre aprobare Consiliului local, în următoarea ședință.
Clotilde Armand a lansat un apel către toate forțele politice să lase orgoliul de partid și calculele electorale și să vină în sprijinul cetățenilor votând propunerea sa.
Primarul Sectorului 1 așteaptă voturile consilierilor locali ai PNL – partid care, pe vremea când era condus de Ludovic Orban, i-a sprijinit candidatura la locale) și PSD, care i-au declarat război încă de la scandalul cu Romprest.
PNL Sector 1: Nu sunt întrunite condițiile legale pentru rezilierea contractului cu Romprest
Potrivit proiectului, cetățenii din această zonă administrativă, care au împlinit 18 ani, ar urma să beneficieze de acest sprijin financiar.
„Oferim 200 milioane lei locuitorilor Sectorului 1. Este vorba de un sprijin financiar sub forma de tichet anticriză în valoare de 1.000 lei pentru fiecare locuitor. Ajutorul este nominal. Va primi acest tichet anticriză fiecare locuitor care a împlinit 18 ani. De acest ajutor nu vor beneficia decât cetățenii care au domiciliul în Sectorul 1” , a declarat Clotilde Armand, luni, într-o conferință de presă la care au mai participat Vlad Voiculescu – fostul ministru al Sănătății, Claudiu Năsui – fostul ministru al Economiei și deputata Cristina Prună – vicepreședinte în Comisia de Comerț și Servicii.
Potrivit edilului, sursa banilor o constituie economiile făcute din contractul cu operatorul de salubritate: 100 de milioane lei în 2021 și 100 milioane lei în 2022.
„PNL și PSD spuneau că nu fac nimic cu banii pe care i-am obținut din renegocierea acestui contract investigat de DNA, acum fiecare cetățean va simți în buzunarul său unde sunt economiile făcute. Avem fonduri financiare la dispoziție. Știți deja că PNL și PSD ne-au blocat în Consiliul Local toate investițiile propuse în peste zece ședințe, mai ales cele care vizau eficientizarea energetică a imobilelor din Sectorul 1. Principalul proiect, „Termoficare de la Soare”, care prevede instalarea de panouri fotovoltaice și pompe de căldură pe blocurile din Sectorul 1, a fost suspendat în Consiliul Local din motive politicianiste, contrare interesului cetățeanului”, a precizat primarul Sectorului 1.
Clotilde Armand a explicat că, de acești bani, locuitorii Sectorului 1 pot alege singuri destinația investițiilor prioritare pe capitolul energie: izolarea imobilului, achiziția unor panouri fotovoltaice sau a unei pompe de căldură, să-și cumpere sau să-și schimbe centrala de apartament sau de bloc, să-și schimbe ferestrele sau ușa de intrare, să-și înlocuiască caloriferele, iar, acolo unde este posibil, să-și achite facturile la gaze, la curent electric sau la Termoenergetica.
„În Europa există țări care au emis astfel de tichete anticriză de 500 euro pentru ca cetățenii lor să facă fața crizei energetice”, a mai precizat Clotilde Armand.
Proiectul „Termoficare de la soare”, blocat „din motive politicianiste”
Pe de altă parte, ea a acuzat că „PNL şi PSD ne-au blocat în Consiliul local toate investiţiile propuse în peste 10 şedinţe, mai ales hotărârile care vizau eficientizarea energetică a imobilelor din Sectorul 1. Principalul proiect, «Termoficare de la soare», care prevede instalarea de panouri fotovoltaice şi pompe de căldură pe toate blocurile din Sectorul 1, a fost suspendat de 6 luni în Consiliul local, din motive politicianiste, contrar interesului cetăţenilor. Pentru acest proiect am prevăzut 400 milioane de lei care, într-adevăr, nu pot fi cheltuiţi pentru că proiectul nu este votat. Este iresponsabil, este criminal în situaţia în care suntem, cu o criză energetică de amploare, acest proiect să fie blocat”.
Potrivit primarului, dacă acest proiect va fi votat în Consiliul local, va putea fi lansată licitaţia care va dura patru luni, iar instalarea sistemului se va face „extrem de rapid”.
„Sunt 2.000 de asociaţii de proprietari în Sectorul 1, 1.000 sunt deja reabilitate termic, au expertizele făcute, pot primi această investiţie ‘Termoficare de la soare’. Avem în curs de reabilitare 150 de blocuri care vor putea să primească această investiţie. Pentru restul blocurilor avem câţiva ani în care vom putea să le reabilităm şi să fie gata pentru investiţie, având în vedere că (…) se poate instala sistemul ‘Termoficare de la soare’ pentru 200 – 300 blocuri pe an”, a explicat Clotilde Armand.
Conform acesteia, proiectul a fost propus în Consiliul local de patru ori, dar nu a fost votat şi nici nu s-a depus vreun amendament.
„Nu au dorit să facă asta (reprezentanţii PNL şi PSD din Consiliul local – n.r.), am propus criterii de prioritizare. (…) Avem banii şi tehnologia există, dacă cei din Consiliul local îşi doresc, atunci să voteze. Dar, în momentul în care se opun fără niciun fel de discuţii şi fără nicio negociere, e dificil”, a transmis edilul.
În schimb, proiectul-pilot privind furnizarea de apă caldă şi căldură implementat anul trecut pentru blocuri din Cartierul Aviaţiei a funcţionat.
„Termoficarea nu e în atributul Primăriei Sectorului 1, dar am decis să ne implicăm. (…) Am prevăzut un sistem de backup, de rezervă pentru blocurile care depind de Punctul 5 din Cartierul Aviaţiei, este vorba de 14 blocuri. (…) În momentul în care Termoenergetica nu a mai furnizat apă caldă la nivelul potrivit, am furnizat noi apa caldă şi căldură. Proiectul a funcţionat, noi am plătit. A fost o premieră pentru o singură iarnă, a funcţionat trei luni”, a precizat Armand.
Acest proiect-pilot este reluat la nivelul Primăriei Capitalei care îl va implementa în toate punctele termice unde este loc pentru sistemul de rezervă. „Acest sistem a funcţionat, a fost un proiect-pilot. Nu a fost nicio calorie pierdută, a fost în toate apartamentele de acolo”, a insistat primarul Sectorului 1.