Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul prelungește cu încă 30 de zile starea de alertă / Premierul Cîțu le dă liber românilor până la 5 dimineața de Paști / SĂNĂTATE: Familiile celor decedați de COVID-19 vor putea să-și ia rămas bun de la ei în spital / Vlad Voiculescu: Nu scrie în niciun regulament că oamenii nu trebuie îmbrăcați înainte de înmormântare /

Breaking News:
O nouă lovitură a Curții Constituționale în lupta anticorupție! După 19 ani, un articol din OUG privind DNA este scos că încalcă Legea Fundamentală. Câte dosare vor mai fi anulate?

Decizie CCR: Procurorii DNA nu mai pot continua ancheta în dosarele disjunse

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, marţi, că este neconstituţională o prevedere din OUG 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), stabilind că un procuror nu mai poate continua ancheta într-un dosar disjuns.

Este vorba despre art. 13 alin. (5) din OUG 43/2002, care prevede următoarele: „În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă”.

„Pentru pronunţarea soluţiei de admitere, Curtea a constatat că dispoziţiile art.13 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.43/2002 contravin, în esenţă, dreptului la un proces echitabil şi dreptului la apărare, consacrate de art. 21 alin. (3) şi art. 24 din Constituţie, precum şi de art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în considerarea faptului că acestea încalcă dispoziţiile procesual penale ce reglementează competenţa organelor de urmărire penală, care, potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr.302 din 4 mai 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 566 din 17 iulie 2017, constituie norme juridice cu caracter imperativ, a căror nerespectare atrage sancţiunea nulităţii absolute”, explică judecătorii constituţionali în minuta deciziei.

Potrivit unui comunicat transmis de CCR, hotărârea a fost luată cu majoritate de voturi.

Este o nouă lovitură a Curții Constituționale în lupta anticorupție. Astfel, după 19 ani de la intrarea în vigoare a OUG 43 privind DNA este scos că încalcă Legea Fundamentală. Câte dosare vor mai fi anulate?

Tot marţi, CCR, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 367 alin. (9) din Codul de procedură penală.

21 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv