Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

DOCUMENT. A intrat în vigoare OUG 1/2020 privind plafonarea punctului-amendă, a indemnizațiilor demnitarilor și a sporurilor bugetarilor

Joi la prânz a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență (OUG) 1/2020 privind plafonarea la 145 de lei punctul-amendă, a indemnizațiilor demnitarilor și a sporurilor bugetarilor, precum și a altor modificări fiscal-bugetare adoptate de Guvernul Orban în ședința de luni.

Este vorba despre impunerea prevederilor din Legea de abrogare a OUG 114/2018 și a altor măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului.

Cum însă legea a fost atacată de PSD la Curtea Constituțională, amenzile de circulație s-au mărit cu 54% la 1 ianuarie 2030, odată cu majorarea salariulkui minim la 2.230 de lei/lună, iar celelalte prevederi nu au intrat în vigoare.

Iată și alte prevederi ale OUG 1/2020:

–  Sporul de 15% din salariu, acordat bugetarilor pentru condiții vătămătoare, a fost plafonat nivelul lunii decembrie 2019, astfel că nu va mai crește odată cu salariul, în anul 2020.
 
 – S-a prorogat cu un an termenul de acordare a pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (măsură introdusă în iunie 2019 de Guvernul Dăncilă, prin Codul administrativ)
 
 
– Posturi suplimentate pentru personalul clerical: pentru anul 2020, numărul de posturi pentru personalul clerical angajat în unitățile cultelor recunoscute în din România, pentru care se asigură sprijin lunar la salarizare se majorează cu un număr de 5 contribuții de la bugetul de stat: 1 de vicepreședinte uniune, vicar administrativ patriarhal, secretar general, prim-rabin și 4 posturi pentru pozițiile de secretar Cancelaria patriarhală, consilier eparhial, protopop. Numărul de posturi pentru personalul clerical angajat în unitățile cultelor recunoscute din România pentru care se asigură, de asemenea, sprijin lunar se majorează cu 15.
 
– Dispare taxa bancară introdusă prin OUG 114.

– Pilonul 2 de pensii: se renunţă la cerinţele legate de elaborarea suplimentară de capital pentru administratorii fondurilor de pensii, se reduc comisioanele de administrare pentru Casa de Pensii şi ASF, lăsând mai mulţi bani în conturile participanţilor la fondurile la pilonul 2 de pensii. Se elimină şi opţionalitatea participanţilor între pilonul 1 şi pilonul 2 de pensii.

– Dispare Fondul de Dezvoltare și Investiții

– Nu mai sunt permise detaşările din sectorul privat în instituţiile publice. Detaşările se vor putea face doar cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice.

Actualizarea accizelor cu rata inflației: în situația în care, ulterior datei de 20 octombrie, se modifică nivelul accizelor prevăzut în anexa nr. 1 de la Titlul VIII – Accize și alte taxe speciale din Codul fiscal (așa cum s-a întâmplat în 31 decembrie 2019 – n.r.), nivelul aplicabil începând cu data de 1 ianuarie a anului următor se actualizează cu creșterea prețurilor de consum și se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, cel târziu pe data de 31 decembrie. Astfel, modificarea legislativă vizează posibilitatea de publicare pe site până pe data de 31 decembrie a fiecărui an a nivelului actualizat al accizelor, în cazul în care aceasta nu s-a realizat până la data de 20 octombrie și în alte situații decât cea menționată anterior.

– se prorogă cu 12 luni termenul pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat electronice fiscale pentru cei care efectuează livrări de bunuri sau prestări servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și acceptatoare de bancnote sau monede, după caz.

– se plafonează, la nivelul din anul 2019, valoarea indemnizațiilor funcțiilor de demnitate publică alese și numite, a indemnizației de hrană de care beneficiază personalul bugetar și a indemnizației de merit – la 6.240 lei.

– Începând cu 1 ianuarie 2020, beneficiarii nu mai transmit solicitări de finanțare pentru etapa a II-a a PNDL pentru alte obiective de investiții. În situația în care solicitările de transfer depășesc 80% din creditele bugetare disponibile pentru anul în curs, Ministerul Lucrărilor Publice va înștiința beneficiarii contractelor de finanțare cu privire la data limită și va efectua transferurile în limita creditelor bugetare. După primirea înștiințării, beneficiarii dispun măsurile necesare evitării înregistrării de arierate, respectiv sistarea livrării de bunuri, prestarea de servicii, execuția de lucrări sau continuă implementarea obiectivelor de investiții din surse proprii sau alte surse legal constituite.

29 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv