Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: USR și PLUS au fuzionat / ANM: Ploi în toată țara /

 

Breaking News:
 
Nu mai au bani!

DOCUMENT. Dragnea și Șerban Nicolae vor să aducă în țară rezerva de aur

Peste 103 tone de aur!

Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, astfel încât BNR să fie obligată să păstreze în ţară 95% din rezervele de aur pe care le deţine. (Vezi document la finalul articolului)

Astfel, condamnatul penal Dragnea vrea să aducă urgent în țară aproape toată rezerva de aur a României, sub controlul Guvernului Dăncilă.

Proiectul este înregistrat la Senat pentru dezbatere în procedură de urgență, însă nimic din situația economică prezentată de premierul Dăncilă nu justifică această urgență.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2019 au fost de 35,765 miliarde euro, faţă de 36,8 miliarde euro la 31 decembrie 2018. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,843 miliarde euro.

BNR menţine aurul în custodie la Banca Angliei, iar acesta aparţine în continuare României şi nu poate fi folosit decât la instrucţiunile exprese ale BNR.

Decizia de trimitere în custodie a aurului la Banca Angliei a fost făcută cu informarea Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului de la acea dată. Ultimul transfer de aur la Banca Angliei a avut loc cu mult timp înaintea crizei financiare internaţionale.

Isărescu: Unde vreţi, nene, să le ţinem? În beci la BNR?

În ianuarie, guvernatorul Mugur Isărescu a comentat ironic acuzaţiile care i-au fost aduse pe motiv că Banca Naţională ţine rezervele ţării în străinătate.

„Am fost acuzat că de ce ţin rezervele în străinătătate. De parcă le ţin eu, parcă sunt ale mele. Unde vreţi nene să le ţinem? Sunt rezerve internaţionale, credeţi că euro şi dolarii stau în beci la Banca Naţională? Stau în conturi”, a spus guvernatorul.

Șerban Nicolae

Dar iată ce prevede proiectul urgent al condamnatului penal Dragnea: „Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare (subl.n.) şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăşi 5 % (subl.n.) din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”. 

În prezent, 65% din rezerva de aur constituită de BNR se găsește în străinătate. “Pentru această cantitate de aur BNR nu mai realizează niciun fel de venituri (…) ci dimpotrivă achită contravaloarea costurile de depozitare”, se arată în expunerea de motive.

În acest fel, din legea actuală va fi eliminată sintagma “rezerve internaționale”.

Liviu Dragnea și Șerban Nicolae susțin că „nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costuri aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară”.

Download (PDF, 72KB)

114 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv