Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul a adoptat noile măsuri de relaxare / Fără mască pe stradă / O oră în plus la restaurante și magazine / Pot circula noaptea și cei nevaccinați / Restaurante deschise în noaptea de Crăciun și Revelion / Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile, din 9 decembrie până pe 8 ianuarie 2022 / 

Breaking News:

Excepții la restricții, adoptate de Guvern chiar în ziua intrării în vigoare a acestora

Guvernul Cîțu a adoptat, într-o ședință convocată de urgență luni, excepții la restricțiile pe care le-a aprobat săptămâna trecută și intrate în vigoare exact luni.

​Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, la briefingul de presă, că se suspendă prezența fizică și în școlile și grădinițele private, în următoarele două săptămâni.

Totodată, prin noua hotărâre s-au clarificat „neregulile juridice” din actul normativ emis vineri seară.

„La nivelul școlilor private pentru că aici a fost important de clarificat, ea a fost prevăzută în Hotărârea CNSU, nu s-a translatat în HG. Acum HG prevede că „activatatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolarii și elevii în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie în unitățile particulare de învățământ, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară,” a anunțat Arafat, după ședința de guvern.
Astfel, orele se pot face online: „Deci, prezenta fizică este interzisă, nimeni nu îi oprește să facă online. Nu se infectează prin tablete”.
 
Arafat a precizat că nu le poate interzice acestora să facă ore. „Nu am cum să le spun școlilor private să nu țină cursuri online dacă vor pentru că asta nu are nimic cu prevenția epidemică, nu se infectează prin calculator copilul”.
 
El a susținut că „nu este discriminare, este abordare diferită” faptul că școlile private pot face ore online; cei din privat pot decide să dea vacanță, având în vedere că oricum era programată vacanță pentru cei mici”.

Totodată, pensionarii nevaccinaţi nu vor avea restricţii în a-şi ridica pensia fizic, aceeaşi excepţie privind accesul în instituţiile publice fiind aplicată şi în cazul persoanelor nevaccinate care au de primit alocaţii pentru copii sau alte prestaţii sociale.

„Din punct de vedere al accesului la instituţiile publice şi la cele private, au fost prevăzute unele excepţii care ni s-au ridicat de către mai multe persoane. Pensionarii care trebuie să ridice pensia, de exemplu, nu vor avea restricţii să ridice pensia, cei care merg pentru prestaţii sociale, alocaţii de copii etc. pot să intre să ridice aceste prestaţii”, a afirmat Raed Arafat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

El a adăugat că şi pe partea de justiţie sunt prevăzute excepţii, astfel încât “actul de justiţie şi de ordine publică să poată să continue normal”.

Şeful DSU a insistat că intrarea în clădirile publice pentru angajaţi, la acest moment, nu este condiţionată de certificatul verde, până când Parlamentul nu va aproba o lege care să introducă o prevedere în acest sens.

„Dar pentru alte persoane care intră în clădire, accesul este controlat de certificatul verde complet, adică să fie trecut prin boală, vaccinat sau testat. La fel în entităţile private, unde sunt peste 50 de persoane. Restul prevederilor, cu reducerea la 50% şi cu telemuncă sau cu fazarea sosirii la locul de muncă şi lucrul în schimburi, astea rămân valabile”, a explicat Arafat.

Întrebat dacă la ANAF, la primărie, oamenii care vor să îşi plătească taxele vor putea intra fără certificat de vaccinare, el a precizat: “Plata taxelor nu cred”.

„Vor trebui să fie totuşi – fie să plătească online, fie aşteaptă. Deci, la acest moment, am vorbit doar de prestaţiile sociale, adică să ridice pensie, să ridice orice, dar nu ca să intre să plătească alte chestii. Şi aici chiar la orice chestie putem să găsim 100 de excepţii necesare, nu vom aplica aceste excepţii acum. Adică, nu am dorit să facem un lockdown total într-o parte şi toată lumea – unii, bineînţeles, ziceau faceţi lockdown total – acum că se iau măsuri care totuşi restricţionează anumită mişcare şi încearcă să protejeze suntem întrebaţi de ce nu dăm 100 de excepţii. Nu avem cum. Sunt date excepţii pentru a funcţiona lucrurile normal în următoarele 30 de zile. Restul poate fi amânat sau peste tot se poate plăti online, deci toate aceste dări, toate aceste taxe sunt accesibile, cred că este ghiseul.ro şi acolo găsiţi cum să le plătiţi. (…) Din nou vă spun: la acest moment, astea sunt măsurile care se iau. Nu se vor mai da alte excepţii pentru intrare în clădiri publice. Şi la noi, la minister, şi oriunde, cine intră prezintă certificatul verde”, a afirmat Arafat.

Şeful DSU a mai precizat că nu este obligatoriu certificatul verde pentru accesul în pieţe.

„Pieţele sunt numai cu mască, nu este certificat verde pentru pieţe”, a spus Arafat.

8 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv