Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ANM: Alertă de vânt pentru toată țara, până luni / POLITICĂ: Parlamentul va adopta marți proiectul Legii bugetului pe 2021 / 

Breaking News:
Oficial ne merge bine...

Gheorghiță: Reînscrierile la vaccinare încep în a doua parte a lunii martie pentru pensionari

Col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a anunțat că vaccinarea bilnavilor crinic și a persoanelor de peste 65 de ani va reîncepe în 15 martie, cu vaccinul Pfizer, după mai bine de o lună în care programările au fost sistate.

„Reînscrierile încep în a doua parte a lunii martie. Activitatea propriu-zisă de vaccinare va începe din 15 martie, ceea ce înseamnă că programările se vor deschide cel puţin cu o săptămână înainte. Este posibil să punem în activitate circa 200 de noi cabinete pentru vaccinare, ceea ce ne va asigura aproximativ 12.000 de noi locuri zilnic începând cu 15 martie. Noi vom deschide această posibilitate de programare cel puţin cu o săptămână mai devreme, după prima săptămână a lunii martie. În aceste centre de vaccinare vom distribui aceste doze suplimentare de la compania BioTech – Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi24, vineri searaă.
 
El a estimat că, din luna aprilie, vor fi deschise şi majoritatea centrelor promise în fiecarejudeţ: „Din aprilie vom deschide cu siguranţă majoritatea centrelor pe care le avem propuse la nivelul fiecărui judeţ ceea ce înseamnă aproximativ 1760 de cabinete de vaccinare, ţinând cont că acum funcţionăm cu aproximativ 30 la sută din această capacitate. Avem circa 38.000 – 40.000 de persoane vaccinate în fiecare zi cu o capacitate de 30 la sută”.
 
„Noi anticipăm că, din aprilie, când vom deschide aceste cabinete vom putea depăşi 100.000 de persoane vaccinate, cu condiţia să avem şi dozele livrate. Din al doilea trimestru al anului urmează să primim un număr semnificativ de doze, în primul rând de la Pfizer, probabil de patru ori mai mult decât am primit până acum, însă sunt  date care urmează să fie confirmate”, a susținut coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.
 
Valeriu Gheorghiţă estimează că cea de-a treia etapă de vaccinare va debuta cel mai probabil în luna aprilie: „Este foarte probabil că vom deschide şi a treia etapă, probabil în aprilie. Cred că undeva la mijlocul lunii aprilie să deschidem şi etapa a treia de vaccinare”.
Specialii din MApN, SRI, SIE, STS și SPP vor avea centre proprii

În OUG 8/2021 privind înghețarea pensiilor și a altor „economii la buget”, adoptată de Guvern în ședința de joi, 19 februarie, premierul Florin Cîțu a strecurat prevederea ca instituțiile de apărare și securitate – MApN, SRI, SIE, SPP și STS – să își înființeze centre proprii de vaccinare anti-COVID-19.

Cîțu a ținut secretă această decizie privind înființara centrelor, prin care a modificat OUG 3/15.01.2021. 

Cîțu dă liber, în Etapa a II-a, „specialilor” din SRI, SIE, SPP și STS să-și facă centre proprii de vaccinare

În schimb, pentru restul cetățenilor din București sunt înființate numai 8 centre de vaccinare – care între timp s-au schimbat, unele dintre el fiind închise iar în locul lor au apărând altele, fără însă a fi schimbat numărul total.

Bolnavii cronic cu vârsta de peste 55 de ani și pensionarii programați pe platforma „românilor de rând” au fost amânați cu două săptămâni, de la începutul lui februarie. 

Programări date din nou peste cap: 100.000 de vaccinări amânate, inclusiv pentru bolnavii cronici

După blocajul înregistrat din cauza lipsei de vaccin, campania de imunizare a reînceput în urmă cu o 10 zile, însă numai pentru circa 200.000 de persoane cu vârste între 18-55 de ani, care au putut primi prima doză de vaccin AstraZeneca, urmând ca numărul lor să crească la 500.000, în funcție de dozele care vor ajunge în România.

Vaccinarea anti-COVID reîncepe doar cu doze AstraZeneca. Gheorghiță: „Alte locuri nu sunt disponibile”

Amintim că, pe 30 ianuarie, la o zi după ce col. Gheorghiță a amânat de la vaccinare 66.000 de bolnavi cronici deja programați, ministrul Sănătății l-a convins pe premierul Cîțu – sub comanda căruia se desfășoară campania de imunizare – să-i scoată pe „esențiali” din fața celor care au viața pusă în pericol fără vaccin.

Vlad Voiculescu: Schimbăm strategia de vaccinare. Vârstnicii, bolnavii cronici și cei cu handicap, prioritari

Ministrul Sănătății declara, la acea dată: „Am verificat din nou statisticile recente și 85% din decese sunt la persoane de peste 65 de ani. 95,1% din decese sunt la persoane care aveau deja boli cronice. Avem acceptul premierului ca în perioada următoare, în luna februarie, pentru toate locurile noi din platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnici, cei cu boli cronice, cei cu handicap”.

Așadar, decizia privind prioritatea maximă a bolnavilor cronic și pensionarilor este valabilă doar până la 1 martie, dată la care se revine la categoriile stabilite printr-o Hotărâre de Guvern care a adăugat angajații din serviciile secrete n categoriile de „speciali”.

Pe 27 ianuarie, la Guvernul Cîțu a adoptat HG nr. 12, în care a introdus noi categorii de persoane în Etapa a II-a de vaccinare dedicată inițial pensionarilor și bolnavii cronici – deși aceștia nu reușeau să se programeze, deoarece nu existau locuri libere pe platforna națională.

Românii vulnerabili nu reușesc să se programeze la vaccinare, dar sunt năpădiți de noile categorii incluse de Guvern
Potrivit noii HG 12/2021, Guvernul Cîțu a extins numărul categoriilor, astfel: 
Etapa a II-a de vaccinare
Populația cu grad ridicat de risc
a) Adulți cu vârsta peste 65 de ani;

b) Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate;

Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
c) Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);

d) Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;

e) Personalul din sectorul economic vital:

– Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);

– Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;

– Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;

– Unități de producție, transport și distribuție gaze;

– Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;

– Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;

– Transport de persoane și mărfuri;

– Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;

– Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);

f) Personalul din unitățile de învățământ și creșe;

g) Personalul poștal și din servicii de curierat;

h) Personalul cultelor religioase;

i) Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);

j) Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

16 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv