Marți începe Recensământul Populației și al Locuințelor (RPL) demarează azi, 1 februarie, iar pentru prima dată în România, va fi posibilă auto-recenzarea prin intermediul unei aplicații web.
Persoanele care nu vor avea posibilitatea să se auto-recenzeze vor primi vizita unui recenzor care, în urma unui interviu, va prelua datele cu ajutorul unei tablete.
Toate datele vor fi colectate în format electronic, atât online, cât și pe teren, iar un accent mai mare se va pune de colectarea datelor din surse administrative.
Etapele recensământului:
- 1 februarie- 13 martie: Preluarea datelor din surse administrative
- 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI)
- 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)
Persoanele care refuză auto-recenzarea nu vor fi amendate, însă vor trebui să primească recenzorii care vor prelua datele de la ei,.
Persoanele care vor refuza să furnizeze informaţii sau vor furniza date eronate sau incomplete vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei (art. 54 din OUG nr. 19/2020).
Guvernul a adoptat, luni, trei hotărâri care stabilesc atât forma și conținutul chestionarelor pe care românii vor trebui să le completeze în acest an pentru Recensământul populației și locuințelor 2021, dar și cum vor fi plătiți recenzorii pentru fiecare chestionar completat.
Recensământul a fost amânat de Guvern cu un an, din cauza pandemiei de COVID-19. Dacă nu transmite rezultatele acestui recensământ către Comisia Europeană până la data de 31 decembrie 2022, România riscă demararea procedurii de infringement.