Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Inundațiile au făcut ravagii în jumătate din țară: 4 morți, zeci de localități spulberate de viituri. Noi alerte ANM

UPDATE: Premierul Florin Cîțu a convoocat o videoconferință cu prefecții și a promis că Guvernul va aloca, în această săptămână, ajutoare financiare pentru oamenii afectați de inundații.

Sumele vor fi acordate astfel:

  • 4.000 pentru gospodăriile distruse 75% 
  • 2000 -entru cele distruse 50%
  • 1.500 pentru cele distruse 25%
  • 5.000 de lei suplimentar, pentru familiile în care s-a înregistrat un deces.

Însă înainte de a primi banii, familiile în cauză vor fi vizitate de o comisie de evaluare a pagubelor.

UPDATE: Sunt afectate de inundații 77 de localități din 26 județe și municipiul București, a precizat, duminică, premierul.

UPDATE: O a patra persoană a mulit,- pilotul unui autoturism care participa la o cursă de off-road, sâmbătă, după ce maşina s-a răsturnat în râul Oituz, iar copilotul a fost rănit. 

UPDATE: O a treia persoană și-a pierdut viața, în Galați, după ce a căzut într-o gură de canalizare.

foto: IGSU

Inundațiile au făcut ravagii, în mai multe zone ale țării, care au fost „măturate” de ciclonul format deasupra Mării Negre, iar meteorologii au emis noi avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de ploi torențiale, după cele de vineri, care au culminat cu alerte nowcasting de Cod Roșu.

Astfel, 49 de localităţi din 18 judeţe au fost afectate de precipitaţiilor abundente căzute în ultimele 24 de ore, iar două persoane au fost luate de viituri, a informat, sâmbătă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Probleme s-au înregistrat în judeţele Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Hunedoara, Harghita, Sibiu, Neamţ, Teleorman şi Vrancea, precum şi în municipiul Bucureşti, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 10 case, 116 curţi şi 15 subsoluri, de pe 22 de străzi, precum şi pentru degajarea unui acoperiş şi a 15 copaci căzuţi pe carosabil, fiind afectate şapte autoturisme.

„Din nefericire, în cursul zilei de ieri, două persoane au fost luate de apă (o persoană în localitatea Mănăstirea Caşin, jud. Bacău – bărbat de aproximativ 70 ani a fost luat de apă, după ce podeţul pe care se afla s-a rupt şi o persoană luată de apă în localitatea Almaş din jud. Neamţ – a fost găsită de echipajele de intervenţie în stop cardio-respirator, ulterior declarându-se decesul)”, se arată într-un comunicat al IGSU.

În localitatea Nereju din judeţul Vrancea, 12 muncitori care efectuau lucrări au fost surprinşi de creşterea râului şi s-au refugiat într-un vagon remorcă. Pe timpul nopţii nu s-a putut interveni, la faţa locului rămânând în supraveghere voluntari şi cadre ale ISU. Operaţiunile de extragere au fost reluate sâmbătă dimineaţă şi niciuna dintre cele 12 persoane nu prezenta probleme medicale.

„O altă situaţie deosebită a fost înregistrată în localitatea Mănăstirea Caşin din jud. Bacău, unde şapte persoane au fost evacuate preventiv la rude, cele şase case în care locuiesc fiind în pericol de a fi inundate de râul Caşin. De asemenea, circulaţia rutieră a fost temporar afectată pe trei drumuri naţionale şi un drum judeţean”, precizează IGSU.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, au fost înregistrate avarii în şapte localităţi din trei judeţe (Botoşani, Harghita şi Neamţ), însumând peste 5.000 de consumatori finali afectaţi.

În cursul zilei de vineri, pentru avertizarea populaţiei din zonele vizate de vremea rea, au fost transmise şase mesaje prin sistemul RO-ALERT în judeţele Alba, Bacău, Cluj şi Vrancea, precum şi în municipiul Bucureşti.

IGSU intervine în continuare în judeţele Călăraşi, Bacău şi Vrancea. 

Noi alerte de ploi torențiale, până duminică seara
 
Meteorologii au actualizat avertizările de Cod Portocaliu și Cod Galben, până duminică seara.
 
Cod Portocaliu: sâmbătă, orele 12:00 – 23:00
 
În județele Bacău, Vrancea, Vaslui, Galați, Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea și în zona de munte a județelor Suceava, Neamț și Argeș va ploua abundent.
 
În județele Mehedinți, Gorj și Vâlcea instabilitatea atmosferică va fi accentuată și vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, pe arii restrânse vijelii și căderi de grindină.
 
În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și izolat 60…80 l/mp.

Cod Galben: sâmbătă, orele 12:00 – 23:00

În jumătatea de est a ţării, în vestul Transilvaniei şi al Munteniei, în cea mai mare parte a Olteniei şi local în Banat şi zona de munte a Crişanei, după-amiaza şi seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, averse torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20 – 30 litri/mp şi pe arii restrânse 40 – 50 litri/mp.

Cod Portocaliu: sâmbătă, ora 23:00 – duminică, ora 23:00

În judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău vor fi ploi abundente.

Se vor acumula cantităţi de apă de 40 – 50 litri/mp şi izolat 60 – 70 litri/mp.

Vor cădea averse, local, şi în Dobrogea, precum şi în celelalte judeţe din Moldova şi din estul şi nord-estul Munteniei.

Cod Galben: sâmbătă, ora 23:00 – duminică, ora 23:00

În Dobrogea, Moldova, estul Transilvaniei şi nordul Olteniei şi local în Muntenia, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali va ploua însemnat cantitativ.

Aversele vor avea şi caracter torenţial, pe alocuri vor fi însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20 – 30 litri/mp şi pe arii restrânse 40 – 50 litri/mp.

Potrivit ANM, vremea se va menţine în general instabilă şi la începutul săptămânii viitoare, în special în zonele montane.

RECOMANDĂRI IGSU PENTRU POPULAȚIE:

 
❗Pentru evacuarea normală a apelor pluviale, luați măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere.
❗ În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, NU traversați râurile prin apă și NU vă apropiați de malurile acestora.
❗ În situația manifestării vântului puternic, rămâneți în spații închise care să vă asigure protecția și evitați deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.
29 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv