Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: Curtea de Apel București decide dacă va fi redeschis dosarul „10 August” / POLITICĂ: Orban anunță prelungirea, „cel mai probabil”, a stării de alertă / Va fi a 4-a lună de atfel de restricții, după cele 2 luni de stare de urgență /  ANM: Cod Galben de ploi torențiale, până luni seară /

 

Breaking News:
 

Iohannis crede că „este un fel de conflict” de interese în stabilirea datei parlamentarelor

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că „este un fel de conflict” de interese în legea de stabilire a datei alegerilor parlamentare.

Iată declarația șefului statului, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni:

„Această lege abia ce a ajuns la mine şi probabil voi da un răspuns exhaustiv în momentul în care voi decide promulgarea sau nepromulgarea în această etapă a legii.

Dar câteva considerente cred că trebuie luate în seamă deja în faza asta. În ultimii 30 de ani, guvernele au stabilit datele alegerilor şi acum ne găsim prima dată în situaţia că Parlamentul doreşte să îşi ia acest atribut prin lege. Ceea ce, când vorbim de alegeri locale, este o chestiune care poate fi discutată şi, într-adevăr, Curtea Constituţională a spus că este la latitudinea Parlamentului să decidă, dacă chiar Parlamentul stabileşte data alegerilor, şi s-a stabilit 27 septembrie, sau dacă lasă această atribuţie Guvernului.

Acum, când vorbim de parlamentare, este totuşi un pic altfel. Cum va fi asta, că Parlamentul îşi stabileşte singur când se alege Parlamentul? Să ne imaginăm că un număr mare de parlamentari vrea să rămână mai departe acolo şi pur şi simplu nu ia nicio decizie; ce facem, nu ţinem alegeri? E cumva complicat, fiindcă Parlamentul, de data aceasta, trebuie să decidă asupra alegerii chiar a Parlamentului. Nu este cumva un fel de conflict acolo? Toate aceste lucruri trebuie foarte bine judecate, însă, indiferent cum vor fi judecate, trebuie să ţinem cont de Constituţie.

Nu poate fi prelungit acest mandat şi, în consecinţă, putem să facem un calcul relativ simplu, fiindcă în afară de durata mandatului, tot Constituţia stipulează şi perioada de 20 de zile după alegeri, când preşedintele convoacă noul Parlament.

Toate acestea aduse împreună ne duc destul de clar la o dată de la începutul lui decembrie. Asta tehnic. Dar dacă legea rămâne şi Parlamentul pur şi simplu nu decide nimic, ce facem? Şi atunci ajungem repede la concluzia că poate asta nu este soluţia cea mai bună, dar, cum am spus, în continuare, vom analiza această chestiune şi vom da un răspuns public foarte clar”. 

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv