Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: USR și PLUS au fuzionat / ANM: Ploi în toată țara /

 

Breaking News:
 

Iohannis critică Bugetul de stat pe 2019, semn că nu îl va promulga

Președintele Klaus Iohannis critică Bugetul de stat pe 2019 adoptat vineri de Parlament cu trei luni de întârziere. 

Au fost 275 voturi “pentru”, 122 împotrivă și două abțineri. Coaliția PSD-ALDE a primit sprijinul UDMR și al Minorităților.

Ccu o seară înainte, parlamentarii au adoptat două amendamente ale lui Liviu Dragnea care inițial fuseseră respinse în ședința Comisiei de Buget-Finanțe, privind reducerea de fonduri de la sRI și SIE. Astfel, de la SRI au fost tăiați 295 de milioane de lei, în plus față de cei 150 de milioane de lei tăiați în comisie, iar de la SIE, 30 de milioane de lei.  

Din acest motiv, este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să reîntoarcă la Parlament legea bugetului, deoarece în CSAT nu s-a dat aviz pentru aceste reduceri de buget.

De altfel, fostul președinte Traian Băsescu a spus, la tribuna Parlamentului: “Vă avertizez că veți primi acest buget înapoi în Parlament. În ședința CSAT s-a dat un aviz pentru bugetele serviciilor. Guvernul nu a modificat nimic la ele dar în Parlament ați amendat și ați tăiat din bugetele acestora. Anumiți președinți nu au jucat corect. Vă avertizez domnilor că președintele, cu toată responsabilitatea, are dreptul să trimită înapoi în Parlament bugetul și, totodată, acesta poate fi contestat la Curtea Constituțională”.

Bugetul este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei și un număr de salariaţi de 5,282 milioane. 

Deficitul bugetar a fost stabilit la 2,76% din PIB, față de 2,55% în proiectul adoptat de Guvern, însă Parlamentul a majorat alocațiile copiilor de la 85 de lei la 150 de lei/lună.

Ministerul Transporturilor are 14,2 miliarde de lei buget anul acesta, cu 6 miliarde lei mai mare față de anul trecut (+74,4%).

La câteva ore de la adoptarea bugetului în Parlament, președintele Klaus Iohannis l-a criticat în termeni duri.

Iată comunicatul transmis de Administrația Prezidențială:

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că bugetul propus de PSD-ALDE, și adoptat astăzi de Parlament, arată disprețul total al coaliției majoritare față de așteptările românilor, care vor o guvernare responsabilă și credibilă, preocupată de nevoile reale ale oamenilor. La nivelul Executivului, însă, lucrurile sunt complet diferite față de ceea ce își doresc cetățenii, iar acest buget reprezintă cel mai elocvent exemplu al unei guvernări care amanetează viitorul românilor.

Cu o abordare rigidă și autoritară, PSD-ALDE a venit în Parlament, cu o întârziere nepermis de mare față de termenul legal, cu un buget care nu poate fi executat. Întârzierea fără precedent a bugetului arată, de fapt, lipsa de soluții reale ale guvernării în raport cu promisiunile făcute.

În pofida încercării PSD de a adopta pe repede înainte acest buget, Partidul Național Liberal a reușit să treacă un amendament care aduce beneficii reale pentru milioane de familii din România: majorarea semnificativă a alocațiilor pentru copii. Este o victorie importantă a opoziției, care ar fi putut să nu rămână singulară, dacă majoritatea PSD-ALDE ar fi fost interesată în mod real de a identifica acele măsuri care să conducă la prosperitate și la o viață mai bună pentru români.

Bazat pe surse de finanțare speculative, bugetul PSD-ALDE neglijează persoanele cu dizabilități și copiii orfani. PSD nu doar că ignoră situația persoanelor cu dizabilități, dar pedepsește într-un mod cinic sute de mii de persoane cu dizabilități grave, precum și familiile acestora. În bugetul PSD-ALDE pe 2019, cheltuielile pentru persoanele cu dizabilități sunt lăsate integral în sarcina autorităților locale. În contextul situației critice în care sunt aduse autoritățile locale în ceea ce privește alocările bugetare, există riscul imposibilității de plată a tuturor cheltuielilor aferente persoanelor din sistemul de asistență socială.

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că bugetul este construit în mod superficial, bazat pe cifre supraestimate în raport cu realitățile economice, neglijează investițiile și prejudiciază nevoile reale ale românilor de a beneficia de infrastructură, de autostrăzi, de școli, spitale, grădinițe, adică tocmai ceea ce PSD a promis și nu face. Este inacceptabil să vinzi iluzii românilor și să prezinți bugetul pe 2019 drept un buget al investițiilor, când, în realitate, bugetul prevede reducerea semnificativă a investițiilor din fonduri naționale la nivel local față de anul 2018.

În acest context, este cu atât mai revoltătoare creșterea excesivă a fondurilor alocate partidelor parlamentare. PSD profită din plin de aceste majorări pe care și le-a dat singur cu atâta dărnicie, în vreme ce nu a găsit resurse bugetare pentru a acoperi în mod echilibrat necesitățile din atât de multe domenii esențiale deficitare.

Președintele Klaus Iohannis subliniază că PSD și ALDE au dus populismul și demagogia în zona iresponsabilității grave, prin punerea în pericol a stabilității și predictibilității economice.

Coaliția PSD-ALDE nu face altceva decât să demonstreze incompetență, oportunism și rea-voință prin asumarea acestui buget lipsit de rigoare și responsabilitate. În loc să fie un buget credibil și sustenabil, care să consolideze situația finanțelor publice și să ofere României predictibilitatea necesară, bugetul PSD-ALDE este din nou pe contrasensul realităților economice și al așteptărilor cetățenilor”.

27 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv