Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Eliminarea pensiilor speciale, la vot final în Camera Deputaților / Puterea și Opoziția își revendică demersul: PSD a convocat sesiune extraordinară, Guvernul Orban își va asuma răspunderea dacă legea pică la vot / EDUCAȚIE: 9 școli și grădinițe, închise în București din cauza gripei /  

Breaking News:
 
Semnal de la Cotroceni, pentru PNL

Iohannis: Eu consider că primarii trebuie aleşi în două tururi, iar preşedinţii de CJ, din rândul consilierilor judeţeni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la finalul ședinței CSAT, că susţine revenirea la legislația electorală inițială în care primarii erau aleși în două tururi de scrutin, iar preşedinţii consiliilor judeţene (CJ), din rândul consilierilor judeţeni.

Legea a fost modificată, mai întîi, de Guvernul Ponta în luna mai 2015, cu voturile inclusiv ale parlamentarilor PNL. Atunci s-a decis alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Anul acesta la sfârșitul lunii iunie, Guvernul Dăncilă a decis, prin OUG privind Codul administrativ, că președinții de CJ vor fi aleși uninominal.

“Eu, personal, consider că primarii în România trebuie să fie aleşi în două tururi, iar preşedinţii consiliilor judeţene să nu fie aleşi direct, ci din rândul consilierilor judeţeni”, a declarat Iohannis.

El a precizat că şi PNL doreşte acest lucru, dar trebuie să caute cele mai bune soluţii pentru promovarea unei astfel de legislaţii.

Cum însă legea interzice orice modificare în ultimele 6 luni înainte de alegerile locale, PNL mai are la dispoziție circa 10 zile pentru a încerca în Parlament modificarea legii electorale. Până acum, Senatul a respins proiectul USR inițiat pentru corectarea legii. De la ședința de plen au lipsit 12 PNL-iști.

Însă și liberalii au inițiat un proiect legislativ în acest sens, și doresc să le fie adoptat al lor.

Dacă nu, Guvernul Orban trebuie să adopte o Ordonanță de urgență în acest sens. 

“Există mai multe iniţiative în Parlament care sunt discutate şi ştiu foarte bine că există formaţiuni care îşi doresc acest lucru. De exemplu, PNL doreşte alegerea primarilor în două tururi, dar ştim la fel de bine că există formaţiuni refractare la această propunere, de exemplu PSD nu doreşte acest lucru. Este evident că, în continuare, Guvernul şi PNL, care dă Guvernul, vor căuta cele mai bune soluţii pentru a promova o legislaţie sau pentru a accepta o legislaţie de acest tip de modificare. Am discutat aceste lucruri doar de principiu, de asta vă spun că PNL doreşte alegerea primarilor în două tururi, însă cum se va ajunge practic acolo încă nu a fost definitivat”, a spus Klaus Iohannis. 

145 Shares