Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Florin Cîțu a demisionat de la șefia Senatului după ce PNL a decis să-l dea afară/ Alina Gorghiu preia interimarul în perioada vacanței parlamentare / Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este supus votului Camerei Deputaților la moțiunea simplă /

Breaking News:

Monica Macovei, despre decizia CCR pe interceptările SRI: Dosarele Microsoft, Udrea, Bica sunt în aer

Monica Macovei consideră că judecătorii CCR trebuie să acorde o perioadă de valabilitate pentru interceptările deja efecutate în dosarele în lucru, astfel încât acestea să nu fie aruncate în aer, și dă ca exemplu dosarul Microsoft, dosarele lui Mădălin Voicu şi Păun, dosarele Elenei Udrea sau Alina Bica, ori cele cu preşedinţii de consilii judeţene.

macovei-2-550x350

Iată întreaga postare a fostului ministru al Justiției de pe pagina sa de Facebook:

“Cred că judecătorii CCR sunt înțelepți și vor da o perioadă de circa un an de zile pentru procurarea și punerea în funcțiune a aparaturii de supraveghere tehnică și o perioadă în care să fie valabile interceptările deja efectuate. Altfel, vor fi aruncate în aer toate dosarele care sunt astăzi în lucru sau în curs de judecare.

În acest moment, toate serverele de interceptare sunt la SRI, ele costă foarte mult, peste 1 miliard de euro, în plus, ai nevoie de interpreți pentru,de pildă, diferite dialecte arabe, nu doar pentru engleză sau franceză. Mai sunt activitățile de filaj sau de înregistrare ambientală, care sunt probe în procese sau în anchete.

Toate echipamentele trebuie cumpărate. Din aceste motive, nu se poate face o mutare peste noapte, a doua zi după motivarea deciziei Curții Constituționale. Și știu asta și judecătorii Curții Constituționale și, de aceea, cred că au înțelepciunea să dea un termen de cel puțin un an de zile pentru a se cumpăra aceste servere și pentru angajarea și pregătirea personalului.

Acestea sunt probe nelipsite în lupta împotriva criminalității organizate și a corupției. Nu este vorba numai de DNA, ci și de DIICOT care anchetează traficul de droguri, de copii, de femei, traficul de arme, infracționalitatea cibernetică.

Există mai multe variante de rezolvare: (1) o instituție independentă, care să asigure interceptările pentru toți procurorii și polițiștii din țară (2) la parchete, cum este în Germania, dar trebuie concentrat într-un singur loc, pentru că va fi greu de dotat cu aparatură fiecare parchet în parte și (3) sistemul american, unde FBI – serviciul de informații interne – are în competență și criminalitatea federală și folosește mijloace de supraveghere tehnică.

Dacă în cazul condamnaților definitiv situația este clară, adică nu se revine asupra deciziei și nu se pot face procese de revizuire, problema este pentru dosarele aflate acum în lucru sau sunt în proces, fără o hotărâre definitivă.

De exemplu – dosarul Microsoft, dosarele lui Mădălin Voicu și Păun, dosarele lui Elena Udrea sau Alina Bica, cele cu președinții de consilii județene – toți care sunt astăzi în curs de cercetare sau în curs de judecare.
Dacă nu se dă un termen până la care să se procure această aparatură de supraveghere tehnică și o perioadă în care să fie valabile interceptările deja efectuate, atunci s-a terminat cu anchetele și cu aceste dosare – sunt aruncate în aer.

Este ceva de neimaginat și sunt convinsă că judecătorii CCR sunt înțelepți și vor da o perioadă de circa un an de zile – trebuie discutat cu Ministerul Justiției de cât timp este nevoie – pentru procurarea și punerea în funcțiune a aparaturii, găsirea interpreților etc. Și, în perioada asta, tot ceea ce există ca probațiune să rămână valabil și să se facă în continuare așa, până la mutare”.

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat în 16 februarie neconstituţional articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedură Penală, care SRI a făcut supraveghere tehnică (interceptări) la cererea procurorilor.

În urmă cu câteva zile, CCR a declarat neconstituţional și alineatul din Codul de procedură penală care permitea revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, în cazul în care acestea s-au întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată ulterior neconstituţională.

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, nu pare disperată că nu mai poate apela la oamenii lui Coldea de la SRI. Ea a declarat, joi, că “trebuie întărit Serviciul Tehnic al Direcţiei Anticorupţie prin care vor fi puse în aplicare autorizaţiile de interceptare, după ce va apărea motivarea CCR cu privire la neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de servicii”.

Așadar toată lumea justiției așteaptă cu sufletul la gură motivarea deciziilor CCR pe acest subiect.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv