Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:
Guvernatorul BNR a venit cu tot Consiliul de Administrație să le dea explicații parlamentarilor despre creșterea dobânzilor la bănci: "E absolut normală creșterea ROBOR, având în vedere creșterea inflației!"

Mugur Isărescu, audiat la Senat: ROBOR o dobândă stabilită între bănci. Nu există risc de cartel

UPDATE1:  Isărescu a spus că are vești proaste în privința găsirii unei soluţii prin care s-ar putea ajunge la dobânzi mai mici în cadrul comisiei comune dintre BNR şi Ministerul Finanţelor Publice.

“Vreţi să fim cu dobânzi mai mici în România, da? Şi noi vrem să fim, şi pentru asta trebuie să facem trei lucruri: venim cu inflaţia în jos, să o aducem la nivelul unu, da, dar nu o aducem noi apăsând pe un buton; reducem deficitele. Puteţi să reduceţi deficitul de la 2,5% la 1%, că sunteţi cu bugetul în faţă, da? Şi reducem şi deficitul extern. Păi pe ăsta extern chiar că nu puteţi să-l faceţi….sunt exporturi, importuri, sunt zeci de mii de agenţi economici care lucrează. Păi putem? Noi avem o misiune grea. Am spus-o ieri. Suntem economişti şi trebuie să spunem ce se poate şi ce nu se poate. Ştim că suntem câteodată neplăcuţi. Venim cu veşti proaste. Dar asta este. Nu se poate aduce dobânda şi ROBOR-ul în jos dacă nu aducem cel puţin aceşti trei indicatori în jos”, a spus Isărescu.

UPDATE 2: Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, a declarat marți, la audierea de la Senat, că se analizează schimbarea modului de calcul al ROBOR.

“În prezent, Comitetul Naţional de Stabilitate Macroprudenţială unde sunt reprezentate Guvernul prin MFP, ASF-ul şi BNR-ul cu câte trei persoane analizează prin experţi tehnici cum ar arăta un ROBOR calculat pe bază de tranzacţii, nu de cotaţii, şi numai aferent uneia sau alteia dintre zile, ci pe o întreagă perioadă, să punem de trei luni. E o variantă sau se pot alege şi altele în raport cu semnificaţia indicatorului, nu în mod oportunist, aşa, unde e mai mic indicatorul, dar care să reflecte mai transparent, mai obiectiv şi mai eficient situaţia din piaţă şi care indicator cu o anumită medie, bazată, repet pe tranzacţii efective, să fie baza de calcul a ratelor pentru perioada următoare în cazul persoanelor fizice”, a spus Georgescu.

“Deci acest ROBOR, dobânda la care fac băncile tranzacții, e o înțelegere între ele”.

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), este audiat marţi în comisiile economică şi buget ale Senatului, el prezentându-se după două amânări, cu  întreg Consiliul de Administraţie al Băncii Naționale.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir, l-a admonestat din prima pe Isărescu, spunându-i că trebuie doar să răspundă la întrebări: “Azi nu vom discuta nici despre bonusul de pensionare pe care l-ați încasat, deși nu v-ați pensionat, nici despre posibilul conflict de interese legat de vinul produs de familia dvs, discutăm doar despre ROBOR și inflație. Aici nu este o conferință de presă. Noi punem întrebări, dumneavoastră răspundeți!”.

Isărescu i-a replicat: “Noi nu stăm într-un prepeleac”.

Însă nici la întrebări nu a fost lăsat să răspundă guvernatorul, astfel că a intervenit Călin Popescu Tăriceanu, care participă la ședință deşi nu este membru al comisiilor, și a cerut să fie lăsat să își spună punctul de vedere. 

După acest moment, Isărescu nu a mai fost întrerupt, dar n-a ratat momentul să-l taxeze de câteva ori pe Zamfir: ”Am observat că aveți nelămuriri, dați-mi voie să vă spun ce e ROBOR”, astfel că i-a explicat mecanismul de formare a acestui indicator al pieței interbancare.

Întrebat de Zamfir despre o presupusă manipulare a nivelului ROBOR, Isărescu i-a spus: ”Garantez în fața dvs. că nu e nici o manipulare a ROBOR, piața funcționează foarte bine. Restul sunt manipulări mediatice”.

Zamfir a continuat să acuze BNR că ar fi manipulat nivelul ROBOR sau că ar fi tolerat o înțelegere de tip cartel între băncile comerciale pentru stabilirea acestei dobânzi.

Isărescu a precizat: ”E un indice al pieței interbancare, piață formată din bănci. Sunt vreo 40 de bănci. Alimentarea cu lichiditate a economiei se face prin această piață interbancară și aceste bănci. BNR nu are niciun cont pe persoană fizică. Ce se numește alimentarea cu lichiditate – sau cu bani pe înțelesul dvs. – se face prin această piață. Băncile tranzacționează între ele. Este numai între bănci, deci acest ROBOR, dobânda la care fac ele tranzacții, e o înțelegere între ele”.

Despre acuzațiile lui Daniel Zamfir în legătură cu creșterea ROBOR, Isărescu a replicat: ”După calculele dvs, ROBOR a crescut de 4 ori, inflația de 60 de ori. E absolut normală creșterea ROBOR având în vedere creșterea inflației, a deficitelor”.

”ROBOR e o dobândă stabilită între bănci. Există riscul ca ROBOR să fie de tip cartelar? Noi spunem nu. La întrebarea dacă a fost manipulat, noi spunem nu. Nu a fost manipulat”, a mai spus Isărescu.

El a explicat că alimentarea cu lichidități, inclusiv a Trezoreriei, se face prin această piață. “BNR nu are niciun cont pe persoană fizică. Si noi ne luam banii tot prin bănci. Bancile cotează intre ele- unele au surplus iar altele au deficit de lichiditate. Noi vedem care e situatia monetara reala a fiecarei banci. Fiecare bancă face 2.000 de plati si 3000 de încasări. In funcție de asta au surplus sau deficit de lichiditate. Piața monetară e doar între bănci. De aceea se cheamă piață valutară interbancară”, a mai spus guvernatorul BNR.

12 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv