Negocierile dintre sindicatele din Educație și premierul Nicolae Ciucă au eșuat, duminică, la Palatul Victoria, unde au fost prezenți și liderul PSD, Marcel Ciolacu, împreună cu ministrul Muncii, Marius Budăi, și cu cel al Finanțelor, Adrian Câciu, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, și de nelipsitul ministru al Internelor, Lucian Bode, dovedit de UBB că a plagiat în lucrarea sa de doctorat – acuzație adusă și lui Ciucă.
Încercarea premierului de a-i momi pe profesori cu bonusuri s-a lovit de refuzul liderilor de sindicat.
Dar iată oferta Guvernului Ciucă:
- stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate;
- majorarea salariilor până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. „Această măsura, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8”, precizează Executivul.
- „va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului pentru aprobare”.
Marius Nistor, Simion Hăncescu și Anton Hadăr, președinții federațiilor sindicale, au anunțat că greva generală va fi declanșată luni, 22 mai, pe termen nelimitat.
Simion hăncescu: „Sunt școli care sunt sută la sută în grevă, nu are cine să supravegheze, recomandarea este să îi țină pe copii acasă dar școlile nu sunt închise, să fie foarte clar, acolo unde sunt profesorii de serviciu vor avea grijă de copii dacă vin la școală”.
Întrebat dacă se va încheia situația școalră a copiilor la sfârșit de an, el a răspuns: „Rămâne de văzut”.