Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul a aprobat prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:
Pariu pe viitorul șef al DNA

Nistor Călin, scos la încălzire pentru șefia DNA: “Secția specială e un lucru bun”

Necunoscut publicului în cei 12 ani de activitate la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Nistor Călin, procuror şef adjunct de aproape 6 ani (astfel că în curând i se încheie cel de-al doilea mandat), a apărut vineri seară la B1 TV scos din jobenul Sorinei Matei, binecunoscuta apărătoare a penalilor, pentru a-și face încălzirea pentru funcția de procuror-șef al DNA.

Amintim că toți cei 4 candidați înscriși în cursă pentru această funcție – dintre care 3 de la DNA și unul de la Parchetul General -au fost respinși fără prea multe explicații de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Înscrierile pentru a doua rundă vor începe luni, 6 august, iar Nistor Călin a fost scos la înaintare ca să-l cunoască românii. Chiar dacă a declarat în emisiune că încă nu s-a hotărât să candideze, este clar că nu întâmplător a apărut pe ecran.

Și tot “întâmplător” a fost sms-ul dat de ministrul Justiției realizatoarei emisiunii, cu întrebări pentru Nistor Călin“Uitați ce îmi trimite prin sms dl ministru Tudorel Toader: să vă întreb câți procurori sunt detașați la DNA”. 

Acesta este un clar episod de intimidare pentru cei care poate își propuseseră să candideze la șefia DNA și care acum au înțeles că persoana este deja aleasă. 

Întrebat dacă nehotărârea are legătură cu faptul că nu are încredere în procedura de selecţie a Ministerului Justiţiei sau pentru că nu îşi mai doreşte,Nistor Călin a răspuns:

“Este opţiunea mea. Niciodată nu am spus că nu am încredere în procedură. Pentru ca să fii selectat trebuie să participi la procedură”.

Însă Nistor Călin ceste de părere că ar fi bine ca DNA să fie condus de un om din cadrul structurii: “Ca om care am lucrat în DNA v-aş putea spune că e bine să fie condus de un om din cadrul structurii, cu experienţă, profesionist adevărat. (…) Pentru că ştie mecanismele din interior, ştie şi vulnerabilităţile, ştie şi punctele forte ale instituţiei. Bun, dar dacă ne uităm în istorie veţi vedea că DNA-ul niciodată nu a fost condus până acum de un om din cadrul structurii”.

Despre cele 300 de dosare în care sunt anchetați judecători și procurori, el a amintit că “în trei luni” vor fi transferate la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie în cadrul Parchetului General toate dosarele care privesc magistraţi.

Întrebat dacă este de accord cu înfiinţarea acelei secţii, Nistor Călin a spus că instituţia a avut “o altă opinie”, dar că el personal consideră că este “un lucru bun”. 

Aproape toate cele 300 de dosare cu magistrați sunt “in rem”

El a arătat că din cele 300 de dosare “sunt 6 suspecţi şi 2 inculpaţi, în 4 cauze”, iar restul cauzelor sunt “in rem”.

Nistor Călin a mai spus că nu știe sunt mai mulţi judecători sau procurori anchetați. 

“Pare un număr mare de dosare, dar eu vă pot justifica de ce e atât de mare. În dreptul procesual penal românesc eşti obligat să înregistrezi orice sesizare penală care ar îndeplini condiţiile de la art. 294 Cod de procedură penală. Practic, dacă cel care sesizează îţi indică fapta, făptuitorul, îşi dă datele de stare civilă, eşti obligat să înregistrezi acea sesizare în registrul cauzelor penale şi astfel va fi constituită o cauză penală. Cele mai multe cauze din cele de care discutăm sunt înregistrate în urma unor sesizări făcute de părţi dintr-o cauză civilă sau subiecţi procesuali din cauze penale. Care e nemulţumit că procurorul l-a trimis în judecată, procurorul nu ştiu ce i-a mai făcut. Aşa se explică (numărul mare de dosare – n.r.)”, a spus procurorul-șef adjunct din DNA.

“Anul trecut au fost soluţionate în jur de 370 de cauze cu magistraţi, dar “anul acesta au fost trimişi în judecată doar doi magistraţi, un judecător, în două cauze, de la o judecătorie din raza Curţii de Apel Timişoara, şi un procuror din DNA”, a adăugat Nistor Călin.

“Analizăm achitările”

Procurorul şef adjunct al DNA a mai spus că de circa 30 de zile “am constituit la nivelul Direcţiei un grup de lucru care va analiza toate aceste achitări. Va identifica cauzele care au condus la aceste achitări, iar cine a greşit în mod grav va răspunde”.

“Trebuie făcută o evaluare urgentă a personalului, identificate, analizate aceste cauze în care s-au dispus achitări de către instanţele de judecată. (…) Trebuie făcut curat şi în DNA”, a afirmat Călin.

El a menţionat că în grup sunt mai mulţi procurori, de la toate secţiile DNA, iar “vina o vom aprecia la final de an, în care vom stabili care achitări sunt imputabile şi care procuror este responsabil de … Dar vedem care va fi procentul de achitări imputabile procurorului. Să le analizăm, să identificăm cauzele care, oricum, trebuie prelucrate cu tot colectivul de procurori, pentru a se preveni situaţii de natura achitărilor”.

Călin a susținut că achitările există în orice sistem judiciar: “Un sistem judiciar nu poate funcţiona în mod sănătos fără existenţa şi unor soluţii de achitare”.

Însă tot el a spus că, pentru un procuror, “cel mai mare rebut profesional” este o achitare. “De aceea, atunci când trimiţi o persoană în judecată, trebuie să te asiguri că ai toate probele care să justifice legalitatea şi temeinicia trimiterii acelei persoane în judecată”, a afirmat acesta.

Pe de altă parte, el a admis că achitările în cauze penale pot fi clasificate ca achitări imputabile pentru procuror, “care sunt cele mai grave”, şi achitări neimputabile:

“Acestea pot surveni din diverse cauze. Fie apare o lege de dezincriminare, fie apare o decizie a Curţii Constituţionale prin care se reinterpretează un …, se schimbă probatoriul pe instanţă”.
“Procurorii DNA vor fi selectați de CSM” 

Întrebat despre aducerea unor anchetatori buni în DNA, nu “aduşi de SRI sau prin alte prietenii”, procurorul şef adjunct al DNA a spus: “Presupun că tot timpul au fost aduşi pe criterii profesionale procurorii. (…) Am participat la interviuri privind selecţia multor procurori şi unii au confirmat”.

El a precizat că “interviul sau orice altă formă a concursului nu reprezintă o metodă infailibilă; poţi scăpa tot timpul şi procurori mai puţini pregătiţi”.

Nistor Călin a precizat că după, noua lege, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va organiza selecţia pentru procurorii DNA.

“Situaţia de la DNA Ploieşti afectează toată activitatea Direcţiei”

Evident, Călin Nistor a fost întrebat și despre “unitatea de elită DNA Ploiești”, iar el a spus că “situaţia de la DNA Ploieşti afectează toată activitatea Direcţiei”.

“Despre cauza în care este implicat domnul Onea la Parchetul Înaltei Curţi, nu cunosc decât ce a apărut în mass-media şi domnul Onea, ca orice cetăţean al României, trebuie să meargă să răspundă acuzaţiilor. În situaţia în care procurorul va aprecia că sunt suficiente probe, probabil că-l va trimite în judecată sau nu. El este prezumat nevinovat până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive”, a adăugat Călin Nistor.

Procurorul Marin Nicolae, care a depus plângeri împotriva lui Kovesi, detașat la șefia DNA Ploiești

El a anunțat că în cursul zilei de vineri, procurorul general Augustin Lazăr l-a detașat pe o perioadă de 6 luni la conducerea DNA Ploiești pe procurorul Marin Nicolae, de la structura centrală.

“Marin Nicolae este un profesionist, un procuror cu mare experienţă, care a avut cazuri complexe în investigaţie, cu soluţii de condamnare”, a arătat el.

Marin Nicolae provine din secţia a II-a a DNA, secţia de investigare a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Procurorul a fost unul dintre cei care au depus plângeri la Inspecţia Judiciară împotriva Laurei Codruţa Kovesi, alături de foștii procurori revocați de ea, Mihaiela Iorga Moraru şi Doru Ţuluş, pe motiv că i-a supus supus testului poligraf.

Cine este Nistor Călin

Nistor Călin a ajuns procuror-șef adjunct al DNA, sub șefia Laurei Codruța Kovesi, în anul 2013, la propunerea fostului ministru Robert Cazanciuc, din Guvernul Ponta. Președintele de atunci, Traian Băsescu, l-a refuzat inițial pe Nistor Călin, dar apoi a acceptat propunerea și a semnat decretul. 

Mai întâi, Călin Nistor a fost delegat în funcția de procuror șef al DNA timp de 6 luni, începând din data de 11 martie 2013, înainte ca Laura Codruța Kovesi să își încheie al doilea mandat de procuror general și să defină șefa DNA. 

Nistor Călin s-a născut la 22 ianuarie 1970, în Rm. Vâlcea. A absolvit mai întâi Facultatea de Agronomie a Universităţii din Craiova (1989-1993) şi abia apoi Facultatea de Drept (1991-1995), la ambele frecventând cursuri de zi.

La început a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgășani (1995-1996).

Apoi a trecut la avocatură, exercitând această profesie din 1996 până în 2000, când a revenit în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani.

Între anii 2003-2005 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm.Vâlcea.

Între anii 2006-2008 a fost procuror la Direcția Națională Anticorupție-Structura Centrală.

De la 1 ianuarie 2008 şi până la 10 martie 2013 a deţinut funcţia de procuror șef la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești.

210 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv