Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Sinecuri pentru UDMR-iști șpăgari

Păstrat de Orban consilier de stat, Laszlo Borbely (UDMR) lansează la Guvern proiecte de ”dezvoltare durabilă”

Menținut de premierul Ludovic Orban în funcția de consilier de stat, Laszlo Borbely (UDMR), salvat de două ori în Parlament de urmărirea penală a procurorilor DNA, coordonează în continuare Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului – înființat de fostul premier Sorin Grindeanu în urmă cu 2 ani – și a lansat, marți, un proiect de ”dezvoltare durabilă”.

Proiectul, în valoare de 5 milioane de euro, este denumit pompos  “România durabilă – dezvoltarea cadrului strategic şi instituţional pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030”.

“Astăzi este lansarea acestui proiect de 5 milioane de euro, ‘România durabilă’, care are mai multe componente care ţin de o serie de indicatori. Prin acest proiect, până anul viitor, noi vom finaliza indicatorii de dezvoltare durabilă şi atunci, concret, una dintre ţintele acestui proiect este ca începând din 2021 bugetul României să fie elaborat şi pe baza acestor indicatori şi a acestor ţinte de dezvoltare durabilă. (…) Este un moment important în activitatea Departamentului. Avem un document de bază care a fost adoptat de Adunarea Generală ONU în 2015, au trecut patru ani, trebuie să facem un inventar – ce am făcut în aceşti patru ani şi trebuie să vedem ce facem în continuare. Este vorba de 17 obiective şi 169 de ţinte”, a spus Laszlo Borbely, la evenimentul de lansare a proiectului.

România este pe locul 44 din 157 de ţări la capitolul dezvoltare durabilă, însă este pe penultimul loc între ţările din Uniunea Europeană, potrivit unui clasament pe care îl face în fiecare an o fundaţie de prestigiu.

“Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care s-a înfiinţat acum doi ani, a revizuit Strategia de Dezvoltare Durabilă a României anul trecut, a apărut prin hotărâre de Guvern, Guvernul are un Comitet interdepartamental care analizează de două-trei ori pe an în ce stadiu ne aflăm cu implementarea acestei strategii. (…) Până în 2022 va trebui să avem acea reţea interinstituţională care să asigure funcţionarea implementării, care nu e doar Comitetul interdepartamental, care s-a înfiinţat, ci şi un Consiliu consultativ, format din înţelepţii neamului, 34 de oameni. Vor fi 17 comisii pe diferite domenii”, a arătat el.

Acuzat de luare de mită (50.000 de euro)

Borbely a fost salvat de două ori în Parlament de urmărirea penală, într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. Astfel, procurorii nu au putut să-l cheme nici măcar pentru a da o declarație la DNA pentru infracțiunea de luare de mită a sumei de 50.000 de euro.

Prima dată, Laszlo Borbely a scăpat de urmărirea penală în septembrie 2012, imediat după referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu.

Pe atunci era acuzat de doar 2 infracţiuni de trafic de influenţă, dar ulterior acuzațiile anchetatorilor s-au extins. Borbely și-a clamat în permanență nevinovăția, dar a refuzat să meargă în justiție pentru a și-o dovedi, declarând, după ce colegii deputați l-au salvat: „Cazul meu este închis, Parlamentul este suveran, ştia şi Băsescu”.

DNA: Soția lui Borbely a mințit la audieri

Procurorii anticorupție au fost nevoiți să trimită dosarul în judecată fără Borbely, pentru care au dat NUP. Anchetatorii au demonstrat chiar şi cu interceptări că soţia lui Borbely i-a minţit, ştiind despre şpaga soţului, dar cum acesta a beneficiat de imunitatea sporită ce li se acordă foştilor sau actualilor miniştri, cercetările în cazul lui nu au putut fi continuate.

Ulterior, DNA a mai descoperit o infracțiune de trafic de influență a deputatului șpăgar și a cerut în februarie 2015 Camerei Deputaților, pentru a doua oară, încuviințarea începerii urmăririi penale a acestuia – odată cu primele 6 solicitări pentru Elena Udrea, urmate de alte două.

După 5 săptămâni de amânare, deputații au votat împotriva urmăririi penale – cu 154 de voturi “împotrivă”, 125 “pentru” și 5 nule.

În februarie 2016 însă, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că interceptările făcute de SRI pentru DNA sunt nelegale, astfel că toate dosarele cu astfel de probe au fost anulate.

În perioada decembrie 2009 – aprilie 2012, în timpul Guvernului Boc, deputatul UDMR Laszlo Borbely a ocupat funcția de ministru al Mediului, iar în Parlament a fost președintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților.

66 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv