Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

PLUS cere urgentarea pronunţării CCR pe Codul Administrativ sau OUG de la Guvernul Orban

PLUS cere urgentarea pronunţării CCR pe OUG privind Codul Administrativ – prin care Guvernul Dăncilă a acordat pensii speciale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene -, sau adoptarea de către Guvernul Orban a unei ordonanțe de urgență (OUG) prin care să fie prorogat termenul.

„Chiar dacă însuşi PNL are numeroşi reprezentanţi în administraţia publică locală, trebuie să înţeleagă că interesul României şi echilibrul bugetar sunt dincolo de interesul primarilor de a primi o pensie mai mare. O astfel de amânare are drept principal obiectiv evitarea intrării în vigoare a unei legi atât de importante, dar care ar încălca dispoziţiile Constituţiei”, precizează marți, într-un comunicat de presă, juristul Andrei Lupu, membru al Biroului Naţional al PLUS.

În comunicat se precizează că PLUS a depus la Curtea Constituţională o solicitare astfel încât să fie evitată intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2020, a dispoziţiilor referitoare la pensiile speciale pentru aleșii locali.

„1 ianuarie 2020 este termenul de intrare în vigoare a Codului administrativ, o lege-mamut de care toate guvernările din ultimii ani s-au ferit, înţelegând impactul negativ major pe care îl va avea asupra administraţiei publice din România. Ultimul guvern PSD a adoptat, însă, prin ordonanţă de urgenţă, Codul administrativ în momentul în care a simţit că rămâne fără majoritate parlamentară, având grijă să asigure un set de privilegii pentru reprezentanţii săi în administraţia locală”, precizează Andrei Lupu.

Conform Codului Administrativ, toate persoanele care, ulterior anului 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliu Județean, au dreptul la o pensie specială, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar în plată, înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani – 3 mandate).

Ei au timp să depună cererile pentru a obține pensia specială până la data de 31 martie 2020, situaţiile centralizatoare urmând să fie trimise Ministerului Finanţelor până la data de 31 mai 2020.

PLUS avertizează că, deşi Avocatul Poporului a sesizat CCR încă din august 2019 cu privire la neconstituţionalitatea Codului administrativ, instanţa constituţională „a amânat în mod constant” pronunţarea în cauză. CCR a stabilit pentru 21 ianuarie primul termen pentru dezbaterea sesizării.

PLUS arată că „o astfel de pronunţare întârziată” va permite intrarea în vigoare a Codului administrativ la 1 ianuarie 2020 şi, implicit, „naşterea” dreptului primarilor de a primi pensii speciale.

„Un astfel de drept, aşa cum a stabilit chiar Curtea Constituţională, nu va putea fi afectat prin legislaţie ulterioară. Altfel spus, statul român va fi condamnat să plătească pensii speciale primarilor pentru totdeauna”, se menţionează în comunicat.

Andrei Lupu recomandă fie adoptarea de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie amânată intrarea în vigoare a Codului administrativ, fie urgentarea soluţionării cauzei de către Curtea Constituţională, astfel încât Codul administrativ să nu intre în vigoare „înainte ca instanţa constituţională să stabilească, între altele, dacă privilegii ireversibile precum aceste pensii speciale” respectă sau nu Constituţia.

El şi-a exprimat încrederea că Guvernul şi Curtea Constituţională vor înţelege că soluţiile propuse reprezintă „eforturi minime care pot şi trebuie să fie făcute pentru a preveni nedreptatea socială şi vădita neconstituţionalitate a acordării, prin OUG, a unor pensii speciale irevocabile” pentru o parte dintre aleşii locali.

Suciu (PSD): Codul Administrativ nu are norme de aplicare

Fostul ministru PSD al Dezvoltării, Daniel Suciu, susține însă – după ce anunțase un impact bugetar de 100 – 150 de milioane de lei – că OUG privind Codul Administrativ nu poate intra în vigoare, deoarece nu are norme de aplicare.

“Nu e nevoie de abrogare (a pensiilor speciale, n. red.). La plecarea mea din minister, în noiembrie, erau în lucru normele, nu doar pentru indemnizații, ci și pentru transferul de proprietate. L-am lăsat în lucru, dar din moment ce nu sunt adoptate nu putem discuta despre o procedură. Normele trebuie elaborate de către minister, unele prin ordin de ministru, altele prin ședință de Guvern. (…) Codul Administrativ trebuie să fie completat de normele de aplicare inclusiv pentru acordarea indemnizațiilor de limită de vârstă pentru primari. Termenul pentru norme era decembrie, anul curent, și din ce știu eu nu au fost elaborate”, a declarat, marți, Suciu.

El a arătat că, până la un verdict al CCR, nu se pot acorda aceste pensii speciale: “Știu că acest act a fost atacat la CCR și la sfârșitul lunii ianuarie Curtea se va pronunța. Din moment ce nu există norme de aplicare, nu cred că se poate discuta de plata pentru indemnizații sau pensii pentru primari. Normele aplică Codul Adminisarativ și în absența acestor norme nu e o procedură să soliciți aceste pensii”, a precizat Daniel Suciu.

 

 

12 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv