Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cîrstoiu se disculpă: „Nu sunt incompatibil, există o decizie a ÎCCJ” / /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar mai există ploi până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
După 10 zile de amânări, Alin Stoica (USR PLUS) se pronunță în defavoarea primăriței sectorului 1 în scandalul cu Romprest - firma care a primit pe 25 de ani contractul de salubrizare de la fostul primar Andrei Chiliman (PNL)

Prefectul Capitalei, lovitură pentru colega de partid, Clotilde Armand: „Nu se justifică starea de alertă”

După 10 zile de amânări, prefectul Capitalei, Alin Stoica, îi aplică lovitura de grație colegei sale de partid (USR PLUS), Clotilde Armand, anunțând, joi, că nu instituie starea de alertă în Sectorul 1, unde firma Romprest a refuzat o săptămână să ridice gunoiul, dar a reluat serviciul acum 5 zile.

Decizia prefectului vine la o zi după ce șeful său, premierul Florin Cîțu, a declarat miercuri că atât Primăria, cât și Romprest „trebuie să respecte prevederile contractuale” încheiat pe 25 de ani de fostul edil PNL-ist Andrei Chiliman.

„Din notele de constatare nu există pericol iminent, nu se justifică starea de alertă. Amenințarea nu este suficient de gravă pentru măsuri de urgență, excepționale pentru înlăturarea situației. Voi continua să caut soluții împreună cu primăria sectorului 1 și cu prestatorul. În acest moment, nu pot da acordul pentru solicitarea sectorului 1”, a declarat prefectul Capitalei.

El a adăugat că a cerut tuturor organismelor de control (DSP, Agenţia pentru Mediu, Garda de Mediu) să monitorizeze zilnic situaţia din Sectorul 1 şi, în cazul în care apare orice ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, să anunţe de îndată Instituţia Prefectului pentru a putea să ia măsuri de urgenţă.

În condiţiile în care Garda de Mediu mai are în lucru două rapoarte, dacă se schimbă situaţia de pe teren, se poate schimba şi decizia pe tema unui acord pentru instituirea stării de alertă, a mai spus prefectul.

Întrebat despre decizia Judecătoriei Sectorului 1 de a admite o cerere a Romprest care poate duce la executarea silită a Primăriei Sectorului 1, Alin Stoica a răspuns:

„Ştiu că există litigii între Romprest şi Sectorul 1, iar litigiile trebuie să-şi urmeze calea firească. Orice fel de hotărâri ale instanţelor vor trebui executate, dacă Sectorul 1 are de plătit astfel de datorii, trebuie să plătească”.

El a arătat că Garda de Mediu nu a amendat Romprest: „Nu am primit nimic referitor la controlul la Primăria Sectorului 1″. 

Firma Romprest a primit pe 25 de ani contractul de salubrizare,în 200, de la fostul primar Andrei Chiliman (PNL). 

Romprest susține că primăria nu îi plătește facturi restante de peste 14 milioane de lei.

Primarul Clotilde Armand acuză însă de șantaj compania și susține că prețurile practicate de aceasta sunt mult umflate, inclusiv pentru servicii neexecutate.

Iată mesajul transmis pe Facebook:

„În contractul dintre Compania Romprest Service S.A. și Primăria Sectorului 1 există OBLIGAȚIA CONTINUITĂȚII SERVICIULUI indiferent dacă facturile sunt plătite sau nu; indiferent dacă a căzut sau nu un meteorit în fața companiei de salubrizare.
 
Din luna iulie 2020 – perioada contestată de compania de salubrizare pentru neplata serviciilor – până în prezent s-au achitat către Compania Romprest Service S.A. 168 milioane lei. O sumă de 5 ori mai mare față de cât plătește Oradea pentru serviciul de salubrizare.
 
Curtea de Conturi a decis, în anul 2016, că s-au făcut plăți nelegale către compania de salubrizare și Primăria Sectorului 1 trebuie să recupereze peste 100 milioane de lei de la Romprest Service S.A.
 
Iar Primăria a cerut recuperarea sumei în Justiție. Și a pierdut procesul… fiind reprezentată de doamna avocat Flavia Teodosiu (avocata d-lui Dragnea). Aceasta ’„a uitat’’ să depună acțiunea în numele Consiliului Local și a ales să reprezinte doar Sectorul 1 căruia nu i-a fost recunoscută calitatea procesuală. Incredibil dar adevărat!
 
Raportul ANRSC finalizat în urmă cu câteva luni obligă Primăria să adopte urgent următoarele măsuri:
 
– „să adopte toate măsurile necesare în vederea calculării și recuperării sumelor nelegal plătite către operatorul Romprest Service SA (termen: imediat)”;
– „să adopte, printr-un act adițional, reducerea duratei contractului cu Romprest Service SA la 18 ani (termen: 15 octombrie)”;
– ‘„vor proceda la eliminarea tarifului de staționare a tuturor utilajelor din parcul auto (termen: 30 septembrie)”.
Cum arată o factură de ’’GUNOI’’ în Sectorul 1?
 
Tipuri de facturi plătite de Primăria Sectorului 1 către Compania Romprest Service S.A.:
 
1. Gunoi Menajer – presupune colectarea, transportul și sortarea (gunoiul de la populație și instituții);
 
2. Curățenie stradală – serviciu mecanizat și manual, colectare deșeuri stradale și necontrolate, transport și sortare deșeuri (sacii cu gunoi neridicat);
 
3. Deszăpezirea;
 
4. Contribuția pentru economia circulară.
 
Explicații:
 
1. Primăria Sectorului 1 a achitat integral facturile pentru primul tip de factură: Gunoi Menajer – presupune colectarea, transportul și sortarea (gunoiul de la populație și instituții);
 
2. Facturile menționate la punctul 2 (curățenie stradală – serviciu mecanizat și manual, colectare deșeuri stradale și necontrolate, transport și sortare deșeuri) sunt controversate.
 
Există un litigiu comercial între primărie și companie pe acest tip de facturi în valoare de 83 de milioane lei. Însă, lunar am achitat o bună parte și din aceste servicii supraevaluate, nejustificate și prestate parțial. Curățenia stradală este cel mai scump serviciu, pe care compania a ales să nu-l suspende niciodată;
 
3. Facturile pentru deszăpezire au fost achitate integral până la publicarea raportului ANRSC, raport care impune primăriei să nu mai achite orele de staționare ale mașinilor de deszăpezire. Indiferent dacă ninge sau nu, Compania Romprest S.A. facturează orele de așteptare ale mașinilor de deszăpezire. O iarnă cu sau fără zăpadă costa 12 milioane lei;
 
4. Facturile de economie circulară sunt plătite integral pentru anul 2020.
 
Concluzii:
 
„Autoritățile administrației publice locale ale Sectorului 1 ale Municipiului București nu au îndeplinit măsura dispusă de Camera de Conturi București prin Decizia nr. 100/16.11.2016 privind recuperarea prejudiciului de 117.904.660 lei’’ – din raportul ANRSC.
 
Am supus votului Consiliului Local al Sectorului 1 să îndeplinim aceste măsuri în 4 ședințe. Consilierii PSD și PNL au făcut scut și au refuzat să le îndeplinim. Bazându-se pe această majoritate politică din Consiliu Local al Sectorului 1, compania de salubrizare și-a permis să șantajeze comunitatea locală. Ilegal. Conform contractului”.
 
 
33 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv