Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Primele reacții ale românilor din scandalul ”Panama Papers”. Frank Timiş: Normal că nu-s de acord să plătesc 30% taxe în loc de 5%

O primă reacție a unuia dintre românii prinși în scandalul ”Panama Papers”: Vasile Frank Timiş, românul cu cetăţenie austaliană care a iniţiat afacerea Roşia Montană, susține că era normal să nu fie de acord să plătească taxe de 30% în România și să apeleze la un off-shore.

panama papers

Timiș a colaborat cu Mossack Fonseca din Panama – denumită deja de presa internaţională “fabrica de firme” -, una dintre cele mai mari şi mai discrete firme de avocatură off-shore din lume, de unde a apărut scurgerea de date de dimensiuni impresionante, care a zguduit lumea.

Acum 20 de ani, Timiș el a facut afaceri în ţara noastră printr-o firmă înfiinţată în Bahamas, de avocaţii panamezi. Frank Timiş nu se ascunde. Spune că are cel puţin 30 de companii înregistrate în paradisuri fiscale.

“Da, am companii în Bahamas şi insulele Cayman, pentru că aceste două juristdicţii au tratat dublu cu aproape toate ţările dezvoltate din lume. Toţi investitorii preferă să investească în companiile înregistrate acolo pentru că, atunci când îşi vând acţiunile, plătesc între 1 şi 5%, nu 30% taxe pe profitul acţiunilor. Astea-s lucruri care se fac de ani de zile, mă refer, de 50, 60, 70 de ani. Normal că nu-s de acord să plătesc 30% taxe pe profitul de acţiune, în loc să plătesc 5%, dacă aceste legi sunt făcute de stat la stat”, a declarat Frank Timiş, în exclusivitate pentru Ştirile TVR.

Companiile off-shore nu sunt ilegale.

“Când tranzacţiile sunt corecte şi cinstite, acest lucru nu înseamnă decât o mai bună cunoaştere a legislatiei internationale şi o speculare în favoarea investitorului a diferenţelor de impozitare. Acest lucru nu este ilegal. Este ilegal în momentul în care se transferă profitul pe baza unor documente fictive”, a explicat consultantul fiscal Adrian Benţa, pentru Ştirile TVR.

”Vedetele”

În total, 100 de români au fost clienţii casei de avocatură din Panama, însă 5 sunt vedete. Alături de Timiș, în baza de date a Mossack Fonseca apar Cristian Borcea – aflat în închisoare -, Sorin Ovidiu Vîntu, Corneliu Iacobov – aflat în închisoare din 2012, pentru 7 ani după ce a jefuit Rafo Onești cu aproape 25 de milioane de lei -, dar şi miliardarul israelian Beni Steinmetz, implicat în dosarul retrocedărilor ilegale, alături de Paul de România.

Jurnaliştii de la RISE Project, care au analizat documentele, spun că Iacobov a folosit o firmă off-shore ca să facă afaceri cu terenuri în Emiratele Arabe.

În documente apar şi nume-cheie din privatizarea combinatului Alro, afacere anchetată pentru corupţie.

Înfiinţarea unui firme într-o ţară cu taxe mici şi discreție maximă se face rapid şi costă câteva sute de dolari.

Statisticile de la Registrul Comerţului arată că 9.000 de companii româneşti sunt deschise în off-shore-uri, dublu faţă de acum 10 ani.

7 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv