PSD-ALDE a ordonat reprezentantului României, ambasadoarea Luminița Odobescu, să voteze împotriva falegerii Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al Parchetului european. Asta după ce atât ministrul Justiției, Tudorel Toader, cât și premierul Viorica Dăncilă au refuzat să spună dacă o susțin pe candidata româncă, ei invocând faptul că nu au propus-o, ci ea s-a înscris singură în cursă.
Miercuri, Luminița Odobescu, subalterna lui Teodor Meleșcanu, i-a acordat cele 6 puncte candidatului Franței, Jean-Francois Bohnert, astfel că acesta s-a clasat pe primul loc, cu 50 de puncte.
Laura Codruța Kovesi a trecut pe locul 2, cu 29 de puncte, la fel ca reprezentantul Germaniei, Andres Ritter, în urma votului reprezentanților celor 22 state membre care fac parte din structura Parchetului European.
Este doar un vot de etapă. Europarlamentarul Monica Macovei a explicat că este unul “indicativ”, nu final.
”Votul “indicativ” face parte din orice procedură de luare a unui decizii de către COREPER și în cazul unei Directive sau unui Regulament UE. După votul “indicativ” urmează negocierile între statele membre (în cazul acesta, 22 de state care fac parte din EPPO). Votul indicativ se practică tocmai pentru ca statele membre să știe cine cu cine negociază. În timpul negocierilor, pot fi mai multe voturi indicative, urmate de alte negocieri. Urmează apoi si o negociere între COREPER și Parlamentul European și abia după finalizarea cu succes a acestor negocieri și desemnarea unui singur candidat urmează votul final în Parlamentul European și în COREPER/Consiliul JAI”, a scris pe Facebook Macovei.
Pe 26 februarie, cei trei candidați vor fi audiați în Comisia LIBE și Comisia de control bugetar din Parlamentul European, care vor vota apoi separat pe cine desemnează. Numele unui singur procuror va fi trimis conferinței președinților de grupuri politice din PE. Apoi, un reprezentant al PE va negocia cu ambasadorii din statele-membre, decizia luându-se cu majoritate absolută. Numele agreat în aceste discuții va fi supus votului secret al membrilor Parlamentului European.